Куток будинку просів на 35 см.

Тема у розділі 'Фундамент, отмостка, цоколь', створена користувачем Зензубель, 11 чер 2017.

  1. Зензубель

    Зензубель Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Доброго дня. Вугли в будинку 0 >по діагоналі -15 , - 6 по діагоналі -35.Фундамент- бій цегли , пролитий цементним розчином . Цоколь- цегла на цементному розчині , в кутку і через 3 м.-стовпчики 2.5х2.5 , між ними в 1.5. Стіни 0.5+ порожнина + 0.5 на вапняному розчині. Будинку років 30. На місці просівшого ( найбільше) угла колись ріс очерет. Трубою- жолонкою пробили біля нього 3.7 метра грунту . До твердого не дістали. Грунт дуже мокрий , чорний з глеєм. Цоколь порватий в 3 метрах від найбільш просівшого угла. Сам вугол відірваний від стіни на рівні підоконника , скоріше всього дах притримав .Стіни само - собою всі порваті . Підлога також присіла, хоча не замуровані лаги. На глибині 0.3 м. на цьому углу стара відмостка з асфальту .просідає схоже засипане ьолітце..Оце ламаєм голову , що робити ? Як спинити просадку?
     
  2. mexanikcom

    mexanikcom Майстер

    Повідомлення:
    183
    Симпатії:
    65
    Адреса:
    Хмельницька область, Базалія
    Доброго вечора. У мене, в чомусь, схожа ситуація, тріщини і просадка, але не тільки будинку, а і прибудови((( Пішов шляхом демонтажу, по новому заливаю фундамент, потім стіни і т.п. Я не будівельник за фахом, але на мою думку - розбирайте все повністю, по фундаменту залийте армопояс, і на стінах, по висоті дверей та вікон пролийте ще один пояс. Робота титанічна, але буде надійно, при таких просадках стягувати стіни навряд чи допоможе. Тим більше стіни на вапняні муровані, розбираються на ура, а цоколь зовсім не обовязково мурувати - вагонка чи профіль, навіщо декілька тон навантажувати на стіни? От моїх пару фото, я наразі весь процес документую)))
     

    Вкладення:

    • DSCN0135.JPG
      DSCN0135.JPG
      Розмір файлу:
      158,1 КБ
      Переглядів:
      79
    • DSCN0116.JPG
      DSCN0116.JPG
      Розмір файлу:
      151 КБ
      Переглядів:
      76
  3. Зензубель

    Зензубель Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Доброго вечора. Варіант розборки стін до цоколя розглядався . Враховуючи , що стін без тріщин нема , прийдеться знести будинок. Проблема- житла в людей іншого нема. Грунт з шурфа на сонці стає як камінь. При цьому води нема до самого дна пробитого шурфа. Порадив для початку максимально забезпечити відвід води. Відкопати до фундаменту з вулиці і з хати шириною метер , між фундаментом і цоколем пробити дірки шириною до 25 см.+ проштрабити з обох сторін на 5-7 см., завести арматуру d до 20мм., зв'язати сітку з тоншої арматури і залити бетоном , створивши плиту-підошву під цим кутком. Подібне , але меншим розміром зробити в усіх прослаблених місцях.Поставити маяки , і якщо тріщини не більшатимуть можна буде зайнятися стінами.
    --- добавлено: 13 чер 2017 у 20:46 ---
    Вибачте, але армопояс по цоколю в мене оптимізму не викликає. Якщо не тримає фундамент і цоколь, то армопояс результату не дасть. Ви зараз на такому етапі , що закріпити хоча б угли фундамента сам Бог велів. По кутках і периметру ч/з 3 метри закопати покришки б/у зіл/газ , залити в них бетон, поставити опалубку меншого розміру , вийти на верх цоколя - от тоді і армопояс дасть результат
     
    Останнє редагування модератором: 21 чер 2017
  4. Владиев

    Владиев Підмайстер

    Повідомлення:
    36
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Київ
    Підкажіть, може є якись хоч приблизний розрахунок, як ремонтувати у такому випадку (просідання) фундамент без інформації про причини?
     
  5. Зензубель

    Зензубель Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Зроблено наступне : три метри від вугла по під стіною прокопано траншея шириною 1 м. до низу цоколя ( чомусь той низ знайшли на метровій глибині), глибше копати не було сенсу - фундамент зроблено аля сам майстер в семидесяті роки - траншея закидана битою цеглою і зроблена спроба пролити рідким цементним розчином. Яка виявилась невдалою, червона цегла моментально забирає воду і фундамент --траншея, закидана битою цеглою. Також в кімнаті зірвана підлога і викопана така сама траншея . Під цоколем зроблено отвори 0.3м х 0.3м через 0.5 м. і заведена арматура діаметром 20мм , довжиною 1.8 м . Потім зв'язана армо сітка з обох сторін цоколя і залито бетоном товщиною 0.3 м. Вийшла така собі підошва . Засипали зверху землею, з вулиці відмостка, в хаті підлога по уровню. На старі тріщини маячок з гіпсу. Це зроблено рік назад. Поки що все в нормі. Вікна поставлені пластик , трохи менші і це дало змогу візуально вирівняти фасад.
    Тепер скажіть, ви провіряли в якому стані фундамент , з чого він зроблений, на яку глибину залитий? Цоколь в якому стані?
     
    Останнє редагування: 14 чер 2018
  6. Владиев

    Владиев Підмайстер

    Повідомлення:
    36
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Київ
    Мені тут чоловіче один підказує прямо на формумі, що будинок має стояти 100 років гарантовано...
    Тож питання - як Ви зрозуміли, що те, що Ви зробили простоіть 100 років. 1 рік це 1 відсоток.
    Цікавить саме основа, на якій базується ваш метод - розрахунки, норми итд.
     
  7. Зензубель

    Зензубель Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Чому саме 100 ? Дивне ствердження. Я практик, 45 років тому закінчив профтехучилище, все життя будівельником, столяр-плотник -бетонщик. І повірте, я стільки бачив аварійних будинків , які будувалися згідно розрахунків інститутів з дотриманням норм і допусків ! І приходилось робити так, як підказує шосте відчуття. Цей будинок простояв 50 років , просадку дає тому, що нема фундамента плюс вода . Було в практиці -на болоті будували будинок, виклавши авто.скати , арматуру і забетоновали площадку . Стоїть до сих пір без проблем. В даному будинку збільшення площи опори в 5 разів гарантує припинення просідання вугла- чого і потрібно було добитися. Просідання йшло в середньому 7 мм за рік. За цей рік зрушеннь не зафіксовано.
     
  8. Владиев

    Владиев Підмайстер

    Повідомлення:
    36
    Симпатії:
    7
    Адреса:
    Київ
    Я не знаю, чому 100 років, - пише й все.
    Зрозумійте - робота - це ті самі кошти -якщо той скат тримати не буде-то шо?
    Тому й питаю що є підгрунтям для використання методу.
     
  9. Зензубель

    Зензубель Новачок

    Повідомлення:
    7
    Симпатії:
    0
    Якщо у вас іде просадку - яка причина? Неякісний фундамент і не відведена дощова вода і відсутня відмостка. Також близько септик. Зупинити просідання - ліквідувати перелічені причини. При неякісному фундаменті спрацює описаний вище спосіб. Воду відводити всеодно потрібно. Септик перенести далі. Грунт висохне і збільшена підошва не дасть просідати будинку. Про скати написав простота тему , таким методом побудували будинок на болоті, зняли тільки верхній шар грунту. Якщо вже будинок стоїть то скати підводити ? Краще зробити широку підошву
     

Поділитися цією сторінкою