Деревянная кровля-гонт

Тема у розділі 'Продам: Товары и материалы', створена користувачем buran003, 30 тра 2011.

  1. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов
    9990.png lKb6fosgXPjL9mglFDuh.jpg зображення_viber_2021-09-21_14-44-37-652.jpg
     
    tpsega та Ant0ny2a подобається це.
  2. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов
    145761872.jpg 145761877.jpg 145761877.jpg 145761878.jpg
     

    Вкладення:

    • 145761872.jpg
      145761872.jpg
      Розмір файлу:
      103,1 КБ
      Переглядів:
      0
    Ant0ny2a та tpsega подобається це.
  3. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов
    96f8c503adff24f5a360dedb696408d8.jpg 155ced1384e84bd8c2bf1e1421c22a24.jpg
    --- добавлено: Dec 16, 2022 7:19 AM ---
    Це найскладніші по виконанню роботи! 80-ий рівень
    Ціна на такий обєкт -60 євро\м2 (роботи)
     
    Останнє редагування модератором: 23 гру 2022
  4. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов
    Заїхав на свій обєкт
    --- добавлено: May 27, 2023 11:57 AM ---
    вже потрібно обновляти покриття..пройшло десь 6 років
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 4 чер 2023
  5. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов
    Гонтовая покрівля - одне з найдавніших винаходів людства. Вона пройшла випробування століттями і по сьогоднішній день залишається актуальною, а в деяких випадках, коли йдеться про будову, близькому за своїм архітектурним звучанням до старовинними зразками, то й обов'язковою. Виконуючи основну функцію покрівельного матеріалу, покрівля з гонту володіє такими корисними властивостями, як висока екологічність, довговічність, морозо-і вітростійкість. Ця покрівля вміє «дихати» і саме завдяки цьому під нею не створюється конденсат. При дощ, граді і сильних поривах вітрах вона не шумить, а головне.




    Гонтовая покрівля - задоволення не з дешевих, до того її монтаж настільки складний, що знайти адекватних фахівців, то ж справа непроста. Однак матеріальні та фізичні затрати варті того: покрівля, оброблена гонтом, є найміцнішою з усіх існуючих і має великий термін експлуатації. Однак, тільки в тому випадку, коли дотримані головні правила: використана якісна деревина, правило обраний кут нахилу даху і монтажники виконали своє завдання як слід. Старі майстри стверджують, що нахил даху прямо впливає на термін її служби. Причому простежується в буквальному сенсі пряма залежність. Чим крутіше ухил, тим термін бездоганної експлуатації даху буде більше. Наприклад, кут 45 градусів простоїть як мінімум 45 років. Це правило підходить і в цілому для конструкції дахів. Як ми вже відзначали вище, велику роль відіграє і правильний монтаж. Гонт, дранка повинні прибиватися по покрокової обрешітці з повітряним зазором. Недостатній вентиляційний зазор або пряме вкладання гонтовой покрівлі, дранки на бітум або на повітронепроникні плівки само по собі є причиною пошкодження навіть дуже стійких до гниття і погодних умов видів дерев'яної покрівлі.


    ВИБІР ДЕРЕВИНИ
    Для виготовлення гонту використовуються різні породи деревини - дуб, червоний канадський кедр, модрина. Можна використовувати також осику і смолистую сосну. Деревина дуба відрізняється міцністю, фортецею, щільністю (690 кг/м3), твердістю і вагою. Дуб борової, Дубровни або кам'яний росте на сухих піщаних місцях - у дібровах або борах. Переважний колір жовтувато-коричневий, рідше зеленувато-коричневий. Дуб легко піддається механічній обробці, добре відбувається й гнеться. Відмінною особливістю дуба можна вважати його високу зносостійкість, міцність і гарну текстуру дубової деревини. Волого-і водопоглинання у дубової деревини значно нижче, ніж у соснової, - в силу більшої щільності. Тому дерев'яна черепиця з дуба, без додаткової обробки, схильна до гниття, на відміну від кедра і модрини.


    Однією з найкращих порід для виготовлення дранки служить сибірська модрина. Модрина займає особливе місце серед інших хвойних порід. Її деревина має червонувато-коричневий, іноді бурий відтінок і відрізняється високою міцністю і вологостійкістю. Модрина мало схильна до викривлення. Порівнюючи деревини дуба і модрини, можна помітити, що вона незначно поступається дубу у твердості, однак перевершує його в міцності. Більш того, завдяки особливому складу смоли модрина з часом тільки набирає міцність. Модрина не тільки вважається деревом вічності. Ще наші предки знали про різноманітних лікувальних властивостях сибірської модрини. Ці властивості визначаються біологічно активними поживними речовинами, що містять в ній антиоксидантами.


    Гідність гонту, виготовленого з сибірської модрини, визначається унікальними властивостями цієї породи дерева:
    - сибірська модрина володіє високою опірністю до гниття і поразки комахами, шкідниками за рахунок високої щільності деревини (300 кг/см2) і великого вмісту в ній смоли;
    - висока тимчасова зносостійкість в порівнянні з іншими породами;
    - краса структури самої деревини
    - доступність матеріалу.
    Гонт з модрини можна зберігати до 100 років (залежно від умов зберігання).


    СПОСОБИ ВИГОТОВЛЕННЯ ГОНТА
    Гонт високої якості роблять з рівних частин стовбурів дерев, які знаходяться між гілками, що мають невелику кількість сучків. Спочатку з полін за допомогою молотка і сокири отримують клиноподібні заготовки, товщина яких становить не більше 2 см. Після цього кожну заготовку доводять вручну, використовуючи різак, і отримують таким чином деталь, яка має краплевидну форму і товщину до 1 см. Далі роблять паз, після чого просушують деталі. Високоякісним гонтом вважається той, який піддавався висушування протягом півроку. Перед укладанням гонтові пластини слід обробити антраценовим маслом, а після проведення покрівельних робіт фарбують спеціальним барвником.


    Гонтин також роблять у виробничих умовах двома способами: коленням або розпилюванням. Матеріал, отриманий в результаті ручної колки, має більш високу якість і рівну поверхню. Випиляні ж гонтин - шорсткі, а тому вбирають велику кількість вологи і швидко загнивають. Майстри покрівельного справи віддають перевагу колото гонту Подібний матеріал для покрівлі даху можна отримати і в домашніх умовах. Для цього колода діаметром 30-40 см розпилюють на кілька частин так, щоб отримати шматки завдовжки 40 см. Потім шматки розрубують сокирою на плахи, які повинні мати товщину 8-10 см. Далі, використовуючи спеціальні пристосування (лезо і калатало), заготовку розколюють на гонт товщиною 0,8-1 см.


    Роблять це за допомогою лещат: затиснувши в них гонт, наносять по лезу, повчання на деталь майбутнього покриття, сильні уривчасті удари калаталом. Гонтові покрівлі зазвичай роблять тришаровими. При цьому попередньо оброблені антисептичним розчином гонтин укладають так, щоб їхні гострі краї щільно входили в пази сусідніх, а деталі, складові верхні ряди, перекривали стики раніше з'єднаних нижележащих гонтин. Закріплюють гонтин, прибиваючи їх цвяхами до решетування за верхню частину. При цьому цвях повинен входити в брусок не менше ніж на 2-2,5 см. Карнизний звис обробляють дошкою, товщина якої дорівнює товщині гонтової покриття. На конику гонт з'єднують впритул і після цього на кут оббивають дошками.


    Види гонтовой покрівлі
    Існує два різновиди гонтовой покрівлі: в один шар і в два шари. Гонтовая покрівля в один шар. Починати кріплення гонтових пластин слід в напрямку знизу вгору. При цьому деталі потрібно укладати внахлест так, щоб одна заходила на іншу на 10-15 см. Коник даху покривають дошками або, якщо дах має форму купола, сталевими листами. Ряди гонтових пластин необхідно виконувати по лініях, паралельним краю даху і коника. Гонтові пластини прикріплюють до рідкісної дерев'яній обрешітці, зібраної з брусів, що розташовуються на відстані в 40 см. Одна смуга покладеного гонту повинна закривати карнизну частину покрівлі на 8-10 см. Так само маскують і коник. Деталі фіксують до обрешітки за допомогою гонтових цвяхів.


    Гонтовая покрівля в два шари. У такому випадку так само, як і в попередньому, гонтові пластини укладають поверх обрешітки, виготовленої з брусів, що знаходяться на відстані не менше 8-10 см один від одного. Однак ряди покриття складені з двох шарів гонтових пластин. Деталі слід класти, чергуючи їх з сполучними швами. Слід зауважити, що при використанні даного способу укладання необхідно запастися подвійною кількістю гонту. Деталі потрібно фіксувати таким чином, щоб подальша заходила на попередню на 10-15 см. На конику з навітряного боку даху гонт кладуть таким чином, щоб ширина ряду дорівнювала 8-10 см. Для досягнення декоративності і додання покрівлі клиноподібної форми в разжелобке і по кутах гонтові пластини слід класти підтесати краєм. У деяких випадках на рядових поворотах доцільно застосувати деталі невеликих розмірів (товщиною 6 мм, довжиною 30-40 см, шириною до 10-12 см) або виготовлених у формі лусочок, закруглених або загострених з одного боку.


    Кріплення
    Для гонту з модрини допустимо використовувати оцинковані цвяхи, цвяхи з високоякісної сталі з жолобчастим і гвинтовим стволом, а також оцинковані саморізи для дерева. Незахищені, необроблені цвяхи дають зміна забарвлення на чорний колір і піддають гниття поверхню гонту. Капелюшок цвяха повинна вбиватися плоско до поверхні гонту і проникати стволом мінімум на 18-20 мм в несучий брусок. Кожен гонт кріпиться тільки двома цвяхами, які забиваються на відстані 2 см від бічної кромки гонту. Від нижньої фаски відступається приблизно 2/3 загальної довжини гонту, в такому випадку головки цвяхів перекриваються в подальшому двома шарами гонту і захищаються від атмосферного впливу. У
     
  6. buran003

    buran003 Прораб

    Повідомлення:
    723
    Симпатії:
    321
    Адреса:
    львов

Поділитися цією сторінкою