У чому користь кімнатного термостата?

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем Пітон, 2 лют 2012.

  1. Zp_man

    Zp_man Майстер

    Повідомлення:
    203
    Симпатії:
    46
    Адреса:
    Запорiжжя
    У каждого котла есть своя логика работы выше которой вы не прыгните. Но её можно заблокировать.
    Так например для вашего, разница в 14 гр. между выкл. и вкл. будет сохраняться, независимо от того сколько стоит температура на 45 или на 90. Так устроен внутренний датчик температуры воды размыкающий и замыкающий контакты.
    Теперь по термостату: Как писал Whisker термостат блокирует логику работы котла (т.е. внутренний датчик дает сигнал на нагрев воды, но не даёт термостат). Повысить тепловой режим не получится т.к. термостат не даёт сигнала на включение, а даст его только тогда, когда снизится температура воздуха.
    На практике это выглядит так:
    1. Без термостата работает так как вы написали
    2. С термостатом будет греть систему до 50 или 60 или 70гр (зависит от площади и утепления, у меня 60) и отключится по команде термостата. А включится когда температура упадет ниже заданной (котел может стоять час).На сколько упадет температура воды у вас неизвестно (у меня до 30гр.) Но то, что температура будет ниже это факт, уже проверено.
    Таким образом с помощью термостата разницу в 14 гр (при вкл. и выкл. котла) никак не сократить, а на практике она только увеличивается. (60-30гр.)

     
    Останнє редагування: 5 жов 2015
  2. михаил58

    михаил58 Підмайстер

    Повідомлення:
    60
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.г.Полтава.
    Понял .Спасибо.
     
  3. Diver

    Diver Майстер

    Повідомлення:
    121
    Симпатії:
    22
    котел без термостата не понимает до какой температуры он нагрел комнаты..
    а термостат ему вовремя сообщает "включись-выключись", дает обратную связь для котла.
    экономить на том, что должно ЭКОНОМИТЬ - НЕ СТОИТ.
     
  4. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Ось вам приклад. Нехай при деяких умовах приміщення втрачає 3 градуси за одиницю часу. Для компенсації тепловтрат є котел, який за цю одиницю часу може нагнати температуру на 9 градусів. Щоб зберегти температуру в цій хаті, котлу достатньо або працювати всю одиницю на третині потужності (якщо вміє), або на номінальній потужності третину часу. Наприклад, з години всього 20 хвилин. Якщо температура в приміщенні втрачатиметься поступово, котел і буде працювати серіями: одна хвилина роботи - три хвилини перекуру.
    Нехай в якийсь момент тепловтрати зменшилися до 2 градусів- сонце світить на стіну та вікна. Кімнатний термостат вже зловив потепління повітря. Отже його задача - швиденько заблокувати роботу котла, доки той не перегрів приміщення, тобто зменшити тривалість його роботи в наступній серії.

    Підвищити температуру теплоносія можна двома шляхами:
    Зменшити розхід. Але це не дасть значного ефекту. Так полум"я пальника довше обігріватиме теплообмінник - виросте температура подачі. Але радіатори довше будуть розсіювати тепло вже гарячішого теплоносія. Зміниться просто теловий потік та динаміка нагріву.
    Другий варіант - зменшити площу розсіювання тепла. Гарячіший радіатор меншої площі виконає таку саму роботу по компенсації тепловтрат, як і холодніший більшої площі.
     
  5. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Який потрібен ефект, та який буде значний?
     
  6. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Такий, щоб забезпечити 2 крайні умови:
    - при максимальних тепловтратах (мороз) температура подачі не перевищувала максимально допустиму. щоб котел вирубався не по своєму термостату при 90 градусах, а маслав доки не зупинить його кімнатний.
    - при мінімальних тепловтратах (але коли ще треба топити) температура теплоносія не була нижче ніж хоче топікстартер.

    Я не впенений,що ці умови можна вирішити лише регулюванням розходу.
     
  7. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    То-есть, подозреваете?

    Ну вроде есть обеспокоенность. И эффект должен обеспокоенность убрать.
    Обеспокоенность низкой температурой в котле, при достаточной в помещениях. И как бы, о первом крайнем условии можно не говорить - до него далеко.
    Сантехника - это не только техника, но ещё и санитария. А медицина говорит, что чем больше площадь отопительного прибора, тем здоровее. Можно, почти всегда, рекомендовать увеличивать площадь "радиаторов", а рекомендовать её уменьшать не нужно никогда, это не целесообразно.
     
  8. михаил58

    михаил58 Підмайстер

    Повідомлення:
    60
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.г.Полтава.
    Whisker
    Дякую вам.Наука.Зрозумiв що треба купляти кiмнатный термостат та пробувати .В своiх умовах опалення.На скiльки эфективно буде працювати моя система опалення.Пiдкажiть який кiмнатний термостат може працювати з котлом SOLLY H18 F. можливо е iнформацiя де прочитати.Дякую за лiкбез.
     
  9. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Звичайно. :). Бо остаточну відповідь дасть або розрахунок або досвід.
    До речі, мав такий досвід з котлом Hermann. Вбудований насос стояв на двійці, працював нормально. Вирішив подивтися, що буде на одиниці. Котел за пару хвилин вирубався. Можливо, є датчик розходу і мінімальна уставка для захисту. Не аналізував. Тому зробив висновок - рулити розходом від нуля до максимуму не завжди можливо.

    Я цілком погоджуюся, це прописні істини. Звичайно, я сам великий прихильник нормальних технічних рішень.
    Що ми могли запропонувати, виходячи з букви закону? Утеплити хату - раз. Так це і іжаку зрозуміло.
    Щоб підвищити температуру - зробити 2 контури. Перший -хай котел маслає "тапку в пол", а другий - через теплообмінник - низкотемпературні радіатори великої площі. Медицина та комфорт. Мир, дружба, жвачка!
    Але це інші гроші, хоча все правильно.
    Якщо топікстартер вагається у виборі з ціною питання 300-500 гривень, про що може йти мова?
    То ж нехай заверне пару радіаторів в одіяло - зменшить тепловіддачу. Виросте температура. Якщо відчує дискомфорт - поверне все як було і не буде перейматися температурою теплообмінника.

    Термостат може бути будь-який. Його задача проста - розімкнути контакти при верхньому порозі спрацювання, та замкнути при нижньому. Найдешевші - механічні. Але вони тупіші і менш точні.
    Якщо є знайомий радіоаматор, то для проби можна спаяти щось простеньке. Ціна деталюх - 30-40 гривень. Ну вип"єте пляшку ще з ним. :). Можна переробити акваріумний під вашу температури.
    Але краще купити готовий,наприклад такого плану:
    http://gazkomplekt.com.ua/termostat-mehanicheskij-komnatnyj-dlja-kotlov-imit-ta3
     
  10. михаил58

    михаил58 Підмайстер

    Повідомлення:
    60
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.г.Полтава.
    Whisker
    В моему випадку з котлом SOLLY H18 F. Якась схемотехнiка электроного блока керування ,що не просто пiдключити термостат.Так пояснив майстер по котлам.Ттеба якийсь iндивiлуальний термостат.Якщо в других котлах е перемичка замiсть якоi ставлять кiмнатний термостат то тут ii немае. В звязку з цим i визванi моi питання.Якщо е яка iнформацiя буду вячний.Хочу розiбратися.
     

Поділитися цією сторінкою