Креслення саморобного ТТ котла 19,9 kW

Тема в разделе "Твердотопливные котлы", создана пользователем gjkzr, 20 авг 2014.

1. Vovik07

Vovik07 Прораб

Симпатии:
    318
    Ще важливу роль відіграє температура теплоносія . Коли розпалюється котел вода в котлі холодна , вогонь не може достатньо прогріти метал , оскільки за ним вода. На стінках котла в середині отворюється конденсат , потім дьоготь. Тому використовують трьох ходові крани , клапани і т.д щоб як найшвидше прогріти воду в котлі. В мене котел конденсував коли запалив перший раз температура в котлі і в ТА була 12 гр. В даному котлі дьоготь утворюється в камері завантаження , так як там недостатня температура для прогрівання та випалювання дьогтю. Тут на мою думку корисним буде шибер прямого ходу .
    Я зняв маленьке відео на прохання @vitaha74, про рушта та шибер. П.С Вибачаюсь що пізно, не було можливості раніше.

Последнее редактирование модератором: 29 ноя 2015
    ulyi, ghost_lv, turbo77 и 6 другим нравится это.
  2. Erni

Erni Заслужений майстер

Симпатии:
    1.858
    в пості 894 на сторінці 90 автор виклав виправлені креслення . що ще потрібно для виготовлення?
    дверцята робимо самостійно, як кому привабливіше. я особисто цей котел не робив, тому не можу дати конкретну відповідь. розраховуйте приблизно на 300 кг металу

3. Дональд78

Дональд78 Бригадир

Симпатии:
    222
    котелок по уму собран, можно выставить как один из обазцов,но при отоплении шелухой подсолнечника придется чистить теплообменник каждый день(снимать крышку)из-за большой зольности :vo:

4. masymys1982

masymys1982 Майстер

Симпатии:
    58
    Читайте внимательней, все есть до мелочей!!!
    --- добавлено: 28 лис 2015 у 21:06 ---
    Ну почему каждый день!? Топлю отходом с пшеницы раз в неделю чищю, тяга отличеая, аж гудит димоход 5 м 150 .

Последнее редактирование модератором: 6 дек 2015
  5. vitaha74

vitaha74 Майстер

Симпатии:
    29
    Дуже дякую за детальний відеоогляд. Думаю перегляд був цікавий не тільки мені одному. Велике прохання розповісти також про правила користування заслонкою подачі вторинного повітря при роботі котла. На кресленнях вказано розмір колосників 370х278. Мені здається у Вас дещо більші?

Последнее редактирование: 28 ноя 2015
  6. Автоматчик

Автоматчик Прораб

Симпатии:
    269
    Зольность лузги подсолнечника намного выше. И много зависит от режима. Может все в трубу вылететь, вместе с КПД, а может остаться под колосниками, но сгореть эффективнее.

Последнее редактирование модератором: 6 дек 2015
  7. Vovik07

Vovik07 Прораб

Симпатии:
    318
    Котел стоїть в батьків і в основному тато там порається з ним. В перші дні спалював там всякий шмельц . Пробували палити стебла з кукурудзи , диму багато , попелу багато - толку мало.

@vitaha74, Я котел утеплив ззовні , 50мм базальтовою ватою . По боках , зад та верх . Обшив бляхою з старого холодильника , майже стало по розмірах. Передню частину не вдалося так як там за близько дверцята . Тому якщо надумаєте утепляти , а утепляти я рекомендую, то зверніть на це увагу. Ще я б радив зробити ножки як у Ерні. Бо в мене стоїть прямо на підлозі , трохи незручно вигортати попіл.

Пробували різні режими щоб пристосуватися , так сказати вибрати оптимальний для себе. Звичайно не останню роль відіграє заготовка дров , грубими дровами не наженеш температури зате горять довго. Ми спочатку палили тільки "деревяним" котлом , палити приходилось цілий день щоб прогріти ТА потім СО і будинок . Наніч закладали повну закладку десь в 22.00 . До ранку на котлі та ТА було 30 гр. Тепловтрати будинку досить великі . Тепер дійшли такого режиму : вночі включаємо газовий котел ( В будинку стоїть програматор) система 70 гр. В день палимо дровами - підтримуємо температуру. Система вже прогріта і підтримувати набагато легше а ніж прогрівати систему. На котлі 70-80гр , ТА 60-70, з теплообмінника в будинок 60-65. Насосом керує програматор і він відбирає стільки тепла скільки будинку треба. Котел підєднаний до ТА , тому його можна використовувати на більшій температурі і менше утворюється дьогтю. Я заміряв температуру в різних режимах , при повному горінні дрібних дров температура на вихлопі десь 250-300гр при відкриванні шибера доходила до 500гр . А в режимі підтримки температури 120-150гр.

Коли на ніч включаємо газовий , перекриваємо ТА І ТПК ( вони утеплені) і на ранок в них температура 45-60 гр. і т.д

Щодо вторинного повітря - то воно чимось нагадує вегулювання карбюратора в авто. Треба регулювати на звук. Зараз в мене на половину відкрите. В темі є декілька варіантів , як зробити щоб ВП відкривалось синхронно з ПП.

П.С Шановні майстри , можливо варто створити окрему тему щодо використання котла , режимів роботи , налаштування , обвязки. Модернізація котла , хто як робить , а тут залишити суто технічну документацію? Сторінок багато , люди задають одні і ті ж запитання...

zauberer, malamyt, Erni и 3 другим нравится это.
  8. vitaha74

vitaha74 Майстер

Симпатии:
    29
    @Vovik07, Дякую за роз"яснення.

9. amasis15

amasis15 Майстер

Симпатии:
    38
    у меня термореле, когда вода становится 60 тогда включается насос, но кондесат и деготь ест, точно так как у вашего видео

10. Erni

Erni Заслужений майстер

Симпатии:
    1.858
    @amasis15, поставьте 70С. я несколько дней топил при температуре 60-65, затянуло дегтем котел.на трубах теплообменника соскреб 2 литра окалины. сегодня запустил на ЕЦ и 2 часа продержал котел на 90-98С на сухих мелких дровишках. конечно в доме не ахти тепло было, но думаю деготь подсох. теперь вернул РТ на 80С на котле. в таком режиме налет почти не образовывался ( примечание: у меня котел с теплообменником из труб, вместо прямоугольного перехода) на трубах- была сухая зола, легко удаляемая.

Поделиться этой страницей