Схема подачі води в приватний будинок при глибині колодязя 17 м.

Тема у розділі 'Скважины и колодцы', створена користувачем Михайло Маломитницький, 16 сер 2018.

1. Михайло Маломитницький

Михайло Маломитницький Заслужений майстер

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    м. Миронівка Київська обл.
    То всі продавани брешуть?:( Хоча я зустрічав якось чесного, бо він на запитання "хто виробник?" підняв на мене здивовані очі і видав: " Так наше, рідне-Китай!"

2. Энки

Энки Модератор Команда форуму

Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Чого брешуть. Зареєструвати десь фірму, орендувати адресу з телефоном - не дорого коштує. А так, то все в Китаї робиться.

3. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    Хочеться завершити із вибором способу очистки води.
    Як я зрозумів, Ви не розглядаєте варіант використання колб із змінними катриджами? Чи колба, котра дешевше, це саме і є колба.jpg
    Якщо в схемі використати два самопромивні фільтри із металевими сіточками, то це збільшує кошторис орієнтовно на 1,5 тис. грн. Я не намагаюсь змонтувати абсолютно бюджетний варіант на шкоду якості (робимо ж для себе і онуки будуть навідуватись винограду і полунички поласувати), просто хочеться прийняти усвідомлене і правильне рішення. Пластикові колби із змінними катриджами дужу поширені. Це результат прогресу в сантехнічній галузі чи вони є сурогатним замінником металевих сітчастих фільтрів?

Останнє редагування: 20 вер 2018
  4. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    У Вашому варіанті схеми, як і в моїй, відсутній зворотній клапан. Ми розуміємо, що він встановлюватиметься на погружному насосі. Безпосередньо на його корпусі або ж на 1-1,5 вище в трубі. Вчора я переглядав відео, де зворотній клапан монтують в приміщенні. Зручність в обслуговуванні, бо ж не треба виймати насос з криниці, якщо клапан "не триматиме". Крім того, якщо встановити клапан разом з байпасом, то можна в разі необхідності злити воду із системи в колодязь (зимовий варіант) або ж використати таку можливість для зворотньої промивки насосу не виймаючи його з глибини майже 20 м. Який варіант встановлення зворотнього клапана в моїх умовах більш прийнятний? Тобто "+" і "-" обох, якщо можна...

5. Энки

Энки Модератор Команда форуму

Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Маєте потребу в певній якості-кількості води, маєте джерело, берете воду, аналізуєте, і системою фільтрації видаляєте розбіжності.
    Прати, митись, хату мити, поливати - не треба ніякої фільтрації. З колодязів вода м'яка, сушити шкіру волосся не повинна. На полив є міндобрива, а вода аби була не отруйна.
    А пити все одно з колодязів не можна (і ніколи не можна було, по сучасним уявленням), то ж все одно буде осмос, де ступені всі зібрані для мембрани.
    Єдине шо - Ви казали що може кидати піском, і лише через то мова пішла за колби. Картридж з нитки для піску (не іржа, чи глина..) - то дуже дорого, бо замість міняти картридж - відкриваєть краник промивки на декілька сек.
    Треба подивитись, може там пісок весь більш-менш однієї фрації, і достатньо буде однієї сіточки. Якщо піску буде багато і дуже різного за розміром піщинок, то з'являється сенс ділити на ступені.
    Сіточка для великої колби дорожча, і такої площі Вам точно не треба буде. Маленької колби, десь на кварту, буде цілком достатньо, якщо піском буде кидати помалу і деколи.
    Поставте насоса, пролийте кілька хвилин, наберіть трилітрову чисту банку чи відро, дайте відстоятись, і побачите скільки піску. Потім пісок можна зібрати висушити, і на аркуші пеперу роздивитись фракційний склад.
    Клапан потрібен і там, і там. Це треба і для насоса, і для хати.. купа дрібних причин. На вході в хату має стояти зворотній клапан, перший, бо ще по хаті можуть бути, мінімум на бойлері. І на насосі обов'язково має стояти.
    Там пару літрів. Можна з підлоги ганчіркою зібрати. І не дуже така потреба виникає.
    Навіщо мити насос зворотньо?

Михайло Маломитницький подобається це.
  6. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    Будемо "їсти слона шматочками":-D. Почистимо колодязь, заведу трубу ПНТ в хату. Робимо аналіз води і рухаємось далі... drel Дякую,@Энки, Ви дуже допомогли, а головне тим, що розвіяли мої ілюзії ніби я в цьому щось тямлюrofl.

7. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    20180921_114136.jpg 20180921_114206.jpg
    Колодязь почистили. Встановили 20 бетонних кілець поверх трьох, котрі були внизу. Глибина колодязя 16.5 м від поверхні землі. Води-0,75 м. Встановленні кільця своєю вагою продавили шахту на 20 см вниз (був зроблений підкоп). Це добра новина - можна копати криницю в глибину, встановлюючи зверху нові круги. Далі буде...

8. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    Вчора розпочав складати кошторис матеріалів, необхідних для монтажу водогону. Після поглиблення колодязя потрібно буде зразу ж закінчити всі земляні роботи навколо шахти і по вводу в будинок і літню кухню, тому вирішив прорахувати саме ці ділянки, щоб зробити закупки.
    Не можу визначитись із вибором ПНТ труби. Зустрічав рекомендації використовувати для прокладання магістралі трубу діаметром 32 мм і товщиною стінки 3мм.( 16 бар) Її вартість 29 грн м.п. Труба 32 мм з товщиною 2 мм (10 бар) коштує 13 грн. Труба 25 мм/2мм (10 бар)-9 грн. п м. Мені потрібно загалом 40 м труби. Отже, вартість труб буде 1160, 520 і 360 грн в залежності від мого вибору. Різниця суттєва, тому прошу допомоги майстрів. Яку трубу обрати, яке оптимальне рішення можливе? Чи залежить цей вибір від способу укладки труби в грунт? Скажімо, загільзувати ПНТ трубу в трубу каналізаційну (50 чи 110 мм)?:mathematic:

9. Vladimir1966

Vladimir1966 Заслужений майстер

Повідомлення:
    1.110
    Симпатії:
    710
    Адреса:
    с. Нові Петрівці
    У вас насос (той що подавався на фото), видає 7 барів.
    Теоретично - якщо брати із старих союзних (навіть царської Росії) нормативів, труба від нього повинна мати робочий тиск в 70 барів - це із розрахунку на гідроудар.
    Звичайно, так практично нігде не робиться (... ну в кращому випадку приймається як практично неможливе в реаліях ...).
    Оскільки трубу розриватиме на першому метрі від насосу, то краще взяти поміцніше.
    Тим більше - фінансова складова тут навряд чи перевищить 10 відсотків складової трудозатрат.
    А якщо іще виглянете за вікно, а там сьогодні дощ з холодним вітром, подумки прокачаєте ситуацію, коли доведеться лізти в колодязь при мінус ... ну так в 25 градусів .... то чи варта 600 або 800 гривень тої мороки ?

10. Михайло Маломитницький

Повідомлення:
    2.173
    Симпатії:
    5.354
    Адреса:
    Тобто, як компроміс, можна поставити міцнішу трубу до зворотнього клапана ( рекомендують встановлювати на відстані 1 м від насоса), а вже потім дешевшу? Або ж товщу поставити до коліна при повороті на горизонтальну частину подачі? Який діаметр труби має бути - 25 чи 32 мм? Допоможіть виплутатись...=)

Поділитися цією сторінкою