Дольова (пайова) участь в будівництві, купівля майнових прав, договір інвестування

Тема у розділі 'Юридические вопросы, нормативные документы', створена користувачем evgen1995, 6 сер 2021.

  1. evgen1995

    evgen1995 Стажер

    Повідомлення:
    25
    Симпатії:
    11
    Всім привіт!
    Давайте поговоримо про фактичну площину, як буває на практиці з різними формами інвестування в будівництво, хто можливо стикався з проблемами, варто поділитися досвідом про дольову участь, купівлю майнових прав, різного роду договори інвестування в будівництво!

    Можливо хто не розуміє, що таке ці юридичні форми для правочинів, то зроблю лікбез.
    Значить все, що ми вчиняємо зі своїми майновими й не майновими правами є правочином, а правочин - це встановлення, припинення, зміна цивільних прав й обов'язків. Зокрема, в нашому випадку через різні угоди, договори інвестування без одночасного набуття речових прав.

    Слід зазначити, що найкращим варіантом й найбезпечнішим є купівля готового, введенного в експлуатацію майна, зокрема квартири на первинному ринку, оскільки немає ніякого юридичного шлейфу по минулим правочинам ( дарування, спадкування, продаж під впливом обману чи погрози і т.д.)

    Зупинимо увагу на основних договорах в сфері будівництва, інвестування в нього. Мені відомі різні форми, оскільки раніше працював юристом в забудовника. Скажу відверто, те що написано в рекламі за квадратний метр, це міф, з Вас витягнуть кошти за інші послуги, на відділ продажу, на додатковий квадратний метр, технічну інвентаризацію, реєстрацію квартири в реєстрі, страхування та інші способи законного розводу на гроші при інвестуванні.

    Відразу скажу, що не маю на меті навіювати Вам недовіру до інвестицій в будівництво, якщо Ви читаєте це, то Ви ризикові суб'єкти цивільних прав, котрі вникають в деталі.

    І так, по черзі, купівля майнових прав на те майно, якого ще немає апріорі, але майнові права вже продаються.
    Дольова участь ( пайова ) - мається на увазі, що ви долучаєте кошти, засоби на користь забудовника, котрий Вам має віддати в майбутньому пропорційну частину готових квадратних метрів.
    Попередній договір - тобто Ви вкладаєте попередню угоду, на майже всю суму інвестування й коли все буде введено в експлуатацію, з Вами укладуть основний договір про продаж.
    Інвестиційний договір - мало чим відрізняється від дольової участі.

    100% слід розуміти, що будь-який договір це ризик, мінімальний ризик коли є перевірена доброчесність забудовника, кількість його готових до експлуатацію інших будинків й відсутність судових розбірок з іншими інвесторами.

    Мінімізація ризиків:
    1. це перевірка забудовника на наявність дозвільних документів
    2. відповідність його намірів будівництва містобудівній документації
    3. Володіння земельною ділянкою, котра дозволяє це будівництво
    4. Відсутність спорів з іншими інвесторами.
    5. Присутність введених в експлуатацію й успішно переданих квартир особам, котрі уклали договір про інвестування будівництва
    6. Наявність майна, котре реального на нього оформлене, для можливих заходів забезпечення в судових спорах з ним.

    Тому унікального рецепту інвестування немає, але є перевірені забудовники котрі дорожать своєю репутацією й в них все майно оформлене на себе, а не на ''Васю'', вони реальні вигодоотримувачі, власники торгових марок й брендів на які трудились роками.

    Чекаю зацікавлених в інвестування у будівництво, учасників договорів дольової участі, купівлі майнових прав!
     
    Останнє редагування: 6 сер 2021

Поділитися цією сторінкою