Воздушное отопление за и против

Тема у розділі 'Вентиляция и кондиционирование', створена користувачем Hover, 17 лис 2016.

  1. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    З подачею теплого повітря в кімнати зрозуміло, а де забір повітря з кімнат? Де ви розмістили повітропроводу для повернення повітря до котла? Біля самої стелі, чи на метровій висоті від підлоги, чи на найнижчій точці хати?
    Як зроблено розгалуження по кімнатах і що робиться біля котла?
     
  2. шахматіст

    шахматіст Інженер

    Повідомлення:
    1.315
    Симпатії:
    447
    Адреса:
    із робочих слюсар 5 розряду та електрик 3 розряду
    Ви будували будинок відразу під повітряне отоплення.
     
  3. Елмастер

    Елмастер Майстер

    Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір
    В мене будинок з зміщеними рівнями : 20170608_103446.jpg Як я вже писав , повітря подається з самої нижньої точки по повітропроводу 400х400 до розгалуження 400х300 , далі по двох повітропроводах 300х300 (ліва половина і права половина) потім розгалужується на менші і попадає в кожну кімнату під вікна , де стоять водяні батареї і далі з кожної кімнати проходить через щілину під дверима і виходить у верхній і нижній хол. З нижнього холу з рівня підлоги через декоративний отвір розміщений під шафою( на всю ширину шафи , розм. 800х150) поступає по повітропроводу ще нижче на пів поверху в повітряний котел. Коло замкнулося. Крім того через підвал подається свіже повітря для підмішування (зараз ці повітропроводи демонтовані в звязку з відсутністю повітряного котла)

    Так, я зразу задумав зробити повітряне опалення , ну дуже хотілося ,було багато плюсів, але потім вирішив продублювати водяним, яке на даний час і працює. Але як тільки змонтую калорифер для твердопаливного котла і вентилятор , одразу буду дмухати по цілій хаті. Ще маю майстерню з гаражем , які також чекають на повітряне опалення.
     
    LVV подобається це.
  4. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    В ютюбі дивився, багато хто саме так робить, бо дешевше і простіше.
    Я в майбутньому планую перейти на повітряне опалення, але ваша система мені не подобається, хоча це моє субєктивне бачення. Не подобається тому, що у вашій системі більші конвекційні втрати. Якщо ми подаємо в кімнату і потім в цій же кімнаті засмоктування назад в котел, то має значення герметичність даної кімнати. Якщо ж засмоктування повітря в нижній точці хати(як у вас), то ви назбираєте достатньо протягів по всій хаті, навіть без додаткового підмішування свіжого повітря. Ну а про рекуператор і мови бути не може, бо у вас великі втрати повітря по всій хаті. Тепер я розумію, чому ви наголошували про втрати через каналізацію, підводи різних труб в хату і т.д...для вашого випадку це критично, а для окремо взятої кімнати при закритих дверях все повинно бути краще. Навіть якщо ми відкриваємо двері кімнати, то всерівно це не часто ми робимоі втрати всерівно будуть менші.
    До речі у вас ще і тиск повітря в кімнатах, де є подача повітря, буде більший, ніж якщо би у вас в тій самій кімнаті був відвід повітря назад до котла. Це теж додає у вашому будинку конвекційних втрат, бо різниця тисків всередині приміщення і зовні буде більша. Треба намагатися не "надувати" кімнату теплим повітрям, а навпаки намагатись вирівнювати тиск всередині і зовні. В реальності повністю на це впливати неможливо, бо реагувати на пориви вітру технічно неможливо, але створювати постійний підвищений тиск в кімнаті це погано, тобто система дешевша, але ця дешевизна в результаті виявиться ще більш витратною.
     
    Останнє редагування: 27 лют 2018
  5. Елмастер

    Елмастер Майстер

    Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір
    Слушне зауваження.Чесно признаюсь , мені так було простіше зробити. Згоден , що вхідний і вихідний канали в кожній кімнаті було би краще , але це складніше і дорожче , тому вибрав такий компроміс. Єдине, що можу з впевненістю сказати, що протягів взагалі не відчувалося , хоча спочатку також дуже цього боявся. Це при тому , що на піддуві стояв потужний вентилятор.
    Тепер про рекуператор. Я все таки хочу його поставити. Хочу поділитись своїми думками, можливо шановні форумчани щось виправлять, щось підкажуть. Житлова площа мого будинку можна сказати герметична, якщо закриті вентиляційні канали кухні , ванни нижньої, верхньої , сауни, а також вікна. Всі вентиляційні канали виходять в мене на горище і їх можна пропустити через рекуператор (думав застосувати плівочний) , горище з підвалом зєднане додатковим каналом , по якому можна пустити підігріте повітря в повітряний котел. Але що робити з центральним пилотягом , каміном, які викидають повітря на зовні , не знаю.
     
  6. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Почитайте краще ДБНи. Припиняйте сюди писати довільну маячню.
    --- добавлено: 27 лют 2018 у 21:52 ---
    Такою є будь-яка будівля. Крім сараїв, і каркасників зібраних ногами. Не звертайте уваги на ту герметичність. То вигадана проблема.
     
    Останнє редагування модератором: 7 бер 2018
    Елмастер подобається це.
  7. Елмастер

    Елмастер Майстер

    Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір
    В принципі також так думав.
     
  8. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Тут мова навіть не так про протяги, а те що для вашої хати є критичним відкривання/закривання вхідних дверей. Ви написали, що "З нижнього холу з рівня підлоги через декоративний отвір розміщений під шафою( на всю ширину шафи , розм. 800х150) поступає по повітропроводу ще нижче на пів поверху в повітряний котел", тобто при відкриванні вхідних дверей саме повітря зовні легше попаде в котел ніж охолоджене повітря з кімнат. Якщо ж засмоктування розміщене в кімнатах, то вікривання/закривання вхідних дверей в будинку в сотні разів менше впливає на тепловтрати, бо шлях повітря від загальних дверей будинку до засмоктуючих отворів, як правило, в десятки разів більший ніж повітря, яке в кімнаті.
    Для вашого ж випадку, шлях(опір) повітря, яке побувало в кімнатах і опускається вниз, може бути набагато більшим ніж опір повітрю, яке потрапляє через відкриті на секунди двері чи інші невеликі отвори.
    --- добавлено: 27 лют 2018 у 22:10 ---
    Про яку ви герметичність говорите, якщо у вас пилотяг, димар каміна, канали від кухні, ванної, сауни...У вас взагалі не працює повітряне опалення. Ви подаєте нагріте повітря в кімнати, а далі воно викидається назовні і ніякого "замкнутого кола" немає.
    Мені всерівно як у вас, та признайтесь хоча би собі, що нічого у вас не працює як повинно.
     
    Останнє редагування модератором: 7 бер 2018
  9. Елмастер

    Елмастер Майстер

    Повідомлення:
    40
    Симпатії:
    26
    Адреса:
    Самбір


    В будинок я потрапляю через тамбур (2 дверей) , якщо повітря зовнішнє і попаде на вхід . то можна вважати що це вентиляція. А як бути з обігрівом холів (коридорів) ?
     
  10. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    На жаль, Ви не знаєте як повинно бути, щоби робити висновки. Припиняйте, в останнє прошу.
     

Поділитися цією сторінкою