Не убивайте свои твердотопливные котлы!

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем Iven, 11 гру 2021.

  1. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    щодо дискусії про блискучу смолу: чи не об'єм холодного теплоносія в котлі є причиною конденсування смоли на поверхні теплообміну? Маю досвід експлуатації трьох ТПкотлів, смола відкладається тільки на КЧМ і то при режимі старт-стоп і спалюванні в ньому тогорічних дров. Система 200 літрів, прогрівється до 50 С зворотки за 1-1,5 години. Якщо попалю 2-3 години і все, то ребра вкриті смолою, якщо попалю 5-6 годин - смола ви горає і робиться ніби шкарлупою, яка відстала від поверхні. Примусова постійна циркуляція.
    Другий котел стальний, на природній циркуляції. Як би я його не палив, чи розпалив на одну закладку, чи на 5-6 годин - ніякої смоли нема, ні на старті, ні вкінці. Подачу можу нагнати за 1 годину до 80С, зворотка при тому ледве тепла, але ніякого натяку на конденсат на стінках нема.

    Третій також стальний, все змонтовано по "феншую", але поки сам себе нагріє - "плаче в попільник" годину часу. Смоли ніби не помічав, може через те, що палю його не менше 6 годин, вона і вигорає за цей час.

    Різниця в об'ємах теплоносія в стальних котлах десь 1:6 (якщо не більше). Так от, згадуєтся мені міркування вголос мого батька, коли він робив цей перший котел на заміну старому ОГВ: "Чим менше води в котлі - тим швидше гріють батареї".. Я це чомусь запам'ятав, хоча тоді до опалення нічого не мав, щойно школу закінчував.. А тепер якось доходжу до висновку, що таки так, потрібно мінімізувати кількість води в котлі і вираховувати конструкцію котла так, щоб кількість вогню, яка є у котлі (максимальна) нагрівала теплоносій найшвидше. Щоб теплоносій, який вже дійшов вище рівня вогнища у котлі, нагрівся до температури вище 60С і не було охолодження випарів води з палива на стінках подальшого газоходу. Підозрюю, що при такій температурі теплоносія біля стінки теплообмінника і зворотнього боку (сторони вогнища) температура диму (і пари) вище 100С і нема конденсації димової пари.
    --- добавлено: 16 січ 2022 у 02:50 ---
     
    Останнє редагування модератором: 23 січ 2022
    полюс подобається це.
  2. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    Всё верно - сначала на стенках появляется конденсат, налипает смола, смола обгорает и отваливается. Конденсат появляется из-за разности температур, на него очень хорошо налипают не сгоревшие остатки (смолы вперемешку с пеплом), а отгорает потому, что весь этот налёт является теплоизолятором и теплоноситель не может отводить тепло от нагара эффективно. Затем цикл повторяется. Самый вредный для теплообменника момент - это период конденсации (до "обработки" смолой) и чем быстрее он проходит, тем лучше. Чугунные котлы не так боятся конденсата, но думаю со временем может и чугуняка прогнить (
     
  3. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    треба таку конструкцію котла, щоб температура поверхні теплообмінника зі сторони полум'я була завжди більша 100С при приємливому ккд котла.
     
  4. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    Так не получится )
    Но естественная циркуляция отчасти помогает "расслоить" теплоноситель внутри котла, если толщина теплообменника не маленькая.
     
    Voyutichi подобається це.
  5. Юрий52

    Юрий52 Майстер

    Повідомлення:
    56
    Симпатії:
    30
  6. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    а який прикол? Краще взяти дрельку з регулятором обертів, закрутити в неї щітку-їжачка і повільно пройтися по всій поверхні теплообмінника.. Для зручності щітку можна приварити до 8мм прутка - взагалі шедевр, тільки пруток підтримувати через 1/2" відрізок трубки.
     
  7. Юрий52

    Юрий52 Майстер

    Повідомлення:
    56
    Симпатії:
    30
    Діло не в приколі а в пилюці.
     
  8. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    Это всё игрушки для ювелирных работ - котёл чистить точно не получится, т.к. смолу отбивать не будуту.
     
  9. eco30

    eco30 Бригадир

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    141
    Адреса:
    провінція Києва
    поверхносно да, а в глибині? для котла безглуздо.
    --- добавлено: 17 січ 2022 у 21:33 ---
    поверхносно да, а в глибині? для котла безглуздо.
     
    Останнє редагування модератором: 25 січ 2022
  10. Colombo

    Colombo Майстер

    Повідомлення:
    223
    Симпатії:
    72
    Адреса:
    Павлоград
    Конечно, в том смысле, что и без нее конденсата нет.
    Но вклад свой она вносит. Какая-то часть нагретой воды сразу же подается на вход котла. ОТ диаметра зависит только, какая это часть. А если в нее поставить самый маленький насос с управлением по температуре на входе котла, то функционально это заменит ладомат ценой в пол-котла.
    Это если делать для себя. Ну а если на продажу, то с ладоматом ничего не сравнится. Даже противоконденсатный клапан на его фоне смотрится бледновато как то. Одно из требований к ладомату на сайте, где их продают, "его внешний вид должен быть эстетически совершенным":) С этим, конечно, не поспоришь...
    Так что при монтаже ТТК не пожалейте установить два небольших вентилька на перспективу. Кого-то это сможет сильно выручить.
     
    Владмир подобається це.

Поділитися цією сторінкою