Котел саморобний типу Стропува

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем wertyhzaza, 13 жов 2017.

  1. wertyhzaza

    wertyhzaza Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    17
    Пройшов рік з моменту монтажа і запуску котла.

    Будинок одноповерховий 120 кв.м утеплений 5 см пінопластом, перекриття глина і 10 см мінвата.
    Котел газовий двухконтурний.
    Твердопаливний котел розмістили в кладовій 3 х 4 м, висота 3 м. Обвязку проектував виходячи з особливостей приміщення.

    Котел саморобний типу Стропува, 20 кВ. Висота 2030 мм, діаметр 550 мм, димохід 180 мм, патрубки 50 мм. Внутрішня стінка 4 мм, зовнішня 3 мм. Вийшов 12000 грн. Загрузка топки 50 дм.куб. дров.
    IMG_7118.JPG Схема.jpg
    3.jpg
    Принципову схему малював в пейнті. 3-д модель проектував в скетчапі.
    Йдемо схемі, розтоплюємо котел (автоматика виставлена на 65С), як тільки котел сам прогрівся автоматика вмикає насос циркуляції, вода йде по малому колу. Як тільки обратка прогріється вище 61С відкривається змішуючий клапан. Тепер прогрівається буферна ємність. Коли вона прогріється до половини – термостат вмикаєт насос на систему опалення. Котел працює, система опалення прогрівається. Коли система прогріється, температура на виході з котла досягне 67С – автоматика вимкне вентилятор і котел пригасне. Як тільки котел охолоне до 63С автоматика знову запустить вентилятор і піде розпал.
    1.jpg
    На лінії холодної води перед теплообмінником встановлений датчик протока, якщо ми на кухні відкриваємо кран гарячої води – вмикається насос циркуляції через теплообмінник і за мить в нас з крана біжить гаряча вода. Один сезон експлуатації показав що змішуючий клапан на гарячу воду не потрібен, температура води була не більше 60С, так що ніхто не опікся і труби не поплавились.
    4.jpg
    2.jpg
    Гідрострілка зварена з трьох газових балонів, десь 150 л.

    На димохід був куплений лист метала 3 мм, порізали на гільйотині, потім провальцювали на діаметр 180 мм та зварили. Утеплювали двома шарами 5-ти сантиметрової мінвати, отримали товщину 5-7 см. Примотали поверх вати скотчем реєчки для рівномірного облягання обшивки і можливо конвекції під обшивкою на випадок мокріння вати чи появи конденсату.
    Розібрали шифер, підняли трубу та зафіксували її між стропилами.
    Перекриття по всій хаті з глини, тож над котлом вирубали глину та уклали цеглини на решітку.
    P_20161105_130555.jpg
    P_20161105_140420.jpg
    P_20161105_124749.jpg
    P_20161105_140410 - Копія.jpg
    P_20161105_153115 - Копія.jpg
    Автоматика польська KG elektronic CS-20 разом з вентилятором – приблизно 2000 грн.
    Купив на олх в дядька з Рівного теплообмінник та три насоси б/у з Європи по норм ціні, теплообмінник 200 грн та насоси по 300-350 грн.
    Клапани найдешевше знайшов у Львові. Два клапана з гайками і термоголовкою вишйло 2500 грн.
    Датчик протока та термостат на дим гази (потім зняв його) та термостат з виносним капіляром замовляв по інету, десь 300-400 вийшло.
    Все остальне згони, крани, фільтри та інше брав у знайомого по нормальній ціні, вийшло десь на 4000 грн.
    На монтаж обв’язки пішло три дні. Потім погрунтували, пофарбували та обклеїли вспіненим поліетиленовим утеплювачем. Коли котел вскипів то утеплювач практично розтанув, потік та приклеївся, так що краще було б мінватою.
    Якось упустив один момент і встановив зворотний клапан (пружинний) на подачі котла, треба було на обратці. Насос газового котла подає воду на пружину клапана, створюється тихе тріскотіння чи брязчання. Треба буде перепаяти клапан на обратку. Ну так як газовим котлом не користувалися ні разу за рік, то ще не перепаяв. На літній сезон гарячу воду гріє електро бойлер.
    IMG_7075.JPG
    1 (6).jpg
    1 (2).jpg
    IMG_0850.JPG
    1 (6).jpg
    IMG_7070.JPG

    Процес розтопки. Закладаємо дрова чим щільніше тим краще. Дрова попиляні з розрахунком висоти топки, якраз на три ряди. Зверху сипемо щепки та підпалюємо. Включаємо автоматику і все, добу можем не заходити. Головне прослідкувати щоб нижня дверка була зачинена, тому що полум’я швидко розгориться, котел почне вскипать і не пригасне навіть коли автоматика вимкне вентилятор.

    В основному однієї протопки вистачає на добу, по великих морозах доводилось докидувати пару дровенях. Дрова берем дуб – ясень. Пробували топити дровяним вугіллям, то мінусів виявилось більше ніж плюсів. Однієї протопки так само вистачало на одну добу. По ціні за один кіловат енергії вугілля виходить 0,68 грн а дубові дрова 0,38 грн. (газ 0,82 грн за 1 кВт) Поки загрузиш топку надихаєшся пилі та вимажешся в сажу, та і по всій котельні срач.

    Натхнення черпав з відосів Valeriy Doniy на ютубі, також дякую за поради @Энки.
    IMG_7168.JPG
     
    акула941, Yanuwevsky, silverneo та 5 іншим подобається це.
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    А решта насосів в той час вимкнені?
     
  3. dr.xata

    dr.xata Новачок

    Повідомлення:
    1
    Симпатії:
    0
    Коли працює сам газовий котел і тільки його насос
     
  4. wertyhzaza

    wertyhzaza Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    17
    Зараз іноді протаплюємо газовим котлом по пару годин, то шума немає. Значить включений насос після котла давить пружину клапана.
     
  5. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Якщо буде ввімкнуто насос між буфером і со, то може цокотіти, і навіть може бути чутно. Там два зворотніх клапана, що по черзі будуть пропускати воду. Хоч на подачі ГК стоятиме, хоч на зворотці. Навіть ще й насоси ліворуч по схемі від буфера можуть заважати ГКові качати.
    Якщо ті насоси вимкнуто, працює лише ГК, і цокотить, то можна підозрювати брак в клапані(ах), і варто його (одного з двох) замінити.
     
    wertyhzaza подобається це.
  6. mr.sanya

    mr.sanya Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    2
    @wertyhzaza, здравствуйте, ответьте пожалуйста довольны ли Вы котлом, его работой, длительностью горения, расходом дров, как он к сырым дровам относится. Не могу определиться какой котел варить себе в дом, шахтный, стропувоподобный как у Вас или пиролизник, склоняюсь почему-то больше к такому как у Вас, тем более есть теплотрасная труба 530я стенка 8мм, на топку.
     
  7. wertyhzaza

    wertyhzaza Стажер

    Повідомлення:
    22
    Симпатії:
    17
    доброго дня, котлом задоволені, буває топим сирим ясенем, якщо дрова сирі треба підвищити температуру на котлі, щоб не було конденсату. Уже звикли до такого котла, коли один раз за день до нього підходиш. Думаю такий тип котла в домашніх умовах зварити буде і швидше і простіше, тим паче якщо у вас є труба то вам він вийде дешевше ніж шахтний чи піролізний.
     
    акула941 подобається це.
  8. mr.sanya

    mr.sanya Стажер

    Повідомлення:
    9
    Симпатії:
    2
    Большое спасибо Вам за ответ, решено буду варить такой котел как у Вас, начну наверное правда уже весной, сейчас много другой работы. Если позволите выкладывать фото процесса изготовления котла в Вашей теме, буду рад.
     
    wertyhzaza подобається це.
  9. silverneo

    silverneo Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.000
    Симпатії:
    858
    Адреса:
    Харьковская обл.
    wertyhzaza@ очень всё толково сделано:Hi:руки которые выросли из нужного места:vo:
     
    wertyhzaza подобається це.

Поділитися цією сторінкою