Румба непоганий сорт з ранньою, червоною, смачною, на-пів водянистою ягодою з гармонійним смаком. Сильнорослий, стійкий сорт до хвороб. Сенатори існують два, Павловського і Бурдака. В своїй колекції не маю, та знаю від багатьох виноградарів, які не в захваті від них, годиться для теплих країв. --- добавлено: 23 січ 2016 у 23:33 --- Який з них Ви можете вияснити самі адже Молдова пізній сорт, а Кодрянка з дамським пальчиком – ранній, до речі послідня завжди горошить із-за чого я її вже давно видалив з ділянки.
У Вас якраз нормальний сорт. Проведете правильну обрізку, зменшите нагрузку гронами, внесете калійні добрива після цвітіння (попіл), і тих горошин буде значно менше. А сортів непримхливих є маса. Тут Юрій Хоттабич вже гарнорозписав про них. Вибирайте ті, які вже хтось вирощує у вашому районі. А то я Вам зараз нараджу,ахтось со Снєтина ве одно забракує.
Есть такой сорт винограда-ОРИГИНАЛ!(розовый). Их три вида-розовый,белый,черный. Кисти за кило,вкус медовый с хрустящей мякотью,а по красоте кисти другого ненайдете краше!!! @molonez, на сегодня, для начинающих виноградарей, лучшая книга по винограду-Курдюмова! Я прочитал очень много литературы разных авторов-профессионалов и любителей, но только Курдюмов более просто, полно и толково написал книгу.
Прочитав. Підтримую на 200%. Два тижня шуршав по сайтах, нічого не зрозумів. Після Кудрюмова більш-менш стало ясно. @Дед Хоттабыч, дякую за пораду. Ще в ютубі досить зрозуміло пояснює Олександр Мчедлідзе.
Давайте немного по 2м сортам винограда-Молдова и Кодрянка. Молдова-среднепоздний сорт но!!!- есть которая начинает зреть в сентябре. И у нее нет такой кислоты. Очень вкусна и дает великолепное вино. Ягода желудеобразная-20-23мм, мясистая. Кодрянка-ранняя, начало созревания июль месяц, конец или начало августа. При правильном уходе негорошит! Очень товарна,быстро уходит на рынке.Ягода 25 и более мм,немного заостренная или более удленина. Если Молдова однотонна то Кодрянка имеет подернутый цвет с красненьким оттенком и иногда белыми жилками при недозревании, чего нет у Молдовы. Вывод-Молдова!
Виноград – це культура місця і часу. Один і той же сорт на початку і в кінці села, а можливо навіть і на різних частинах своєї ділянки може дати різні результати. Мій основний критерій в доборі сортів чи г.ф. – стійкість до тріску і хвороб. Більшість любителів цієї культури цього ж і потребують, тобто маловимогливих. Зайдіть на виноградний форум, там є теми по багатьом сотням сортів. Учасники цього форуму діляться конкретними пропозиціями по вирощуванню їх. В першу чергу звертайте увагу на відгуки по зацікавленому Вами сорту виноградарів Вашого краю, чи сусідніх областей, віддавайте перевагу кореневласним саджанця при покупці. В моїх умовах до маловимогливих столових сортів з своєї колекції відношу Галахад, Юпітер(США), Августін, Київська Русь, Аладдін, Сурученський білий, Румба, Чарлі, Хамелеон.