Вопросы по фундаменту дома из газобетона

Тема у розділі 'Фундамент, отмостка, цоколь', створена користувачем !JOKER, 17 тра 2017.

  1. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    Саме цікаве, що поблизу мене в радіусі 60 км дійсно немає використаних ФБС-ок. Я їх потенційно розглядав. Та от яка штука... Майже всі будинки у місці мого проживання потріскані. Хоч на ФБС, хоч на буті, хоч на стрічковому фундаменті. І це при тому, що на глибину до 1-1,2м іде пісок під невеликим шаром грунту, далі - глина. Та настільки спресована, як камінь. У всьому населеному пункті не тріснув єдиний будинок, який побудували німці ще у 80-х роках минулого сторіччя та плитні фундаменти декількох ферм. Хоча... як розумієте, основа добре дренована і відвід води не затруднений. У мене в дренажному колодязі для збору води з труб навколо фундаменту було масимум 1-2 літри води після самих сильних дощів, які тут бували і після танення снігового покриву товщиною до 1 м.
    Датчики я вкопував і вібрацію міряв. Мені прийшлося відлити з бетону підпорну стінку між подвір'ям і підсипкою дороги, яка біля мене проходить. Немалу. У глибину - 1,3-1,7м і товщиною 620мм. Від вібрації і саме від неї руйнувались без цієї стінки навіть колодязні кільця. Цікава штука, але стінка зменшила у рази амплітуду та прискорення вібрації.
    Ребра жорсткості я зробив для рівномірного розподілу навантаження від стін на плиту. Для контролю стану плити я зробив у ній 88 отворів, у які закладені тензодатчики, вібродатчики (акселерометри), магнетометри і датчики температури. Вони декілька разів продубльовані. Вигин плити зафіксований не був або він менший чутливості датчиків і його можна вважати відсутнім. Напруг у плиті також немає, що зафіксували інші датчики на базі ФЕУ. Перегину посередині плити у мене також немає, як і напруг. Вони у мене в десятки менші від розрахункових. Бо планував початково 2-х поверховий будинок, але вчасно передумав і побудував одноповерховий з мансардою. Деякі хитрощі прийшлося застосувати: різна товщина стін, додаткове армування деяких ділянок плити і т.д. Складно, але зате цікаво реалізовувати. І надійно, що саме головне.
     
    Останнє редагування: 11 лис 2018
    Vladimir1966 подобається це.
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Припускаю можливість побудування рельєфу пласту глини, через дослідження тріщин будинків, якщо дісно всі.
    В мене на дачі є місце де з'єднуються лотки пластикових ринв. Там певно гумка пошкоджена, і з нього іноді підкапує на відмостку. Трошки підкапує, я крапель не бачив, але є вогка пляма на бетоні, конденсат з покрівлі коли відходить.
    Коли тепло, то все рівно. А в морози коли йдеш, то навіть ногами відчуваєш горбок. Там в тому місці відмостка піднімається см на 2..3. Коли тепло, знов все рівно. Дощом, снігом талим.. заливає все однаково, мова навіть не про конструкцію дренажу і відмостки, і геть не про такі "глобальні" речі як грунти, вібрації, й характер з напрямом руху поверхневої води в районі.
    Фактор манюсенький, і дуже місцевий - пошкоджена гумка, і крапля раз у кілька годин, а в наслідку півквадрата бетону вигинає на 30мм.
    Ну тобто, кожну окрему тріщину слід розглядати окремо.
     
  3. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    я б взагалі відніс зони навколо мостів, "навантажених" автодоріг (особливо без ямкового ремонту) до сейсмічних зон в будівництві.
    тут дійсно є вібрації різної сили та амплітуди, а отже осади грунтів під будівлями та спорудами є не передбачуваними.
    стіна в грунті (це про те що назвали "підпірною стінкою", бо вона нічого не підпирає) буде гасити коливання.
     
  4. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    У мене дійсно підпірна стінка, бо рівень подвір'я на 0,8м менший за рівень дороги, яка поряд проходить. Вона прокладена по піщаній підсипці і ця підсипка до всіх людей, у кого рівень подвір'я нижчий від дороги, сунеться у двір. У багатьох (наприклад, моєї сусідки) цей зсув переломав навпіл фундамент загорожі і поклав її (сильно нахилив) у двір. Сусідка стовпці загорожі підперла всякими підручними матеріалами (палками, трубами), вперши їх у фундамент ті стіни будинку. Зрозуміло, що вібрація від зерновоза чи лісовоза передається у неї вже на будинок безпосередньо.
    Тож побідовою стінки я вирішував питання як запобігання зсуву піску в подвір'я, так і гасіння вібрацій від машин. Тому і така товщина та, відповідно, і вага цієї конструкції. Бо раніше, як проїжджав лісовоз, то чашки на столі підскакували у старому будинку.
    А тому новий будинок я почав будувати далі від загорожі і дороги. У більшості ж моїх сусідів та жителів населеного пункту будинки стоять на відстані 3-5 м від загорож та на 5-7 метрів від краю дороги. Це така місцева фішка жителів Черкаської області (і не тільки) - патологічна жадність і відданість масовим "скрепам" і стереотипам поведінки: скраю ділянки будинок, а далі - ГОРОД З КАРТОПЛЕЮ. У глибині ділянки.
    У мене дещо інший підхід: я з сім'єю засадив всю свою територію різними деревами і кущами. Сусіди побачили - почали собі дерева садити. Рядами, під шнурок. Однаковими, одного сорту. Як у колгоспі. У них таке бачення. А у мене - художній безпорядок: дерева різні, у різних місцях, нерівними рядами. Бо ще й доріжки будуть по ділянці мощені. Та не прямі, а з поворотами і вигинами навколо дерев. І лавки поставлю ще, щоб посидіти під гарною абрикосою, грушею чи горіхом.
     
    Vladimir1966 подобається це.
  5. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    а нічого що поселення формуються 1000 років?
    а землю то наділять то заберуть?
    а фура це не підвода з кобилою?
    а клаптик землі годував
    ....
    і тд
     
  6. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    А нічого, що вулиці років 20?
    А приватизувати і горою "слабО" за своє стояти?
    А "фура" має багато значень. А підвода частіше - це "фіра". Чи з кобилою - це Кобилянська?
    "Клаптик" 0,4-1,5 га? А з вух не полізе 80-120 мішків картоплі для сім'ї із 3-х чоловік? Чи то для "собачОк", яких у дворі і по сусідських подвір'ях/городах бігає 3-5 штук?
    ...
    і т.д.

    А може вже пора нашим людям із себе видавлювати раба, @баната, догматика, комуняку і носія сумнівних цінностей?
     
  7. buddybuild

    buddybuild Заслужений майстер

    Повідомлення:
    5.307
    Симпатії:
    6.176
    Адреса:
    Черкассы
    у мене 900 з гаком ближче до 1000. то дивіться генплан села\ міста. та й не чіпайте Черкащину та інших!
    плавали, не втонули
    мабуть молодий Ви ще
    хоча. Ви самі писали
    так шо там фундамент?
     
  8. Максюта

    Максюта Новачок

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    0
    без этого не обойтись. фундамент - основа дома
     
  9. !JOKER

    !JOKER Майстер

    Повідомлення:
    101
    Симпатії:
    17
    Адреса:
    Киев
    Максюта! Это к чему был столь "глубокомысленный" вывод? Сказать нечего, так давайте скажем глупость или банальность?
     

Поділитися цією сторінкою