Загальна теорія властивостей

Тема у розділі 'Курилка, болталка', створена користувачем Placer, 5 січ 2017.

  1. WalterCV

    WalterCV Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.757
    Симпатії:
    4.038
    Адреса:
    CV UA
    І не мрійте, що це щось дасть. Ви як хочете змінюйте розташування депутатів в сесійній залі в просторі: раком, боком, хоч верх ногами їх кладіть, все одно результат буде той самий - повне зеро від них.
     
    Placer подобається це.
  2. turbo77

    turbo77 Прораб

    Повідомлення:
    550
    Симпатії:
    294
    Адреса:
    Житомир
    і мені теж дайте я також хочу
    --- добавлено: 6 січ 2017 у 09:17 ---
    вони там всі стали "волшебники" - до чого не доторкнеться депутат ----все перетворюєтся в гавно
     
    Останнє редагування модератором: 14 січ 2017
    WalterCV та Placer подобається це.
  3. Placer

    Placer Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.952
    Симпатії:
    31.141
    Ну і на цей випадок теорія має відповідь )))

    Байка Леоніда Глібова "Музики". Десь у веселому краю зійшлися у гаю Ведмідь товстий та волохатий, всесвітній пасічник-ласун, завзятий Цап-стрибун, і телепень Осел ухатий, дурного розуму невдатний син, та передражник Малпенко Мартин. Сидять, балакають під липою густою: хто бачив що і де хто був, чи поблизу, чи, може, за горою, які новинки чув. "Погано, братчики, без діла в світі жити!" - так Малпенко Мартин розмову завершив: "признаться, ніде правди діти, і я гуляючи прожив; одначе, скрізь тиняючись, чимало всього побачить довелось… Ох, трудно в світі жити стало! Пора і нам придумать щось… Ви не турбуйтеся, щоб довго не кортіло, я зараз хочу раду дать: музичить треба - от і діло, коли хотіли знать! Зозуля накує музиці, сказати в добрий час: бенкет, весілля, вечорниці - покличуть всюди нас. Нехай гуляють добрі люде в своїй веселій стороні; їм хороше, і нам корисно буде… Чи добре я кажу, чи, може, ні?" "Так! Добре! Будемо музичить!" - ревнув Ведмідь, - "розумна голова, не гріх і розуму позичить…" Робота гуртова. І стали на тому: щоб слова не зміняти, не гаючись, се діло розпочати. Днів через три вони в тому ж гаю справдили вигадку свою. Роздобули баса, цимбали, і скрипочка, і бубон є; прехорошенько посідали. Та як ушкварили - ой лишенько моє! Хто в ліс, мовляли, хто по дрова, аж на ввесь гай луна гуде. Ведмедів бас реве, неначе та корова із череди додому йде; Цап на цимбалах паличками і брязкотить, і дзенькотить, трусне борідкою або хитне рогами, мекече, бурмотить; між ними грає, не вгаває, на скрипку Малпенко Мартин, кувікає, пищить, як іноді буває залізе порося у тин; Осел силкується під кленом, щоб всіх перемудрить, і, як у діжку макогоном, У бубон стукотить. Злетілись гави і сороки, шпаки, чижі і горобці, регочуться, хапаючись за боки: ну так! удрали молодці! Нехай їй біс, такій музиці, сполохала наш тихий гай, не можна вдержаться ніякій птиці, хоч куди видно утікай… "Ось цитьте-бо!" - Мартин гукає. "Почин невдатний іноді буває! Тривайте, братчики, не так ми сидимо, от зараз я попорядкую…" "Щось та не так - і я вже чую", - озвавсь Осел. "Ні, мабуть, не втнемо". А Малпенко йому: "Та ну-бо, - годі! Не знаєш ти: музиці грать - не горобців полохать в огороді… Послухайте, кому і де сідать: Ведмедику - під липою старою, а Цапу треба під вербу, Ослові - на горбу, я примощусь під бузиною". Заграли знов - ще гірш нема ладу. Якраз на ту біду і Соловей тут опинився. Вони до його: "Ну, мастак, ти здорово співать навчився, кажи по правді, що і як?" "А що ж" - він каже – "вибачайте, ні те, ні се, хоч десять раз пересідайте, немає хисту - от і все".
    --- добавлено: 6 січ 2017 у 09:22 ---
    Тобто правильно розсаджувати то вже пізно - треба було правильно вибирати.

    Вибори у політиці. Обрання шляхом голосування депутатів у представницькі органи держави, службових осіб тощо.

    Виборча географія. Наука, що вивчає політико-територіальну структуру суспільства. Будь-яке суспільство диференційоване в просторі. Електорат, його політичні переваги, нарізка виборчих округів, самі вибори є предметом вивчення виборчої географії.

    Маніпулювання формуванням виборчих округів (джеррімендерінг). Термін джеррімендерінг означає перекручення волі виборців за допомогою маніпулювання мережею нарізки округів для голосування. Зацікавлена політична партія за допомогою джеррімендерінгу може отримати більшість голосів не за рахунок свого впливу й популярності, а за рахунок хитромудрої нарізки округів. Якщо знати конкретне розміщення різних соціальних груп, тобто політичну організацію суспільства, то є всі необхідні дані для того, щоб нарізувати мережу округів у своїх інтересах: скоротити вплив одних груп на результати виборів для надання переваг іншим. Так, автори мережі округів можуть, наприклад, згрупувати виборців, що голосують за іншу партію, у межах одного округу, щоб їхній кандидат саме в цьому окрузі отримав "надмірну" кількість голосів, а в інших округах відповідна партія програла. Або розосередити "чужий" електорат по багатьох виборчих округах так, щоб у жодному з них його чисельність не була б достатньою для обрання своїх кандидатів. Термін джеррімендерінг отримав свою назву на честь губернатора штату Массачусетс (США) Джері, який у 1812 р. для перемоги своєї партії на півночі Бостона нарізав виборчий округ у вигляді серпа. У подальші десятиліття число таких порушень почало збільшуватися швидкими темпами, проте рішучі заходи проти джеррімендерінга були прийняті тільки через 160 років. У 1961 р. позов до Верховного суду подали виборці штату Теннессі, які стверджували, що їхнє представництво було понижене через неправильну нарізку округів. Дійсно, з 1901 р., коли була створена сітка округів, що ще діяла до 1961 р., відбулися істотні зміни в розселенні. У результаті один голос у сільській місцевості (протягом цього періоду спостерігалася значна міграція із сільських районів у міста) виявився набагато "сильнішим" за голос у містах. У 1970 рр. ситуація кардинально змінилася. Громадськість і уряд почали здійснювати жорсткий контроль за мережею округів. У 1980 рр. вимоги перегляду мережі округів перед черговими виборами й приведення їх у відповідність із даними переписів стали обов'язковими.

    Правила справедливого формування виборчих округів. Завдання формування (нарізки) округів для голосування зводиться до нібито простої процедури: використовуючи дані про конкретне розміщення людей, країну треба розділити на округи, щоб у кожному з них проживала однакова кількість виборців, які б вибирали одного депутата від кожного округу. Проте, нарізка округів - це не суто технічне питання. Суспільство володіє певною територіальною структурою й складається не просто з окремих громадян, а з різних за людністю та площею територіальних спільнот. Межі виборчих округів повинні обов'язково це враховувати. Тому нарізка виборчих округів перетворюється на складне завдання, від вирішення якої залежать політичні результати виборів. Нарізка округів для голосування може вирішальним чином вплинути на результат виборів і політичну ситуацію в країні. Правила нарізки округів покликані протистояти спробам проведення меж округів, які ущемляють інтереси громадян. Правило рівності, обов'язкове при нарізці округів, припускає обов'язкову їхню однаковість за чисельністю населення, незалежно від того, яка його частина володіє виборчим правом. Це означає, що всі громадяни країни повинні мати рівну можливість бути представленими в найвищому державному органі. Правило компактності вимагає, щоб округи мали цілісну територію й не складалися з несуміжних частин. Наприклад, у США забороняється об'єднувати в один округ території, розділені водним простором без моста через нього, або міські райони, що не є сусідами один з одним. Подібні "розірвані" округи, що складаються з декількох несуміжних частин, застосовуються, щоб для одного з кандидатів створити округ тільки з таких ареалів, де його шанси на перемогу особливо високі. Індикатором порушень прав громадян є округи зі звивистими й химерними межами, які виходять при дуже ретельному врахуванні розміщення різних соціальних або етнічних груп. Межі округів повинні в максимальному ступені відповідати межам адміністративно - територіального поділу, оскільки вони в значній мірі відображають територіальну організацію суспільства. Як правило, забороняється порушувати межі крупних адміністративно-територіальних одиниць - республік у складі федерації, штатів, областей. Перш ніж приступити до нарізки округів для голосування, необхідно визначити, скільки округів треба виділити адміністративно-територіальним одиницям, межі яких заборонено порушувати. Потім переходять до нарізки округів усередині кожної з них. До найважливіших політичних критеріїв відноситься вимога мінімізації змін, що вносяться, і спадкоємності мереж округів після їхнього перегляду перед кожними новими виборами відповідно до останніх даних про чисельність населення. Це дозволить вибраним раніше депутатам користуватися підтримкою свого колишнього електорату. Не дивлячись на строгі правила, практика показує, що за бажання й наявності якісної статистики з територіальної організації суспільства можна маніпулювати нарізкою округів при повному дотриманні формальних правил.
     
    Останнє редагування модератором: 14 січ 2017
  4. Витэк

    Витэк Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.084
    Симпатії:
    1.863
    Адреса:
    Золотоноша
  5. Placer

    Placer Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.952
    Симпатії:
    31.141
    Система просторових рівнів Всесвіту, тобто розрив між "дном" та "стелею" матерії, охоплює понад 60 порядків – від ~10-35 м ("дно" матерії) до ~1027 м ("стеля" матерії). Настільки могутнім є устрій Всесвіту! Як умістити у своїй уяві систему, розміри найменшого елемента якої на 60 порядків величини (й не відомо достеменно, чи не на 160) відрізняються від розмірів найбільшого? Між людиною й атомом - усього 10 порядків. Це глибина одного геометричного "поверху" організації. Можна припустити, що таких "поверхів" 6: один із рівнів є ніби вкладений в інший; один слугує "цеглинкою" для іншого. У кожному з поверхів закладено багато тонких організаційних моментів, унікальна взаємоузгодженість параметрів. І в кожному із цих випадків слід відповідати на питання про місце розташування, відстань, напрямок розповсюдження та просторову відмінність.
     
    Витэк подобається це.
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Ну як це теорія, то може спочатку слід було би визначити "простір"?
     
  7. Placer

    Placer Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.952
    Симпатії:
    31.141
    З простором якраз у цьому випадку і нема проблем.

    Простір. Тривимірне вмістилище речей, явищ і процесів. На рівні повсякденного сприйняття простір інтуїтивно розуміється як арена дії, загальний контейнер для всіх об'єктів, сутність певної системи.
     
  8. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Теорія не має суперечити іншим сучасним. Вже років із 100 як, кожній сучасній освіченій людині, повсякденно слід інтуїтивно сприймати простір і час єдиним цілим. Каже простір - розуміє час, і навпаки.
    І якщо теорія має обмальовувати властивості речей Світу, то простору потрібне дещо об'єктивніше визначення, ніж рівнем повсякденного сприйняття.
    А ще є люди, що звиклі описувати світ з його речами формально, то вони кажуть, ніби з їх формул виходить десь так, буцімто вимірів насправді чи то дев'ять, чи то одинадцять...
     
    Placer подобається це.
  9. Placer

    Placer Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.952
    Симпатії:
    31.141
    Не думаю, що якісь властивості можуть ховатися у понад 3-вимірах. Ці виміри уявні лише.
     
  10. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    а як ви думаєте, є одномірні і двомірні простори?
     

Поділитися цією сторінкою