Горный велосипед, но какой?

Тема у розділі 'Спорт и здоровье', створена користувачем Vladlen, 13 лип 2011.

  1. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    Я смотрю-экономить на шариках в задней втулке горников-это болезнь всех производителей!!??
    Три обода докупал (задних) и во всех шариков не хватало-то по 2, то по 3.
    Велик после покупки перебирал-все втулки были перемазаны смазкой для ШРУСов и конуса на втулках перетянуты.
     
  2. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
  3. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    В кого яка на велосипеді передня вилка?
    Мені ось з роверком попалася ZOOM. В інтернеті на форумах про неї негативна думка. Всі нарікають,що це не вилка, а бутафорія. Не розумівся я в цих "обрізках", купив роверко і вже після цього мені почало дещо проявлятися. Дійсно, ZOOM перестав працювати на першій сотні км. Порився в інеті щодо інфи про вилки і зрозумів, що мені попався не найкращий варіант роверка в плані обвісу і комплектуюючих. Вилка - чи не найбільший промах.. Але я не був би я, якби не попробував доробитии те, що мені попалося.
    Вилка, яка би задовільно працювала (принаймі як у мотоциклі Мінськ) коштує приблизно, або трохи більше, як мій цілий роверко. Тому я не сильно розчарувався у своїй вилці, вилка попалася середньої якості, інші вилки, які в три-чотири рази дорожчі від zoom, не настільки ж кращі, а може такі самі (за відгуками з інету).

    Першим ділом я приступив до збору інформації про вилки, всі, які тільки попадались. Прийшов до висновку, що основна відмінність між дорогою вилкою і дешевою не конструкція, не матеріал, а якість виконання.
    Потім практичний етап - я розібрав свою вилку. Розбирав спираючись на інфу з інету і інтуїцію. Розібрав, нічого складного. Комплектуючі оцінив як такі, що можуть працювати і виконувати покладену на них роботу. Мастила було достатньо, але не там де повинно бути, а там, де ніби де зачіпилося :)
    Знявши пружини (їх таки є дві, в інеті пишуть, що ставлять тільки одну), я зняв нижню частину (ніби циліндри) з верхньої (ніби поршнів (штоки)).
    Ущільнювачі штоків, які кріпляться на нижній частині, мають дві робочі кромки - внутрішню і зовнішню, відстань між ними 4 мм. Зовнішня кромка для знімання з штоку дорожнього бруду, внутрішня - для знімання з штоку зайвого мастила. Простір між кромками заповнюється мастилом (або дорожнім брудом, якщо верхня кромка не щільно прилягає до штоку. Самі штоки рухаються у пластикових напрямних, які щільно запресовані у "циліндрах" нижньої частини.
    Це і є найбільш навантажена частина вилки в плані роботи по плавності ходу.

    Рухаються штоки вільно в напрямних - вилка працює на 1000 долярів, не рухаються або підклинюють - і 100 гривень ніхто не дасть за таку вилку.

    Ось і основна різниця між дорогою і дешевою вилками.

    Решта параметрів (вага, регулювання відскоку, блокування роботи вилки) є переважно другорядними для простого катання по міському бездоріжжю..
    Завдання визначив чітко: потрібно добитись легкості ковзання штоків у пластикових напрямних.
    Мушу зауважити, що навіть совгання штоками у розібраній вилці давалося на той час туго, чи то мастило погане я дав (почав з літолу), чи то на заводі погано підігнали деталі, чи то вилка вже деформувалась від моєї їзди.. Туго совгалось.
    Мастила:
    літол - найгірший ефект, клинить вручну, при їзді вилка зовсім не працює. Може це тільки так на початку, дальше, коли напрямні трохи зітруться, може буде краще совгатись. Домішував (а потім і давав чистий) ХАДО - ефект не покращення малопомітний.

    мастило для ШРУС - трохи краще, вистарчає на кілометрів 30, потім вилка стає "дубова", тобто спрацьовує тільки на великих перешкодах чи ямках (від 5-7 см)

    силіконове мастило для лазерний принтерів - найкращий результат, вистарчає до 80 км, дальше вилка перестає відпрацьовувати нерівності 1-2 см, на більших - працює.

    найкращий варіант - це густе силіконове мастило для пластмасових поверхонь тертя-ковзання.
    Проїхав на ньому 100 км, вилка працює задовільно.
    Звичайно, я не розбирав вилки перед кожним випробуванням іншого мастила, я поступив простіше, це і є моє "ноу-хау".

    Ось як я поступив. Між ущільнювачами штоків і пластиковими напрямними є трохи вільного місця - 5-6 мм. Тобто є трохи вільного простору, куди (напевне так задумали конструктори) поміщається мастило, яке повинно змащувати поверхню штоків і пластикових напрямних для їх легкого взаємного ковзання.
    Тобто мені для відновлення цього легкого ковзання необхідно буде поповнювати запас мастила у цьому проміжку. Для цього необхідно зробити отвір ззовні вилки і через нього подавати час від часу нову порцію мастила. А для завершеності - нарізати в отворі різьбу і заглушити отвір болтом. Придумав - значить зробив.
    Ось фото:

    вилка-болт.jpg

    А це заправка сумішшю силікону (рідкий+ густий):

    заправка мастилом.jpg

    1,5 см3 достатньо для заповнення "камери" для мастила.

    Ось такий репортаж роботи з велосипедом.
    Я розумію, що дорогі і якісні велосипеди не потребують ніяких "шприців", а їздять і їздять без подібних "танців". Але може комусь ця інформація згодиться, якщо не для ремонту - так для аргументу.. :)
     
    wellfare, Andrii_M та opastu подобається це.
  4. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    Я так понял, что масло должно быть -Ни редкое, ни густое. Густое-не будет работать как надо, редкое-будет быстро вытекать??!!
     
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    типу цього..
    Могли би виробники цих вилок давати ще одні мастилознімні у середині "циліндрів", нижче від пластикових напрямних. Тоді би вийшла герметична камера навколо направляючої, в яку набивати мастила і воно б залишалось там надовго, а не стікало вниз "циліндрів".
    Де би купити ось ці масло-брудо знімачі для штоків? Я би подумав, як їх втиснути в середину циліндрів, може вони б адаптувались там..
     
  6. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    потрібно густе мастило, рідкий силікон стікає з пластикових втулок..
     
  7. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    ланцомийка.jpeg

    хто таким користувався для мийки ланцюга?
     
  8. Andrii_M

    Andrii_M Адміністратор Команда форуму

    Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Навіть уявити не міг, що таке є)
     
  9. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    Видел на велосипедных Форумах. Сам не пользуюсь, но есть разногласия. Цепь -это такая вещь, которая должна быть чистой и слегка смазаной. Вот в этом все противоречие-когда смазана,то собирает пыль. Когда чистая и сухая-все равно собирает пыль да еще скрипеть начинает. Нужно выбирать баланс -немного грязная и слегка смазанная(и не скрипит). Мыть, конечно, необходимо. Я мою керосином на улице-кисточкой над банкой. Такую штуку прикупил бы, но жаба душит.
    --- добавлено: 17 сен 2013 в 10:36 ---
    Одно плохо, что мыть в такой машинке предлагают моющей жидкостью, а не керосином или уайт-спиритом. Типа-пластик коробочки мойки разрушаеться от керосина и уайт-спирита.
     
    Andrii_M подобається це.
  10. Ahfyrtyintqy

    Ahfyrtyintqy Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.408
    Симпатії:
    1.872
    Адреса:
    Украина не Киев
    Сегодня намотал 70 км в общей сложности. Цепок скрипит, надо промывать, наверное, надо брать жестянку керосина, еще жестянку под грязный керосин(на повторное использование), кисточку с коротким волосом(жестким). Мазать буду МС-8(досталось после консервации двигателей самолетов).
     

Поділитися цією сторінкою