Найдорожче що втрачено в досліді це час та здоров"я виконавця. "Чого дурні? Бо бідні. Чого бідні? Бо дурні." Чи займався б німець такою втратою часу на таке будівництво ? Ні. Він би ознайомився б з технологіями, та витратив би кошти на оптимальну по його кишені. А українці, легально, недотягують навіть до мінімальних кошторисів на будівництво. А кредити в нашій державі це ярмо.
Жодна технологія не зявляється ідеальною. Німець , який будував перший пасивний будинок зіткнувся з проблемами сирості та плісняви і лише тоді подумав про вентиляцію - з нього сміялись , але з 20року у німеччині усі новобудови будуть лише енергопасивні. Після масової заміни вікон у німеччині продажі засобів від грибка зросли у декілька сотень разів але пластикові вікна сьогодні найвідоміші! Це помилки які робить той хто щось робить! якщо сидіти то їх не буде. Якби я неставив собі так багато завдань для цього будівництва то у мене все б вийшло.По перше це переробка відходів - не вийшло, гіпс підвів. По друге якісне утеплення - вийшло, хоч 30 см пінопласту клей без проблем. По третє без кваліфікованих спеціалістів - вийшло, не обовязково бути будівельником щоби по рівню виставити опалубку та рахувати лопати піску , цементу та щебеню. По третє дешево - дійсно дешево , адже не потрібно важкої техніки, ніхто крім продавців цементу на тобі не заробляє.
Нещодавно, в Польщі бачили вже старий дерев"яний будинок без щодної цегли (бо ж дерев"яний) та цвяхів! Цей будинок вже служить, як музей і ще дотепер не викрито таємниці його проектування.
Семен, скажіть часу Ви проектували Ваш дім та як зберігається у ньому тепло, наприклад, взимку? Чи холодне, чи проходоть холодне повітря?
Мабуть ще проходить. Morela, придивіться уважніше. Семен, виклав фото, на яких є дата з'йомки. Там стелі ще немає, тому мабуть поки що семен свій будинок не випробував. Але, я к на мою думку будинок буде теплий. семен, молодець! Мені Ваш будинок подобається: просторий, з великими вікнами, і з неодрогого матеріалу.
Будинок дійсно не дорогий , але матеріал для стін у майбутньому буду брати такий як брав на фундамент - митий пісок з диким каменем і пінопласту 150мм. Щодо теплого будинку то я можу сказати що буде теплий , але відносно.Зараз ми живемо ось тут : http://www.vashdim.net/?p=407 Будинок 78м2 витрачав 3000 м3 газу за рік. Після утеплення 1400 а за 2012 рік 1350м3. Котел лишився той самий, лише утеплив фундамент, стіни та на горище 3 підводи соломи закинув. Новий будинок має більш продуману конструкцію з точки зору енергозбереження. Він має 3 спальні кімнати адже з суботи нас уже пятеро а не четверо у сімї!