Сейчас не время для посадки чубуков! Виноград ушел в зимнюю спячку и проращивание лучше отложить до марта месяца. Я пробовал проращивать чубуки с декабря и только получил лишний клопот.Потратил кучу времени зря! Высаженые в марте и даже в начале апреля чубуки очень быстро догнали высаженые зимой и более окрепшие получились при высадке.За зимний переиод рассада вытянулась даже приудержании температурного режима и подсвечивании. Я думаю зимой хорошо так выращивать высокорослые помидоры с целью получения мощной корневой системы. А виноград все таки отложите до весны,и,что б он хорошо перезимовал-закапайте его в землю и набросайте сверху листьев,соломы и пр. так он будет и во влажной среде для него родной и температура для хранения будет оптимальной!
Сьогодні підготував чубуки для зимівлі: підписав бірки і обприскав мідним купоросом. Хочу розказати про бірки, як я їх робив. Оскільки минулорічний досвід з бірками показав, що паперові їх варіанти, навіть роздруковані на лазерному принтері і ламіновані скотчем не витримали навіть до осені. Було взято на озброєння пораду ДХ: алюмінієві бірки. Тільки я не наносив на них написи залізним купоросом (нема купоросу), а витиснув написи рисувалкою, яку зробив із свого малого кернеру, закругливши йому вістря. Алюміній взяв з пивних банок - в сам раз матеріал для такого застосування. Прив'язував бірки мідними дротинами в ізоляції, їх можна взяти з крос-кабелів телефонних станцій або з мережевого кабелю - витої пари, це найоптимальніший, найкращий варіант. Переглянути вкладення 61020
Я беру простую ручку шариковую и пишу на твердой резине. А насчет написания медным купоросом-тут где то ошибка! Писать купоросом неполучиться. На фото все красиво!!!
Дед Хоттабыч, я залізний купорос мав на увазі.. --- добавлено: 3 дек 2013 в 23:59 --- шариковою ручкою має бути простіше витискувати написи. Я взагалі-то хотів видряпувати написи, перші бірки так і робив - видряпував, а потім дійшов до висновку, що краще витискувати..
spine :Покажіть, пліз, план вашого винограднику. Схема виноградника: Я думаю в ряду має бути 4 кущі, але спдив або 4 або 5. В майбутньому буде корекція.
rbroz, То вже пора і крапку поставити. Як казав дружині,так і Вам казатиму. Як що за тарілку борща сядуть двоє-так сяк наїдяться. якщо четверо будуть усі голодні! Отак і з Вашими кустами. Кусту потрібне їдло. А якщо підсадити ще один то буде слабе і буде більш хворіти і пагано родити. Садіть чотири або ще краще-три! Три- це коли небудуть його підгодовувати.
Вітаю. Воно так і на початку планувалось - 2,5 на 4 м, але день короткий і змушений був спішити, ямки копали з сином одна біля другої. На весну буде корекція. Аби перезимували. А в мене питання до вас: 1. Чи треба в першу осінь лозу обрізати?, чи просто на наступну весну зеленими операціями формувати кордон вже на висоті? 2. чи лоза плодоносить щороку на одному місці, чи "повзе" і зміщується? Бо з такою шпалерою можна обрізати на 10-20 вічок, а залишати скільки треба. 3. Однорічну лозу на плодоношення підвязувати по нижній поперечині, чи можна ледь нижче? на верхній поперечині лоза лягає сама, чи підвязувати треба? Дякую. Зараз виноградною тематикою прохи знімаю напругу - донька вчиться в Києві.