Беспроводный выключатель освещения с регулировкой яркости и корректировкой цвета

Тема у розділі 'Электрика и освещение', створена користувачем !JOKER, 13 лют 2018.

  1. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    Построена коробка дома из ГБ.

    В ближайшее время (после потепления) предстоят штукатурные работы.
    Сейчас столкнулся с необходимостью разводки сети 220В по дому и установки светильников (ламп), розеток и выключателей.

    Изначально предполагается, что всё освещение будет сделано низковольтным и с питанием от аккумуляторных батарей, которые будут заряжаться или через двухтарифный счётчик, или - от солнечных батарей.
    Изучение рынка светодиодных лент и светильников показало отсутствие в широкой продаже (в Украине) лент, рассчитанных на питание от 5В и ниже.
    Кроме этого, испытания лент показали, что, как правило, многие из них рассчитаны на номинальную световую температуру лишь при максимальном токе через светодиоды и при номинальном напряжении. Уменьшение напряжения на лентах приводит к смещению спектра излучения в область голубого цвета.
    Фактически, отсутствие в продаже лент, рассчитанных на напряжения питания ниже 5В приводит к тому, что на токоограничивающих резисторах в лентах теряется довольно значительная мощность, которая могла бы быть использована по прямому назначению - на освещение.
    Поэтому возникло несколько идей, как организовать и сделать правильно светодиодное освещение в доме, обеспечив его максимальную эффективность.
    Также пришёл к необходимости применения беспроводных выключателей светодиодных источников освещения, которые бы позволили сэкономить значительное количество проводов и избежать излишнего штробления стен.

    В связи с этим возникли некоторые вопросы.
    1. Имеются ли в продаже готовые беспроводные (радиочастотные) выключатели освещения с исполнительными блоками реле-коммутаторов, имеющие функцию ШИМ контроллера, параметры которого изменяются также дистанционно (частота, скважность)?
    2. Имеются ли в продаже готовые беспроводные (радиочастотные) выключатели освещения с исполнительными блоками реле-коммутаторов, имеющие выносные датчики освещения, для мягкого или неполного включения освещения в тёмное время суток?
    3. Имеются ли в продаже готовые беспроводные (радиочастотные) выключатели освещения с исполнительными блоками реле-коммутаторов, "на борту" которых есть микроконтроллеры с RTC, для дистанционного (по радиоканалу или ИК) установки соответствия уровня освещения времени суток и дополнительного его согласования с датчиками освещённости и датчиками движения?
    4. Имеются ли в продаже готовые беспроводные (радиочастотные) выключатели освещения с исполнительными блоками реле-коммутаторов, которые работают на частотах за пределами стандартных диапазонов ISM (315, 433-434, 868, 916,5МГц) и категорически не в диапазоне 2,4ГГц?
    5. Имеются ли для перечисленных в п.п. 1-4 устройств собственно пульты ДУ/выключатели не позорно-колхозного вида, а нормального, строго-классического и современного дизайна, выглядящие не как ширпотребовские поделки китайпрома? Идеальный вариант - выключатели-пульты вот такого вида, но с бОльшим количеством кнопок, для управления функциями, которые я упомянул в п.п. 1-5.
     

    Вкладення:

  2. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Хоча питаннями на питання відповідати не ввічливо, але сама постановка питань провокує використати "маланський підхід".
    Прокоментую лише два питання.
    Як Ви думаєте, чи буде виробник вимикачів пхати у кожен вимикач не стільки годинник реального часу а і логіку центрального блока, який програмується за всякими розкладами, узгоджується з купою периферії по забаганкам користувача? Потім програмувати кожен вимикач окремо?


    Як Ви думаєте, чи буде виробник пропонувати на ринку для побудових пристроїв продукцію, яка знаходиться за межами стандартних діапазонів? Чи цікаво виробнику шукати собі на одне місце пригод, а саме - отримувати ліцензію на діапазон поза межами стандарту? Шукати непопулярну елементну базу? Чим Вас не влаштовують стандартні діапазони?
     
    ALEX K та sanykrimea подобається це.
  3. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Для чого світильники та стрічки на 5 вольт та нижче?
    При бажанні майстрам можна замовити виготовлення таких на дискретних діодах. Або самому робити.

    Є стрічки на 12 вольт. Їх можна включати послідовно. Та утворювати освітлення на 24, 36, 48, 60 і так далі вольт. Сила світла регулюється зміною напруги та/або струму.
     
    Останнє редагування: 13 лют 2018
  4. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    Думаю, що буде. Бо такі вимикачі є, але на 2,4ГГц.

    Саме так я і хочу.

    До 10мВт можна випромінювати у будь-якому діапазоні. При такій потужності передавача і чутливості приймача на рівні -119- -120dBm можна отримати радіус дії бульше 1 км на відкритій місцевості. Тож 10-15 м при потужності до 0,5-1dBm - взагалі без проблем. Але якщо вже підходити дуже принципово, то при чутливості широкополосного приймача на рівні -100dBm, який використовує Укрчастотнагляд в мобільних пеленгаційних комплексах, виявити використання такого пристрою у приватному будинку під час планового проїзду пеленгатора досить проблематично. Ймовірність виявлення роботи дуже низька. А якщо будинок екранований і ззовні вентильований фасад, який заземлений - практично нульова. Я вже не кажу про передавачі з розмитим спектром.

    Елементна база, як правило, використовується одна і та ж, якщо не брати дешеві китайські вимикачі з генераторами з множенням частоти кварца на 16 чи 32. І що ж? Невже задача всіх виробників використовувати лише популярну елементну базу і надрегенеративні приймачі? Ви ж по китайцях не судіть про всіх виробників. Китайці і на популярній елементній базі у деяких випадках не можуть нічого зробити. Можу це Вам сказати як людина, яка пропрацювала у Китаї 6 років.

    Тим і не влаштовують, що вони стандартні. А вся електроніка на стандартні діапазони з міркувань безпеки - ніяка.

    Пропонуєте на 24, 36, 48, 60В робити DC-DC з перетворенням вверх з 12В? Ви самі розумієте, який буде ККД при тому, що для конкретного світлодіода, який живиться від 3,3-3,6В (це для "білих") необхідно "погасити" напругу 12В резистором до цього рівня? На що буде витрачена потужність? А якщо ще добавити DC-DC з перетворенням вверх? Який буде ККД системи в цілому? Чи Ви мені пропонуєте окрім теплої підлоги зробити "обігрів" блоками живлення, баластними резисторами і перетворювачами?

    Не тільки.
     
    Останнє редагування: 13 лют 2018
    sanykrimea подобається це.
  5. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Я не пропоную використовувати DC-DC.

    Акумулятори, світлодіодні стрічки та сонячні панелі можна з'єднувати паралельно та послідовно.
    Не знаю - що має бути визначальним при виборі напруги.
    Напевне оптимальні параметри сонячної станції.
    Вибрана напруга має підходити не тільки для освітлення, але й для всього решта. Це якщо інвертор не використовувати.

    Якого типу та якої саме моделі плануєте придбати акумулятори?
    Яке опалення планується (циркуляційний насос?)
    Звідки вода? Водопровід, свердловина, колодязь?

    Або для потреб освітлення використовувати окремі мережу, сонячні панелі, акумулятори, контролери заряду-розряду (BMS).
     
    Останнє редагування: 13 лют 2018
  6. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    У тому то й справа, що для освітлення і живлення комп'ютерів я буду використовувати окрему мережу. Мені не потрібно ставити акумулятори на 24 або 48В, якщо найбільш доцільно використовувати світлодіоди з резисторами, на яких буде падати напруга мінімально та щоб задати необхідний струм їх живлення. Послідовне ввімкнення світлодіодів я взагалі не розглядаю. Тому, що вихід з ладу одного світлодіода може спричинити відмову в роботі для світильника в цілому чи для якоїсь частини світлодіодів, які в ньому використані.
    --- добавлено: 13 лют 2018 у 18:11 ---
    А це вже мені ніяким боком до освітлення. Абсолютно окремі питання.
     
    Останнє редагування модератором: 21 лют 2018
  7. ekt.com.ua

    ekt.com.ua Майстер

    Повідомлення:
    126
    Симпатії:
    35
    Адреса:
    м. Київ, вул. Магнітогорська, 1Е
    Подивіться ось це http://www.eti.ua///images/userfile...gues/EVE-ETIREL/Buklets/Buklet_RF_Control.pdf
    Не кЕтай :)
     
    !JOKER подобається це.
  8. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Я не про RTC. Це копійки. Я б зробив центральний блок, який командує всіма пристроями, а не махався з налаштуванням кожного вимикача.
    Логіка виробників (2,4ГГЦ) мені зрозуміла. Через пару років побутових радіокерованих пристроїв буде овердохера, тому единий спосіб всім туди влізти - лізти догори по частоті.

    Задача будь-якого виробника - заробити гроші. Якщо красиве або правильне технічне рішення вимагає занадто зусиль (читай грошей) - ніхто на це не піде. Виробнику треба найнижча собівартість, бо він залишиться без штанів.
    Китайці як азіати не можуть зрозуміти менталітет європейця. Можливо зрозуміють пізніше, можливо -ніколи . Тому не має значення, що вони можуть зробити і на чому. Було б інакше - вони б порвали Штати.
    Будь-який виробник хоче придумати щось таке, чого ні в кого нема, і це моментально викинути на ринок. Конкурентів ще нема - максимальний гешефт. Але не всі мають такий творчий потенціал. Тому кусають з того пирога, який ділять з іншими виробниками -конкурентами подібного товару. Тому роблять з того що є популярним, доступним. Ширпотреб. На елементній базі виробник порахує кожен цент. Бо на програмі випуску 10 тисяч виробів це вже 100 баксів.

    Якщо щось нестандартне - це індпошив. Значить прайс зашкалює. Ви готові на таке?
    Про яку безпеку Ви говорите, якщо мова йде про керування освітленням. Чи Ви думаєте зловмисник буде включати і виключати світло в стандартному діапазоні , доки власник приймає ванну?
    У кращому випадку він покладе все широкополосною глушилкою.

    До чого тут ця технічна белетристика? Жоден виробник не піде на конфлікт з Укрчастотнаглядом.
    Кому Ви треба, щоб саме Вас пеленгували? Ви що, хочете задрати потужніть, і боїтеся, що Вас зловлять?
    Ви хочете готове технічне рішення, але з нестандартними характеристиками? Зважаючи на Вашу обізнаність у радіотехніці простіше власними руками допиляти щось готове. Отримаєте з ширпотребу систему з унікальниками характристиками.

    Якщо дружина не зможе поговорити по мобільному у хаті з такою кліткою Фарадея - вона просто вибере очі. Виделкою. Прямо на кухні. :)
     
  9. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    Нормальну широкополосну глушилку потрібно ще дістати, або зробити самому. Це нетривіальна задача, якщо в цьому не варитися декілька років. А більшість зловмисників мають комбіновані глушилки на 315/433/868 і досить успішно їх використовують де потрібно і де непотрібно.

    Бачу, що краще робити самому. Ціна питання - копійки у порівнянні з світовою революцією.
    Але просто часу інколи не вистачає або банально ліньки. Думав, що хтось таке вже зробив і запропонував на ринку.
     
  10. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Можете використати розумні розетки з управлінням через WiFi, наприклад TSR100. Є дуже багато варіантів з управлінням через смартфон, де можете програмувати їхню роботу як вам захочеться.
    Чому ви так вирішили? Можна кожному пристрою назначити свій номер і він буде реагувати тільки якщо код управління починається з його номера. Ну а номерів може бути хоч і сотні мільйонів, проблем немає.
     

Поділитися цією сторінкою