УНЧ 2Х40

Тема у розділі 'Своими руками - отчеты', створена користувачем orex_, 11 бер 2010.

  1. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Пиву - beer !

    По коту Леопольду: ребята! давайте жить дружно! а то побьёмся тут на ламповой технике, а народ этак 1975 года рождения не поймёт даже о чём речь :-D. Да и транзисторные усилители им не понять - все на ИМС, навесных мизер, зато развесистая лапша по всем вопросам, касающимся качественного звуковоспроизведения.

    PS. Никого не хочу обидеть.
     
  2. Аматор

    Аматор Майстер

    Повідомлення:
    426
    Симпатії:
    69
    1. На Сухова не качу. Он просто сложный. Неоправданно сложный.
    2. Я не говорю, что с лампами просто, но все зависит от того что у тебя есть. Трансы в наше время мотать врядли целесообразно. Кстати, музыкаты полюбляют такие усилки (для них трансы мотаются на торах. Этим делом мой дружбан занимается).
    УМ-50 знаю, на Г-807 собран. каловый ус, не звучит. ВЧ не выдавал. Хотя до 12кГц луч осцил-фа колебания на выходе засекал :).
    На ГУ-50 имеет смысл собирать опять же для музыки, на них особо рулит для басгитары. Для гражданских целей эти лампы - перебор.
    Еще рульная лампа была 6Э5П. Или если для дома для семьи - хорошо звучит вышеназванная ГУ-29.
    3. Что касается КИНАП. 4А28 или 4А32 уважаю.

    В остальном - были проставлены смайлики :)

    Добавлено через 5 минут 37 секунд
    beer А кто-то здесь воюет? Просто ностальджи по прошлому.

    ЗЫ. Топикстартер чьет замолчал... Паяет наверное drel
     
  3. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    Вибачатися нема за шо все (ну майже все) вірно.

    - бажання просто попаяти повірте ніяк нема, (основна причине в нас відсутні магазини по продажу компонентів ), УНЧ пристрій дуже хоче швагро сам він не може зібрати, купляти в маг., трохи дороговато, тому вирішив зробити презент йому. В якості Акустики придбав динаміки (він) 50 Вт \ 4 Ом, колонки вже виготовив з них, ми пішли на оборот я йому сказав параметри уселка він придбав динаміки. По звукопоглинанню..;
    - то жила кімната, стіни з гіпсаку, диван , комп. стіл, шкаф - купе в стіні..., не знаю яке звукопоглинання, в літній період напевно буде виносити в двір;
    - звук буде зніматися з всього, що має "джековську маму" , основним буде комп, а далі шо попаде під руку :-[ , достойного не буде він не заядливий меломан;
    - вимоги..., якшо по простому а не заходити в високі матерії якості звуку то якшо цей апарат має видати 2х40 Вт то він має це подати при цьому рипів , хрипів скирпів не повинно бути ніякий, я розумію шо мій рівень дуже слабенький і акустика в мене на ахті як кажут "сам пан склепав" (фраза про волинянку), при випробуваннях регуліровка частот прекрасно працює (як на мене ), але замітив одну особливість яка мені не подобається, при збільшенні звуку процес починається приблизно з 1/3 всього діапазона резистора. На схемі було вказано опір на 47к, поставлено на 50, може це бути причиною такої поведінки?.
     

    Вкладення:

    • DSC00021.JPG
      DSC00021.JPG
      Розмір файлу:
      820,1 КБ
      Переглядів:
      93
    • DSC00024.JPG
      DSC00024.JPG
      Розмір файлу:
      839,6 КБ
      Переглядів:
      111
    • DSC00025 (2).JPG
      DSC00025 (2).JPG
      Розмір файлу:
      722,1 КБ
      Переглядів:
      86
  4. Мирослав

    Мирослав Заслужений майстер

    Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    А я о чём?

    Да ... Я пять лет в самодеятельном ансамбле на пульте просидел ... :). В начале восьмидесятых.

    Ну, динамики КИНАП уважают, думаю, все, кто серьёзно акустикой занимался в те годы. Я о трансформаторах от ихних усилителей речь вел...

    Эт точно... . Затянуло, блин...:)

    Добавлено через 1 час 16 минут 51 секунду
    Вже бачу все майже готове, то лише кілька порад вслід.
    1. Динаміки ваші - навряд чи на номінальну потужність 50 Вт (вітчизняна система маркування передбачала для оцінки саме номінальну потужність, за кордоном орієнтуються на максимальну, тобто пікову), але й підсилювач Ваш видає на нагрузці 4 Ом лише 25 Ватт. Просто будьте обережні на максимальних режимах: якщо динамік видає посторонні звуки - він на межі пошкоджень.
    2. Корпус колонки виготовлено явно без розрахунків (пропорції і внутрішня геометрія сильно впливають на якість звучання). Є позитив - ДСП в якості матеріала не дає власних вібрацій, але заглушити все рівно треба. Матеріал заглушки прийнятний, але ліпше його приклеїти точками до внутрішньої поверхні колонки на "88" клей. І ще. Потрібно передбачити вихід повітря з колонки. Варіанти - отвори Ф10-12, розсіяні на задній стінці (за умови, що колонка не висить на стіні і не вмонтована в меблі) або один отвір (фазоінвертор) на передній. Плоша отвору (сумарна площа малих отворів) - 20-25% плоші дифузора низькочастотного динаміка. Фазоінвертор може бути круглий або прямокутний (щілинний), розташовують його в частині ящика, максимально віддаленій від НЧ динаміка. При цьому в ящик як продовження отвору монтується труба (перегородка для щілинного фазоінвертора) з матеріалу, що гасить вібрації, довжиною від 1/5 до 2/3 глибини колонки (підбирається експериментально до досягненна кращого звучання на низьких частотах).
    3. Розташовуйте колонки так, щоб низькочастотні хвилі не були прямо направлені на корпусні меблі чи шкаф-купе - великі площини створять вторинні вібрації.

    Ну то ці вимоги цей підсилювач точно вдовольнить :).

    Не турбуйтеся. Номінал опору, думаю, тут ні до чого. Мова йде скоріше про фізіологічні особливості сприйняття звуку людиною (не особисто Вами) і особливості схемних рішень регулятора гучності (наявність/відсутність тонкомпенсації). Трохи звикнете - просто перестанете помічати.
     
  5. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    - може воно і так , але на свіх приладах до цього такого не було , кромі того якшо підключаю напряму (без стерео регулятора) з моб, то при збільшенні звуку зразу йде реакція + ще один в мене підключений є уселок (подібного типу), тот тоже на регуліровку зразу реагує а тут крутиш , крутиш.... . Та напевно дійсно можна це упустити але мені не подобається.
     
  6. аматор1

    аматор1 -

    Повідомлення:
    1.887
    Симпатії:
    483
    а потенциометр случайно не логарифмический?
     
  7. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    -як опреділити?, на кьому просто пише 50 К, і вроді все
     
  8. Аматор

    Аматор Майстер

    Повідомлення:
    426
    Симпатії:
    69
    Ясно шо логарифмичекий, линейный орал бы со старта.
     
  9. аматор1

    аматор1 -

    Повідомлення:
    1.887
    Симпатії:
    483
    подключите мультиметр в режиме измерения сопротивления и посмотрите за изменениями показаний, резких скачков быть не должно

    Добавлено через 1 минуту 21 секунду
    чавой это он орал бы сразу?:-[
     
  10. Аматор

    Аматор Майстер

    Повідомлення:
    426
    Симпатії:
    69
    На гроvкость ставятся логарифмические, на тембра - обычно линейные (от фильтров зависит), на баланс - сдвоенные обратнологарифмические.

    Маркировка:
    50КВ. 50К это номинал 50 кОм. следующая буква: Функциональная характеристика А, В, С.
    В - логарифм.
    А - линейный
    С - обратнологарифм.

    Добавлено через 7 минут 51 секунду
    Делать проще так (как любителю обычного тестера):
    Cтавим двжок потенциометра ровно посредине и замеряем сопротивление обоих плечь. Если оно одинаково - линейник. если старт-середина значительно больше, чем середина-конец, значит логарифм. И наоборот.

    Интенсивность звука человеком воспринимается в логарифм. зависимости. Именно для правильного регулирования громкости и делают соответсвующие потенциометры.

    Есть другая причина тишины в начале хода движка - если входное сопротивление каскада, стоящего за регул. громкости значительно ниже номинала потенциометра. В этом случае вход усилка сам дополнительно логарифмирует регул. громкости.

    Для эксперимента: поменяйте на этом регуляторе крайние выводы (громкость придется крутить в обратную сторону) и убедитесь, что звук начнет орать сразу со старта, а в конце он ничего не будет регулировать (все время на максимуме).

    ЗЫ.Корпса колонок у Вас получились внушительные и похоже громадные (судя по ведру рядом). В любом случае их геометрию лучше сдирать с известных типов понравившейся аккустики (чтоб зря ДСП не портить). Ну а динамики, фильтра - дело нажитое.

    Этот ус от 15В Ваши колонки не раскачает, однозначно. Но и это нажитое :).
     

Поділитися цією сторінкою