Сигнальний жилет для велосипедиста/самокатчика

Тема у розділі 'Микроконтроллерная техника', створена користувачем Ant0ny2a, 18 тра 2021.

  1. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Виношу в окрему тему конструкцію мого сигнального жилета, який я використовую при їзді на електросамокаті.
    Досвід експлуатації електросамоката я викладав в окремій темі.

    Тож, коли я минулого року почав їздити на роботу на електросамокаті, то стикнувся з тим, що для такого транспорту у нас дуже мало інфраструктури. Іншими словами, велодоріжок мало, тротуари не пристосовані, а місцями їх взагалі немає, тож іноді доводиться виїзджати на проїзджу частину. І тут виникає небезпека, що тебе хтось із водіїв не помітить і... Далі не хочеться, тим більш, що минулого року один водій вже обігнав і підрізав, але закінчилось слава Богу, а другий обігнав і підрізав так, що я йому плечем порихтував передні праві двері.
    Словом, треба виглядати так, щоб ніхто не міг сказати: "Вибач, не помітив".
    Найкраще було би мати добре помітні світлові сигнали. Спочатку я пошукав, що є готового у цьому плані. Знайшов, наприклад, сигнальний жилет для велосипедиста на Розетці. Має світлодіодні показчики на спині і пульт керування у вигляді брелка. Коштував щось біля 1100 гривень. Наразі вже немає у продажу.
    67462936.jpg
    Ніби непогано, але я не уявляю, як під час руху можна користуватися цим брелком. Чи натискати кнопку "Стоп", чи гальмувати. А однією рукою кермувати самокат - зовсім не те, що велосипед.
    До того ж, бачив подібний у одного чоловіка на самокаті, коли він проїхав повз зупинку. Не дуже помітно блимав зелений ромб.
    Тож восени вирішив зробити свою версію. Поки не повністю завершив, але ось:
    IMG_20210511_200836.jpg
    Мій жилет зроблений зі звичайного світловідбивного жилета, в який вставлений одноразовий портфель. Пару таких портфелів привезла жінчина дочка з якоїсь наукової конференції, та й віддала мені.
    Ще для цього жилета я взяв на Алі декілька катафотів з вмонтованими світлодіодами: червоні і жовті. В жилеті використав два жовтих і один червоний.
    H93a682e147484283b29bc980da3d8aa0C.jpg
    Там же взяв світлодіодну стрічку - стоп-сигнал з сигналами поворотів і маленькі жовті світлодіодні стрічки - вказівники поворотів.
    Screenshot_587.jpg IMG_20200707_182122.jpg
    Ще замовляв так званий неоновий шнур, з якого можна викладати який завгодно контур чи малюнок. Але він добре світиться тільки у темноті, вдень його світіння ледь помітно, тож і не став чіпляти до жилета.
    Всі ці світлові прилади призначені для транспорту і живляться від 12 Вольт, від чого і пішов вибір системи живлення всієї схеми.
    Далі буде...
    --- добавлено: 18 тра 2021 у 16:53 ---
    Продовжу. Трохи про конструкцію.
    Як я вже писав, за основу взяв звичайний світловідбивний жилет. Тож можна його просто одіти на плечі і застібнути спереду. Але я беру із собою наплічник, тож пришив до портфеля лямки з карабінчиками зверху й знизу, а до наплічника петлі. Ще пару лямок по бокам з липучкою і пару липучок по бокам наплічника. Швидко фіксується і швидко знімається.
    IMG_20201115_202420.jpg
    Всередину портфеля вставив жорстку раму, яку зібрав зі старої списаної клавіатури.
    IMG_20210111_163424.jpg IMG_20210113_104330.jpg
    Далі буде...
     
    Останнє редагування модератором: 26 тра 2021
    sanykrimea та Vitalik Xm подобається це.
  2. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.847
    Симпатії:
    1.985
    Адреса:
    Черкассы
    Робити себе помітніши - це правильно.
    Але водії часто або сліпі , або тупі, або агресивні. Після обгону дуже часто підрізають, зупиняються, завертають і т.д. , через вищезазначені причини (я так вважаю).
    Я їзжу і на машині і на велосипеді і на скутері по місту, досвід є.
    Яскрава кофта або жилєтка (для бігу є в продажу, в асортименті) + мигалки на батарейках (з Китаю, або в веломагазинах) є дуже потужні . На мою думку цього достатньо , щоб побачили всі хто взмозі побачити.
     
    sanykrimea та Ant0ny2a подобається це.
  3. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Це точно, сам скільки разів переконувався. От вчора, їду, перед цим мене обігнав хлопець теж на самокаті, ззаду наближається чорний BMW, бачу його в дзеркало. Раптом починає сигналити. Чого, для чого? Незрозуміло, шлях йому ніхто не перетинає, ми обоє їдемо якомога правіше, йому дорога вільна. Газонув мимо нас, і метрів за 60 став у хвіст тянучки перед перехрестям. Що це було?
     
  4. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Але моя мета - повноцінно показувати стоп-сигнал і повороти.
    Тому переходжу до начиння.

    Загальна система складається з двох частин: передавач сигналів плюс показчики поворотів на самокаті і приймач сигналів з показчиками поворотів, стоп-сигналу і ходового сигналу на сигнальному жилеті.
    Обмін даними між цими частинами односторонній безпровідний у діапазоні 2,4GHz.

    Короткий відступ відносно механічної частини, не встиг доповнити вчора.
    Як бачите, на рамі вже змонтовано деякі елементи. Катафоти мають для кріплення з задньої сторони болт на М6. Цим болтом стягнуті жилет, задня стінка портфеля і пластикова рама. Отвори у жилеті і портфелі виявилося зручно робити гарячим паяльником. Жилет перед цим пришитий до портфеля у декількох місцях.

    Передавач і приймач зібрані по майже однаковій схемі. Приймачу не потрібен орган керування - джойстик і вхід для стоп-сигналу. У передавачі мабуть не буду використовувати вихід стоп-сигналу. Також різні схеми живлення. Передавач буде живитись від бортової системи самоката через DC-DC перетворювач, приймач від акумулятора 18650 з підвищуючим DC-DC перетворювачем і контролером заряду-розряду.
    scheme1.jpg
    Основна схема зібрана на Arduino Nano V3.0. Напруга на покажчики подається через N-ключі на LR2905. Для обміну даними використовується модуль бездротової передачі даних на 2,4GHz NRF24L01 з власним модулем живлення-перехідником YL105.
    Screenshot_588.jpg Screenshot_590.jpg Screenshot_589.jpg Screenshot_586.jpg
    Для керування вирішив використати джойстік.
    joystick-01.jpg
    Логіка керування така: джойстік вправо-вліво - відповідні сигнали повороту, вверх - аварійка, вниз - виключити сигнали. Від самоката береться стоп-сигнал. При відсутності сигналів повороту або стоп на жилеті червоні сигнали блимають у повільному режимі, при включенні поворотів червоні просто світяться постійно. Відпрацював цю програму на макетці.
    IMG_20201031_214540.jpg
     
    Vitalik Xm та bogdansv подобається це.
  5. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.847
    Симпатії:
    1.985
    Адреса:
    Черкассы
    Можливо не доречні мої підказки, тому що Ви все собі вже придумали.
    А чому б не зробити по принципу як причіп до автомобіля через роз'єм підключається?
    Зібрати в роз'єм вихідні контакти від самоката, на жилеті розташувати відповідні світлові сигнали і вивести відповідний роз'єм.
    Все просто і не потребує додаткового живлення і великого габариту.
    Я б так робив.
     
    Ant0ny2a подобається це.
  6. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Була у мене і така думка, але прив'язувати себе кабелем до самоката мені здалося незручним у використанні.
    Можна використати як бюджетний варіант. Але коли, наприклад, залишати самокат (пристебнутим замком) біля магазину, то треба не забути відстебнутись. Роз'єм потрібно швидкоз'ємний і надійний. Можна було би, наприклад, взяти RG-45, але він не розрахований на значний струм. Та і по досвіду експлуатації їх в мережі на роботі, вони в такому режимі швидко виходять з ладу.
    Швидко втикаються аудіо-роз'єми 3,5 мм, але мало контактів у звичайного 3-х провідного, треба 4, як у гарнітури хіба що.
    О! Телефонна 4-х контактна вилка-розетка старого зразка :)
     
  7. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Відносно живлення.
    Спочатку пробував модуль захисту акумулятора скомбінований з перетворювачем до 5 Вольт. Навіть 2 варіанти: перший фіксований вихід 5 Вольт 1 А, другий регульований 4,3-27V до 2 А.
    Screenshot_591.jpg Screenshot_592.jpg
    Виявив пару прикростей:
    - По-перше, сама Arduino від модуля нормально працює, але мені потрібно 12 Вольт, тому поставив ще DC-DC підвищуючий перетворювач. Така схема вимикалась або працювала нестабільно при включенні показчиків, що перший варіант перетворювача на 5 Вольт, що другий варіант - регульований, виставлений на 5 В з подальшим підвищенням до 12 В або одразу виставлений на 12 В.
    - По-друге, при вмиканні тумблером, встановленим між акумулятором і модулем захисту, запуск модуля відбувався тільки при розриві і підключенні його виходу.

    Врятував такий модуль: TP4056 плюс перетворювач MT3608 DC-DC Step Up
    Screenshot_593.jpg Screenshot_594.jpg
    Але друга прикрість і тут була присутня. Тому остаточна схема така: акумулятор постійно підключений до модуля захисту через багаторазовий термозапобіжник. Ще парарельно акумулятору підключений через вимикач індикатор заряду. З виходу модуля захисту через тумблер живиться Step-Up перетворювач виставлений на 12 Вольт. Цей перетворювач живить Arduino по входу VIN і показчики.
    З початку цього сезону я вже користуюсь сигнальним жилетом, поки що в автономному режимі, і виявив, що заряду акумулятора гарантовано вистачає на дві півгодинні поїздки. Потім акумулятор ще не розряджений, індикатор показує 3 риски з 4-х, але схема може не запуститись. Блимає при включенні і тухне. Тож заряджаю кожного дня.
    Вихід може бути у переході на 3 акумулятори 18650, що дозволить використовувати їх без перетворювачів напруги. Тільки потрібен інший холдер, контролер заряду і зарядний пристрій.
    Поки нема часу цим зайнятись. У мене ще пульт - передавач не закінчений у конструктиві, тільки плата.

    Ось, до речі, дві плати. Відрізняються тільки прошивкою, одна програма для передавача, інша для приймача.
    IMG_20210113_113819.jpg
    Тепер думаю, що передавач вийшов завеликий, складно його прилаштувати до руля.
    Ну поки працюю далі.
     
  8. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Таки змінив схему живлення.
    Експлуатація показала, що при навіть невеликому розряді акумулятора запуск DC-DC становиться непередбачуваним. Доводиться декілька разів вмикати-вимикати, поки воно запрацює. У програмі я зробив спочатку тест світлодіодів: блимають червоні на пів секунди, потім блимають жовті так само, потім іде ініціалізація приймача-передавача безпровідної передачі. Та от на блиманні жовтого все і зависає. При цьому напруга акумулятора не менше трьох рисок з чотирьох на індикаторі (не пам'ятаю скільки це Вольт), на виході DC-DC - 12 з копійками Вольт.
    Тому підзаряджав акумулятор кожного дня, так запускалось впевненіше.
    Набридла така справа і поставив тримач на 3 елемента 18650, підключив напряму через тумблер на плату. Повністю заряджений комплект дає 12,6 Вольт і тепер запускається одразу без всякого шаманства.
    IMG_20211020_075024.jpg
    До того ж, проїздив тиждень на одному заряді і коли зарядив акумулятори знову, то зарядне (Litokala) показало від 930 до 950 mAh по кожному елементу. Елементи мають ємність до 3000 mAh.
    2021-10-23-08-55-26-250.jpg
    Поки ніякої BMS і зарядного контролера не ставив, тестую.
     
    Vitalik Xm подобається це.

Поділитися цією сторінкою