Електростанція для дачі.

Тема у розділі 'Альтернативные источники энергии', створена користувачем Пляшечник, 11 тра 2017.

  1. Пляшечник

    Пляшечник Підмайстер

    Повідомлення:
    53
    Симпатії:
    22
    Адреса:
    Київ
    Минуло 2 місяці з того моменту, як постачання ЕЕ садовим товариством до мого будинку було припинено. Тобто ми опинилися у повному автономі. Одразу скажу, що, на жаль не збагнув пустити живлення будинку від інвертора через вже непотрібний лічильник - так і лишився він в"висіти" на вже знеструмленій вхідній лінії.

    Максимальна потужність від батарей, яку мені вдалося зафіксувати склала близько 1.2 кіловати. Але після монтування противандального ковпаку (про це далі) вона знизилась на 100...150 ватів. Сонця цього року вистачало, так що півтора місяці ми щоденно користувалися електроплиткою потужністю 1 кВт (приблизно в сумі 2 години на добу), електрочайником 2 кВт (приблизно в сумі 15 хв. на добу), електронасосом 0.4 кВт (1 годину на добу, але не щодобово). Ще я зварив металеві двері.
    До речі, ніяких аномалій при роботі зварювального інвертора від сонячного інвертора я не помітив. Варив трійкою на 110А.

    Два рази під ранок траплявся blackout. Це коли в акумуляторах не вистачало енергії. Це стало наслідком "звичайного" користування ЕЕ у похмурі і дощові дні. З'ясувалося, що в такі дні про чайник та електроплитку варто забути. Але для холодильника (150 Вт, цикл 2 хв роботи 5 хв відпочинок), вечірнього освітлення (2 - 3 світлодіодні лампи 7 Вт) і телевізора (60 Вт 2...3 години роботи) ЕЕ цілком вистачає.

    Тепер про противандалльний ковпак. Його зовнішній вигляд а також процес монтажу можна побачити в моєму альбомі: https://krainamaystriv.com/useralbums/1721/view. Зроблений він з дерев'яних рейок перерізом 20 на 40 мм. обтягнутий сіткою, такою, як я описав раніше. Поки що я його тримаю, але коли не буде вистачати ЕЕ, можливо прийдеться від нього відмовитись.

    Ще виявив одну особливість свого інвертора. Як написано в мануалі, він має один канал MPPT. Так ось, якщо батареї розташовані двома групами на різних скатах даху, про максимальну ефективність годі й думати. Так як групи з'єднанні паралельно, напруга на них буде однаковою. Але за умови різного освітлення навряд максимальна потужність з обох груп батарей буде "витягатися" за однакової напруги. Тобто, якщо групи з'єднанні паралельно, одна обов'язково буде недовантажена.
    Ось для чого деякі моделі інверторів мають декілька MPPT каналів.

    На цьому поки що все.

    Насувається зима і треба думати, як зберегти обладнання, яке зимою не буде використовуватися. Сонячні панелі спробую обтягнути ПВХ плівкою. Акумулятори заховаю в льох з плюсовою температурою.
     
    Vladimir1966, al200, leshiy_40 та ще 1-му подобається це.
  2. al200

    al200 Стажер

    Повідомлення:
    16
    Симпатії:
    2
    Спасибо за подробный рассказ. Очень познавательно. Ситуация с электрикой на даче очень похожа.
     

Поділитися цією сторінкою