Да это виноградный клещ..от него вздуваются листочки...сам он 0,15мм длинной...без микроскопа не разглядишь. У нас тоже такая напасть на листьях...Личинки листовой формы легко разносятся на одежде, с поливной водой, дождем, ветром. Бороться с клещом (зуднем) очень сложно, так как сидит он в «войлоке» и достать его препаратами непросто: опрыскивать ведь надо нижнюю сторону листьев. Предлагаем использовать серу коллоидную(50–10 г) при температуре свыше 20 °С, чтобы ее пары при возгонке в жаркую погоду пронизывали «войлок» и тем самым убивали зудня. Или Тиовит-джет (30–40 г); Фуфанон (10 мл), или Карбофос (90 г), или Неорон (20 мл) — на 10 л воды. С листовой формой филлоксеры можно бороться этими же препаратами или Кинмиксом, Фыори. Не обрывайте просто пораженные листья, не надейтесь, что все пройдет само собой, не покупайте саженцы винограда с рук. Помните, что в этом случае вредитель может быть и на корнях.
Хтось знає, як прискорити дозрівання винограду? В мене куплені нові сорти так і не дозріли, хоч минуле літо було жарке і гарне.
1) Правильная нагрузка урожая; 2) Удаление ненужных для формирования урожая зеленых побегов, пасынкование и чеканка плодоносящих побегов; 3) Своевременное и грамотно внесение удобрений под корень и по листьям; 4) Срок уборки созревших гроздей. Ну і основне: ранньостиглі сорти і погодні умови.
Щодо першого і останнього пунктів - було лише одне гроно винограду, тай то маленьке - то лиш перший рік плодоношення. А решту буду вивчати детальніше.
@WalterCV, потрібна подвійна доза. Взагалі його краще попереджати ніж боротися з ним. Потрібно провести декілька обробок з нижнього боку листка. @Калинович, лоза і грона не визрівають від надлишку азоту і нехватки калію, як варіант, потрібно зробити витяжку з попелу. Беремо літрову банку попелу на відро води, настоюємо 2-3 доби часто перемішуючи. Проціджуємо в оприскувач і обробляємо по листу (кінець серпня- початок вересня). Витяжка з попелу і є калій. З повагою Юрій.
А осінь? Якщо пізні сорти, які дозрівають восени, а осінь холодна і дощлива, то ніякі заходи не допоможуть(хоча, можливо я не правий, але я так думаю).
Ага... Сильно його напрофілактуєш, якщо він від сусідів з винограду лізе... Обробив сьогодні Актофітом,через 2 тижні повторю...
, така доля виноградаря, все життя- боротьба. Згоден, у зонах ризикованого виноградарства тільки суперранні, дуже ранні, ранні та ранньосередні сорти, більш пізні можуть не дозрівать.
Минув рік як висадив чубуки в землю. На зиму обрізав повністю і прикопав. Зараз на 2-х вже молода лоза до півметра. Один пізно прокинувся і має до 10 см. А 4-й так і не подав ознак життя.
У каждого сорта есть количество температурных часов до созревания. И что бы ускорить время нужно добавить тепла. Я уже раньше писал и по этому поводу. Повторюсь. Можно поставить бочки с водой или выложить террекончики из бута. За день они нагреются и дольше будут отдовать тепло. Этим можно существенно сократить нужное Вам время! У меня сейчас проблеммы с иннетом.Можемпообщаться по телефону.