Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем koshovyj, 6 січ 2010.

  1. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    газовий - це той же самий котел, зі всіма вузлами, притаманними котлу, тільки об"єм води збільшений і бочка емальвана всередині. Щось подібне до радянського АОГВ.
    Якщо вам не потрібно котла для опалення, а тільки гарячу воду (буває таке, наприклад тепло централізоване, від нього не можна відключитись), тоді газовий бойлер (якщо є можливіть підключити газ) найефективніший, оскільки має оптимізований теплобмінник для нагріву великої ємності води газовим полум"ям.
    Електричні бойлери - це звичайна емальована бочка з патрубками, в яку вмонтовані ТЕНи. Скільки електрики використав - стільки води і нагрів. Використовують там, де нема їнших можливостей приготувати теплу воду. Якщо є можливість поставити нагрівачі води інших видів (бойлер вода-вода, газовий бойлер, швидкісний теплообмінник до газового, рідкопаливного чи твердопаливного котла опалення ) потрібно не скупитись і їх ставити. Електрикою гріти воду найдорожче. Тому використовують електричні бойлери переважно в багатоквартирних будинках при проблемах з гарячим водопостачанням.
    Ефективність бойлера - це два параметри: як швидко він нагріватиме певний об"єм води і як довго він зберігатиме тепло нагрітої води. Перший параметр залежить від потужності внутрішього теплообмінника (у мого 300літрового бойлера потужніть внутрішнього теплообмінника 140 кВт) або ТЕНа. Другий параметр залежить від якості зовнішньої термоізоляції ємності з водою (переносно - від втрат тепла нагрітої води). В якому бойлері вода остиватиме довше - це бойлер вважатиметься ефективнішим. На цей (другий) параметр (крім ізоляції) має ще вплив Форма і об"єм бойлера. Відомо, що найменшу поверхню тіла з однаковим об"ємом має куля, тому бойлери (навіть циліндри з висотою рівною діаметру) кулеподібної форми мають найменшу зовнішню поверхню, а отже втрачають менше тепла через неї.
    Кількість накопиченої бойлером енергії залежить від об"єму. Але об"є кулі зростає швидше ніж її площа, тобто подвоївши об"єм кулі, площа збільшиться не у два рази, а у 1.58 рази. Тобто два бойлери по 100 літрів остинуть у 1,58 рази швидше від одного 200 літрового. 1,5 рази економія при збільшенні об"єму у два рази. Це потрібно мати на увазі при виборі об"ему бойлера. Більший об"єм - краще.

    Добавлено через 31 минуту 28 секунд
    це примха ринку. Нічого в таких бойлерах науковоємкого нема.
    Правда є технологічні хитрощі. Бойлери хороших фірм довше служать (менше ламаються). Що там може зламатися? По-перше, це якість виготовлення самої бочки, якість зварки, якість покриття емаллю. Потім сама конструкція має деякі секрети. Відомо, що при нагрівання метали розширюються. Так ось це розширення і є руйнівним для бойлера. Подали льодяну воду у розігрітий бойлер, подали теплоносій у сухий бойлер, мало як можна викликати теплові напруження у корпусі бойлеру, - все це не додає здоров"я бойлеру (так як і будь-якій нагрівальній техніці). Тріскає емаль, наприклад, на стику змійовика теплообмінника і корпусу бочки від таких перепадів. Буває, що виробник, бажаючи збільшити теплопередачу змійовика, дає затонкий метал. Це грозить швидкими виходом зладу цього змійовика, так як він зі сторони теплоносія рідко чим захищений від корозії. Подібну ваду мають приєднувальні патрубки, якщо виробник зекономив метал та ще і не докінця (до торця) зсередини не покрив патрубки емаллю. Товщина і якість застосованої ізоляції також має велике значення.

    Добавлено через 10 минут 0 секунд
    є і такі гіранські термоси, тобто це така ж бочка, тільки без спірального теплообмінника. Щоб їх розрізняти від бойлерів, їх називають буферами, або тепловими акумуляторами (ТА).
    ТА - це трохи ширше поняття, так як у ньому не є обов"язковим внутрішнє емалеве покриття.
     
  2. Vladlen

    Vladlen Шабашник

    Повідомлення:
    3.613
    Симпатії:
    695
    Адреса:
    Сумы
    Voyutichi, ваше мнение по поводу бойлеров с подкачкой воды,по мимо их цены?
     
  3. koshovyj

    koshovyj Новачок

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    0
    Підскажіть, панове, на що слід в першу чергу звертати увагу при покупці б/к бойлера (вода-вода , Bosch SТ 120-1)?
     
  4. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    на стан емалевого покриття в середині бойлеру. Побічно можна це оцінити за станом емалі на вивідних патрубках. Емаль повинна доходити до різьби і між нею і різьбою немовинно бути ржавчини. Б/к бойлер - це страшніше, ніж б/к котел, хоч котел і складніший агрегат. Прискіпливо вивчіть стан емалі у всіх доступних для огляду місцях. І ідеальному стані емалеве покриття має бути блискуче, як у нової емальованої кастрюлі, у будь-якому місці. Ще можна міряти струм аноду, це для визначення його активності. Але це при наповненому бойлері.
     
  5. koshovyj

    koshovyj Новачок

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    0
    ще питання: влітку, коли опалення не потрібне, котел все одно працює для бойлера, так? Або коли помірна зима, включатиму опалення на мінімальну потужність, ЯК ТОДІ ОТРИМАЮ МАКСИМАЛЬНО ГАРЯЧУ ВОДУ В БОЙЛЕРІ?
     
  6. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    яку темрературу ви вважаєте максимальною? Мені достатньо 55С, і так потрібно розбавляти холоною. Мінімальна температура теплоносія у котлі (не конденсаційному) - 62-65С. Це дає змогу без труднощів гріти собі теплу воду.
    А взагалі організація теплої води (до 75С) і опалення (теплі підлоги) організовують розподілом роботи котла: окремо гріє воду (опалення не гріється) і потім, після нагрівання води, котел переключається на опалення. Така організація роботи майже всіх побутових котлів. Можна ускладнювати схему, добиваючись більш ефективного використання газу.
     
  7. koshovyj

    koshovyj Новачок

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    0
    Re: Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    як на мене, якщо нагріти на 75-маск.80 градусів воду у бойлері, тоді економніше - у ванні, кухні не потрібна настільки гаряча вода, тому її розбавлятиму холодною. Виходить, чим сильніше нагрію в бойлері, тим меншою буде її частка у використаній воді (більше треба буде холодної змішувати). Така ось думка. Якщо не правий - підскажіть.

    Скажіть, з бойлера можна якось зняти кришки, подивитись, чи нормально там всередині, та ж таки емаль чи не відійшла? Модель Junkers Bosch SТ 120-1. І є в мене сумніви, чи є там ТЕН, і чи він там потрібен...

    І цей приглянувся. Кажуть, з нержавійки замість емалі. Але не знаю відгуків про нього і дорогий для мене (бо не б/у, як Юнкерс-Бош), і не німецький, а наш...

    Щиро чекаю поради.
     
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    як бачите на фото першого бойлера, там є квадратний лючок внизу корпуса. Це і мав би бути оглядово-ревізійний лючок. Всередньому це отвір 100-110 мм, закритий фланцем. Можете попробувати його відкрутити і заглянути в середину бочки.
    Наші не дають стільки характеристик на свій виріб, як бошівці, але розказують тільки про матеріал, з якого бойлер зроблено.. :) Вважають, що цього достатньо, щоб зробити правильний вибір. Будемо надіятися, що конструктив вони узгодили (або запозичили) з конструктиву, наприклад, тих же бошівців.
    ТРимати високу температуру в бойлері оправдано тільки тоді, коли вам необхідно значно більший (у 2-3 рази) об"Єм води, ніж поміщається у бойлер. Тоді такий нагрів до високої температури має зміст. Тобто ви немаєте фізичної можливості поставити більшого об"єму бойлер (наприклад нема місця). У всії інших випадках бажано зберігати більший об"єм води меншої температури, ніж менший об"єм, але більшої температури.

    Добавлено через 2 минуты 24 секунды
    пс. Я би взяв нержавійку, хоча і нержавійка буває слабуватою..
    Якщо побачите, що бошівець більш-менш нормальний - купляйте. У нього термоізоляція хороша.

    Добавлено через 4 минуты 20 секунд
    тільки я не знаю, чому вони використали словосполучення "газовий бойлер побічного нагріву". Цей бойлер точно вам підходить?
     
  9. koshovyj

    koshovyj Новачок

    Повідомлення:
    27
    Симпатії:
    0
    Бош по ціні прийнятніший. А як у нього щодо ТЕН?
     
  10. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Оптимальний варіант для опалення та нагріву води

    якщо не пише, що він там є - то нема чого сподіватись на його наявнісь. Якщо хочете таки вмонтувати - то можна вкрутити (вмонтувати) в цю же кришку ревізійного лючка. То вже на свій розсуд. Але обовязково з заземленням. Емалеві бойлери не сильно люблять наявність електрики.
     

Поділитися цією сторінкою