Автоматика ТТ котла на базе Ардуино

Тема у розділі 'Микроконтроллерная техника', створена користувачем glory, 23 лют 2018.

1. glory

glory Майстер

Повідомлення:
    174
    Симпатії:
    99
    Адреса:
    Киев
    Золотые слова!
    Я именно так поначалу и поступал (года четыре назад), "тратил время и разбирался". А потом понял, что времени придется потратить немного больше чем я рассчитывал сначала. Видимо, программирование - это не совсем мое. Нет смысла становится специалистом во всех областях, жизнь слишком коротка...
    Есть смысл разделить сферы деятельности для достижения общего результата. Поэтому Валера (создатель сервиса) занимается программированием (это его профессия), а я занимаюсь пропагандированием его сервиса и развитием интерфейса.
    И я уверен, что с Вашим присоединением, IgorKIE и Елмастер сервис, и я вместе с ним, получат дополнительные возможности, потому что каждый из Вас принесет туда свое умение или, по крайней мере задачу, решая которую можно получить дополнительное развитие.
    У меня, к примеру, нет ни малейших сомнений в том что Вы уже можете:
    а мне для этого еще нужно
    лет эдак несколько. Я лучше потрачу немного на убеждение Вас присоединится. :Hi:

--- добавлено: Mar 6, 2018 8:05 AM ---
    Отличное желание! Только чем Вас не устраивают уже существующие? Зачем делать именно "Свою"?
    Зачем
    , если ардуино уже имеет свою среду программирования, с кучей уже готовых библиотек?
    Вот, может с этого начать? Я могу подробно описать алгоритм своего блока, а Вы сможете прикинуть на сколько он Вам подходит и насколько трудоемко будет изменить его под Ваши потребности. После этого уже будет смысл обсуждать перечень
    .
    Прошивка к моему блоку лежит тут.
    Какой котел себе планируется?

Останнє редагування модератором: 14 бер 2018
  2. Энки

Энки Модератор Команда форуму

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Намалюйте мнемосхему, додайте специфікацію системи.
    --- добавлено: 6 бер 2018 у 11:46 ---
    Чтоб стать специалистом программистом, действительно надо тратить годы. А просто код писать для ардуино - не надо становится специалистом.
    Ардуино - это язык С, сильно как-то там упрощённый и обрезанный. Это чтоб неспециалисты могли писать и работало. А "читает" обрабатывает она и весь С, и С++. На плюсах пишут библиотеки, и кто умеет, бо это им быстрее, проще, привильнее.

Останнє редагування модератором: 14 бер 2018
    glory подобається це.
  3. glory

glory Майстер

Повідомлення:
    174
    Симпатії:
    99
    Адреса:
    Киев
    Тут и схема и спецификация

4. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Та я видел. То для Елмастера, чтоб алгоритмы обсудить.

5. glory

glory Майстер

Повідомлення:
    174
    Симпатії:
    99
    Адреса:
    Киев
    Упс :-[

6. Елмастер

Елмастер Майстер

Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір
    Ну в мене «важкий» напевно випадок. Котел спроектований під спалювання тирси , тріски (щепи) , стружки , пелет , іншого сипучого і відносно дешевого і щоб подавати шнеком. Через ладомат буде підключений до ТА з розширюючим баком , більше подобається відкрита система , в разі чогось побулькало і т.д . Але потрібно ставити теплообмінники на СО , ГВ . Сипуче паливо буде подаватись з бункера біля будинку через підвал транспортером (шнеком) до проміжного бункера котла. З проміжного бункера (автоматичне підтримання рівня палива, автоматична система безпеки від зворотнього полумя в шнеку з гасінням водою -форсунка) , автоматика повинна подавати необхідну кількість палива в залежності від величини зарядки ТА , калорійності (виду) палива, температури вихідних газів, На виході котла буде стояти підігрівач вхідного повітря від димових газів, димосос , шибер димогазів у випадку відключення ел. енергії. Повітря буде подаватись вентилятором піддуву і регулюватись або оборотами або заслонкою. При заклинюванні шнеків включається реверс до 2-3 разів . Якщо не вдалося прокрутити шнек , включається режим гасіння котла і сигнал аварії. При збільшенні температури димових газів більше критичного , включається попередження про чистку котла або димохода. При повному нагріванні ТА виключається подача палива або зменшується потужність котла. Повинна бути автоматична система контролю тяги в топці, автоматична система підтримання температури теплоносія в котлі (перепад температур), захист від аварійних режимів. Тепер про лямбда –зонд . Якщо спрощено то розумію так- при встановленій потужності котла ( автоматика чи вручну в %) ардуїнка підбирає обороти вентилятора або положення заслонки так, щоби в димових газах була мін. к-сть кисню. Економія напевно буде жменя тирси , тоді західні виробники ставлять лямбду на свої котли ради понтів , маркетингу ? , екології ? Але я не проти цього , просто хочу уточнити . Описав все сумбурно , щось може не так і не все описав – поправте . Приїду з роботи , намалюю мнемосхему , чесно признаюсь , не все ще обдумав по мнемосхемі , як я розумію - з всіма датчиками ? Підкажіть що там має бути. Ох і важко мені прийдеться, не дуже дружу з графічними програмами , може на папері ?

7. Mediaservice

Mediaservice Бригадир

Повідомлення:
    909
    Симпатії:
    227
    Адреса:
    Днепр
    Ну , гуманитариям, особенно пишущим с ошибками трудно , наверное , объяснить на пальцах принципы электромагнитной совместимости .
    Поэтому пассажы в духе *не боги горшки обжигают* работают до определенной черты.
    Это раз.
    Ни одна уважающая себя фирма не будет делать коммерческие проекты на *кубиках* из песочницы.
    Для этого есть другие аппаратные средства разработки , с другими показателями качества и надежности.
    Это два.

8. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Це важкувато мабуть буде. Чув що пробували різні давачі, і звуку, і світла, і "поплавці" на важелі.. все працює неважно. Найліпше мабуть буде встановити бункер на ваги, і так щоб крутний момент від шнеків не передавався. Тут поміркувати треба, чи не краще задіяти адмін. ресурс. Тобто слідкувати, і наповнювати мануально.
    Це термостат і соленоїд. Холодне водопостачання власне? Гідрофор на скількі літрів?
    Це сталі величини. Тим більш для ТА. Ще треба авторозпалювач. Мені здається непоганим варіантом нутрощі від будівельного фену. Люди дизельну свічку накалю ставлять.
    Якби не було ТА, то там треба було би міряти Т в хаті, вираховувать необхідну потужність, поволі доводити до потрібної, керуючи подачами повітря і палива, тримати потужність на рівні.. ПІДи шміди..
    Як є ТА, то в котла три стани: розпал, печемо на махі, згасання продувкою без палива. Тобто на зібраній схемі, при пусконаладці вираховуються оптимальні значення сталих коефіцентів до подачі палива і повітря. І на них воно собі ступінчато 0% або 100% працює. Ви собі тільки через пульт обираєте тип палива, якщо воно змінилось. Але, чи буде паливо з дуже різною насипною вагою?
    І температура яка в комині при оптимумі є, яка вже є, яким її котел зробить, і нічого не вдієш хіба котел переробляй. Міряти її не надто й треба, хіба для контролю за наявністю горіння.
    Це для чого?
    Чим холодніше повітря заходить в топку, тим краще. В нього більша питома вага, воно більш текуче, воно більше розшириться на паливі, краще змішуючись з газами.
    А кількість енергії на нагрів повітря для спалювання палива полюбе однакове. Все повітря з вулиці, іншого джерела нема.
    Повітря в пальник краще брати знадвору.
    Навіщо?
    Як високо відносно ТА стоятиме котел?
    Якщо на комин ставити засувку, то краще ручну, з великою ручкою в червоний колір, і з кінцевим вимикачем, щоб поки до кінця не відкриєш, розпал не відбувався.
    Якщо на вході в котел буде засувка, то взагалі не треба нічого в комині.
    Навіщо наддув й димосос? Щось одне достатньо.
    Це на реле струму на обмотках двигуна? Чи на енкодері?
    Аварійні контури дуже краще, коли окремий процес, на окремій платі з окремим живленням. І цей процес має преривати роботу технологічного процесу.
    :) Це буде сигнал "почисть датчик". В коминах датчики правду показують не довго, і довго не живуть.
    Я жодного разу не бачив зонди на котлах.
    На мою думку, це забавка.
    Якщо котел нормальний, то в номінальному діапазоні потужності й так горить найліпшим чином, і лямбда ні до чого. Якщо в номіналі котел горить незадовільно, то треба переробляти котел, а не лямбду ставити.
    Може ставлять десь в комини, щоб допалювати, як в машинах, якимось нагрівачем перед виходом з труби. Щоб якийсь "зелений" сертифікат отримати..?
    Непогано мати гільзу в ТА згори майже донизу, залиту водою/мастилом. В неї занурити гірлянду датчиків.
    Бо просто зверху-знизу - неінформативно. Коли датчиків багато, то можна буде навіть вираховувати кількість Дж в запасі, і прогнозувати на скільки вистачить, за поточної Т на вулиці.
    Так щоб можна було обговорювати зручніше.

9. Елмастер

Елмастер Майстер

Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір
    Так тут засада. Але знайшов на радіоринку допотопні датчики рівня у вигляді мікропотужного електродвигуна , який може як завгодно довго бути з загальмованим ротором . Тобто двигун крутиться поки не засипле невелику крильчатку , вал нажимає на кінцевик і зупиняється поки рівень не впаде до нижнього датчика.
    Приймається . Ще роблять пробку з воску і бачок на воду . Глибинний насос , бак питтєвий на 50л , для поливу -800л
    Хороша ідея . Мені більше подобається фен, якось надійніше.
    Звичайно, з ТА можна ступінчато , але хотілося б мати регулятор потужності котла проградуйований в годинах (хв.) горіння закладки дров (резервне паливо) , щоб підкидати в потрібний час, або ТА під завязку , а тут треба йти , щось страшно на автоматику розраховувати , краще розтягнути час потужністю. На рахунок насипної ваги не знаю , але мабуть буде різний коефіцієнт зрихлення , чи як це назвати , тобто пропихання через шнек. Думаю передбачити регулювання треба, а там експерименти покажуть.
    Хороша ідея з кінцевиком, і ще защолка ,яка звільняється коли зупинився димосос і заслонка відкриває комин напряму і одночасно закриває димосос щоб не осідало на крильчатці і не було дизбалансу колеса.
    Згоден що достатньо, але бачив в роботі чеський Атмос , дуже сподобалось, коли власник підкидав дрова , а також при розпалі , то включався на повну потужність димосос і шашликом в будинку не пахло.
    Думаю поставити звичайний індуктивний датчик і рахувати ардуїнкою імпульси за певний час. Або магніт і геркон (менш надійно).
    Беру на замітку.
    Бачив комин атмоса після року експлуатації – невеликий сірий наліт , зовсім без сажі , надіюсь спільними зусиллями так само організувати правильне спалювання, без кіптяви. Тому датчик повинен працювати довше.
    Також не бачив, але чув на виставках від менеджерів – харгаснер, фролінг,біндер мають і хваляться. Може в Австрії екологічні закони жорсткі.
    Думав сверлити шт. 10 отворів під механічні термометри в ТА. Гільза буде краще , але чи не вирівняється температура всередині гільзи по всій довжині , а так дуже зручно - наставив хоч 20 шт датчиків 18В20 (дешеві). А на рахунок Джоулів в ТА – супер ідея. Можна також вивести на табло кількість годин запасу теплоти на опалення будинку . Як рахувати – обєм води між датчиками , різницю температур і суму через певні проміжки часу ?.

Добре було би міряти баланс тепла – скільки Дж прийшло в ТА , скільки вийшло на опалення , на підлоги, на гаряче водопостачання, від сонячного коллектора , вирахувати втрати. Зробити на ардуїно лічильники тепла , нехай і не високоточні. Але це потім.
    Мнемосхему ще рисую , потім викладу.

Останнє редагування модератором: 7 бер 2018
    glory подобається це.
  10. glory

glory Майстер

Повідомлення:
    174
    Симпатії:
    99
    Адреса:
    Киев
    На крайней выставке "Аква-Терм Киев" видел, как Турки организовали контроль наполнения бункер на датчике расстояния. Вот еще такой можно пробовать, он должен быть пылеустойчивый.
    Солидарен с Энки. У меня дымосос, включается кнопкой на сайте. При розжиге кнопкой "Розжиг" и работает пока температура в дымоходе не вырастет до заданной (сейчас задана 135), далее дымосос отключается и котел работает на свободной тяге. Так что дымосос работает минут 40 при розжиге и примерно час в конце дня, на дожиг топлива.
    У меня напротив только два датчика на ТА. Верхний стоит на подающей трубе (даже не на теле ТА), а нижний, примерно на высоте 3/4 от верха на теле ТА. Мне этого достаточно для того чтобы определить степень заполнения ТА и точность вполне удовлетворяет. Данные с нижнего датчика носят только информативный характер, то есть дают представление, есть смысл догружаться котел дровами или уже нет. А верхний дает команду только когда котел "Спит", то есть когда температура в подающей трубе ТА опускается ниже установленной (сейчас установлена 27 гард.) Так что точно измерений температуры в ТА мне не очень нужна.

Останнє редагування: 7 бер 2018

Поділитися цією сторінкою