Своїми руками Саморобний жаро- водотрубний котел

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем gam-ua, 6 лип 2014.

  1. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    Потрібна консультація і жорстка критика.
    IMG_0428.JPG

    Доброго дня, шановні майстри. Ось і настав час встановити додатковий твердо-паливний котел до газового опалення. Маю три варіанти: купити готовий, купити б.у. і вдосконалити його, виготовити самому. Обидва варіанти відпадають, оскільки хочу в котел кидати поліна по 50 см довжини (лісгоспи кругляк продають по 1 метру). Топити "сірниками" по 20-25-30 см не хочеться, а саме таке паливо приймають магазинні котли. Тому вирішив робити під свої потреби. Крім того хочу встановити в котел регулятор подачі повітря, щоб дрова тліли коли вода нагрілася до 90, упала температура теплоносія до 60 - починало горіти. Ну й бюджет до 2000 грн.

    Про конструкцію. Ну власне все видно із фото. За основу взято два газових балони, один зверху, інший знизу. Чому балони, бо вони по 100-150 грн за штуку і один у мене халявний (метал 2,5 мм стоїть 400 грн. за лист ). Нижній буде зрізано менш ніж на половину, щоб збільшити об'ємну висоту топки. Також у нижній балон буде уварено енну кількість наскрізних вертикальних труб десь 57-го розміру у два ряда. Збоку будуть приварені труби-ребра топки. Над нижнім балоном буде верхній балон із енною кількістю наскрізних горизонтальних труб. На фото видно як будуть рухатися гази. Частину верхнього балона буде зрізано на краю, щоб зменшити температуру на передній стінці котла.

    Полумя пройшовши крізь вертикальні труби уварені в нижній балон (орієнтовна довжина труб близько 20 см і вони мають створювати додаткову внутрішню тягу) вирветься із них як із газового факела і буде гріти верхній балон. Думаю в цій частині можливий ефект піролізного котла якщо подати додаткове повітря між двома балонами. розпечені гази мають ще раз пройти через цю саму трубу, але вже горизонтально. І далі на вихід у димохід.
    IMG_04281.jpg

    Котел об'єднує у собі як жаротрубну так і водотрубну систему роботи. Котел має в своїй роботі аналогію із робою топки паровоза. Котел матиме кілька кожухів теплоізоляції. По-перше, труби-ребра топки полум'ям будуть огортатися лише із одного боку, лише 60% труби. Між трубами буде уварено пластини по всій висоті труби. Таким чином вийде майже закрита топка, із виходом газів та полум'я лише у верхній частині поблизу колін. після першого відбиваючого екрану топки буде йти другий екран із 1,5-2 міліметрового металу. Третій екран металу буде завершальним – зовнішнім. Між обома екранами буде засипано, або залито глину (типа обкладка шамотним кірпічом). Після всього цього можливе також утеплення мінеральною чи скловато.

    За попередніми розрахунками у котел має влізти 14 кілограм дров, що дорівнює 24 кіловатам та 4 умовним часам горіння на повній потужності. Умовно це десь має бути 80-90% ККД. Але ця цифра із потолка. треба рахувати реальну температуру вихідних газів. Якщо підрахувати весь шлях газів то відстань на якій гази будуть контактувати із теплоносієм становитиме 1,2-1,5 метра. Не рахуючи загальної площі контакту полуммя.

    А тепер прошу вашої критики та теоретичних відповідей на питання.
    1) є підозра що місцями, а то і повністю вода в котлі може закипіти за природної циркуляції .
    2) є підозра на малу тягу самотоком (восота утепленого стояка 4-5 метрів)
    3) конструкція суцільна заморочка і простіше зварить чи купить типовий котел
    4) низький ККД, недогарання газів із палива
    5) скупчення піролізних газів і вибух (постійна чи періодична дитонація).
    --- добавлено: 6 июл 2014 в 01:18 ---
    десь тут на форумі читав, що 1 метр квадратний може зняти 10 кіловат потужності. у мене в котлі виходить близько 2,5 квадратів. це виходить 25 кіловат. а в мене будунку вистачає котла на 12 кіловат із запасом. площа опалювана до 100 квадратів при висоті 2,5 м. виходить що котел твердопаливний можна зробити в половину меншим?
     
    Останнє редагування модератором: 13 лип 2014
    Andrii_M подобається це.
  2. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    як будете контролювати щільність зварних швів?
    І про чистку подумайте.
    Також заміряйте довжину газоходу теплообмінника.
     
  3. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    щільність швів: на етапі зварювання візуально. варити буде людина яка все життя монтує системи опалення та газове обладнання, яка варила подібні котли із монтажем у грубу. там фактично тільки труба в трубу варюється, тож складного немає. Після візуального контролю уварим манометр, закачаю повітря до 4 атмосфер і лишимо на добу. Якщо в перші години буде падать тиск, буду шукати помазком із милом. Якщо за добу тиск не впаде, буду варить тепловий захисний кожух навколо ребер топки, нижнього та верхнього балонів. У кожусі води НЕ буде. Лише в ребрах, і балонах. Кожух варитиму сам. там великої щільності непотрібно.

    чистка: для горизонтальних газоходів буде лючок, його на кресленні просто не зобразив. вертикальні будуть доступні через топку. Загалом весь котел можна буде почистити.

    довжина газоходу: вона складе 0,8 метра, труба за рекомендаціями 57, але більше схильний до 50 (штук 5 мінімум). буде кут нахилу до виходу газів відносно горизонту 3-20 градусів.
     
    Дмитрий ДАР подобається це.
  4. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    да, масштаб на малюнку дотриманий. там в одному сантиметрі – 10 сантиметрів. прикладаємо лінійку до монітора і міряємо.
     
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    як будете чистити вертикальні газоходи нижнього балону?
     
  6. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    вони будуть на відстані витягнутої руки. тож металевий йоршик, руку в топку і вперед. нічого складного. звичайно морочливо, брудно, але воно завжди так.
     
  7. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Варить на...шься
    Топить на...шься
    Чистить за...шься
    Чинить на...шься....
    Оно, конечно, если очень хочется, то никакой критики. :)
     
  8. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    дякую за критику. можливо й так. але хотілося б детальніше. по-полочкам.
    1) а топить газом за 4000 грн в рік не на......ся?
    2) чистить, ну мо 1 раз у тиждень при роботі 2 дні.
    3) а що там чинить? ну прогорить років за 15-20. ну мо потече років за5. так у мене заводський за 5 років потік.
     
  9. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Может, проще конструкцию? Чтоб километраж шва поменьше, чтоб чистить реже и проще. Чтоб, когда бы ни потёк, для ремонта не надо было бы всё переваривать, а если и всё, то меньше..
     
    Дмитрий ДАР подобається це.
  10. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    кілометраж відповідального шва до 2,5 метрів, із них дійсно відповідального, того що знаходиться в активній зоні до 1,5 метрів. кожух буде без водяної рубашки, тому там швів або мінімум або все кріпитеметься на заклепки чи саморізи. в такому разі завжди буде доступ до швів. потрібно лише зняти кожух. всі шви будуть в легкодоступних місцях, труби із метлу 3 мм. а балони і того товще.

    думаю конструкція із масою викройок із листової сталі, де в кожух залитий теплообмінник, буде простіша. тим більше там відповідальних швів мінімум 2 метри а всіх по мінімум 4. і вже як потече, то в змійовик ти ніколи не долізеш.
    --- добавлено: 6 июл 2014 в 16:08 ---
    приклад можливого шва в котлі.
    IMG_0433.JPG
    невже він зможе потекти?
     
    Останнє редагування модератором: 14 лип 2014

Поділитися цією сторінкою