Модернізація КЧМ

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем Voyutichi, 17 гру 2009.

  1. wasya

    wasya Майстер

    Повідомлення:
    71
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Трускавець
    Дякую,проектував собі все на ходу,в голові виносив,читаючи цей форум...до цього не мав справ з ТТ котлами,але все хотів мати альтернативу "Газпрому",так як не довіряв їм ніколи,можуть "кинути" в любу хвилину...заробляю не багато,так що щось круте і модне дозволити не міг собі,тому і зацікавила КЧМ на цьому форумі,надзвичайно допомогла...бо зазвичай в майстрів складно консультацію взяти,-кажуть плати і ми все зробимо як треба,що тобі пояснювати,як ти не тямиш в цьому...але ціни на котли і роботи були просто непідйомні для мене...вже хотів відмовитись від цієї ідеї,а тут якраз сусідка хату продала і в підвалі "валявся" КЧМ новий,який так і не поставила 3 1995року...продала мені за 750грн.,товарний вид був не важний,ржавий і "помнутий"...трохи відреставрував,начитався форуму...і таке вийшло.
    в будинку є окрема котельня,хотів туди поставити де газовий вісман30,але сказали,що дим все рівно буде,і з газовою можуть бути проблеми,тому і вирішив добудувати-залив фундамент 2,5*3м і з шлакоблоку вимурував за тиждень...вікно і двері "подарували" знайомі,міняли на нові,одне що комин помагав сусід обмуровувати нержавійку трубу цеглою,всередину піску насипав між трубою і цеглою в пустоту...вхід до хати спеціально не робив,щоб не було ніякого запаху диму зовсім,але в котельні будинку додатково вивів 2 термоманометри на подачі і обратці для того щоб бачити ,що робиться в котельні на вулиці і лишній раз не бігати...
     
    satok, leshiy_40 та Энки подобається це.
  2. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Ясно. А не лишній бігти також не кашерно, а як зима і мороз, а серед ночі в дощ...-БРРР...Crazy
     
  3. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Звертаюсь до знавців експерементаторів.
    Як бюджетно можна організувати подачу вторинного повітря в твердопаливний котел КСТ(древній)???
    Котел працює в задушеному режимі, дьоготь лізе з усіх шпар, дим густий і страшно їдкий. Можливо, спасе ситуацію примусовий піддув повітря.
    Десь на форумі попадалось про вставки, де не пригадаю, да і ефект від них не описувався.
    wasya, у Вас була можливість порівняти роботу котла на природні тязі і з піддувом. Можете описати ефективність, чи її відсутність примусового піддуву.
    Дякую!!!
     
  4. telets

    telets Бригадир

    Повідомлення:
    160
    Симпатії:
    125
    Адреса:
    УКРАИНА КОЛОМЫЯ
    leshiy_40 Вітаю Вас. Скажу щодо своїх спостережень. Недостатнє січення, наявнісь сажі і відповідно слаба тяга димоходу тут теж можуть відігравати свою роль. В мене теж таке на КЧММі буває. Прочищу сажу - все стає добре. Особливо багато сажі збирається починаючи з вихідного патрубка котла і метрів 2-4 по димоходних каналах до основного димоходу.
     
  5. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    telets,
    Такаж історія, чищення вистачає на неділю, а далі теж саме. Питання в тому як організувати подачу вторинного повітря, і чи спасе ситуацію піддув.
     
  6. telets

    telets Бригадир

    Повідомлення:
    160
    Симпатії:
    125
    Адреса:
    УКРАИНА КОЛОМЫЯ
    Щодо чищення від сажі - в мене виходить місяців два, і то коли палю дровами з хвої, обрізки з корою, сохли літо. Димовий канал за котлом зразу у мене має більшу площу , чим сам вихідний патрубок з котла. При використанні буку термін чищення більший. Правда час горіння мене не задовільняє - в середньому 2,5 години.
    До речі в мене в майстерні підвала стоїть самопальний котел-буржуйка з трьохходовим теплообмінником із труб. Тяга нормальна, горить там все , і сухе і мокре і напівмокре. Єдине теж якщо інтенсивно палю - раз в два місяці починаються дими - сажа, смола, потрібно чистити. Чим більше мокрого - тим менший період чищення.
    Відносно подачі повітря в КСТ - не знаю, чи добре коли є наддув і слаба тяга. Це може бути небезпечно. Може дійсно хтось має досвід , поділиться. Ще й на КЧММі попробуєм.
     
  7. vlad.kov

    vlad.kov Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    66
    Адреса:
    Марківка
    Погляньте на відео, можливо буде користь http://www.youtube.com/user/SolomentsevS/videos
     
    Останнє редагування модератором: 3 гру 2013
  8. wasya

    wasya Майстер

    Повідомлення:
    71
    Симпатії:
    70
    Адреса:
    Трускавець
    якщо коротко порівняти горіння КЧМ на природній тязі і з примусовим наддувом то :на природній тязі горить по часу меньше десь на 2-2,5 год.,в загальному 3-4 год.,але і смоли при цьому меньше,з наддувом навпаки,-горить довше(5-7 год.), і смоли набагато більше,при одиноковому завантаженні дровами(бук).
    це чисто практичні спостереження без ніяких фізичних розрахунків,визначені експерементально в порівнянні...хоча і можу пояснити чому саме так, з моєї точки зору:термолягулятор на ланцюжку працює досить грубо-відкриває і закриває засувку на піддув з деяким запізненням на зміну т-ри теплоносія,і при нормальній тязі димоходу подає значно більше повітря ніж потрібно для нормального горіння,простіше роздмухує як в кузні,і звідси дрова згоряюють скоріше і відповідно пари з смолами вилітають більше в комин і не залишаються на стінках котла...другий значний недолік,-при згорянні палива(дров),терморегулятор "не розуміє" що дрова вже згоріли і ще більше відкриває піддувало, щоб нагнати задану т-ру,а горіти вже нічому,тільки видуває даром тепло з котла...звідси і час горіння знову меньший.
    прийшовши до таких висновків,вирішив поставити вентилятор з комп.управління ним...там багато різних режимів регулювання наддуву вент.-при макс.потужності вентил.10,виставив 3,відключив програмно всі продувки,виставив т-ру вигорання 55-57гр.,на противагу,що відсікає подачу повітря при вимкненні вентилятора додатково поставив гайку м12,щоб природня тяга її не відкривала...ітд, і так ескперементально добився часу горіння КЧМ 6-8 год....цієї суботи,наприклад, розпалив в 10 ранку,і до 16.00 не заходив в котельню,в 16.10 знову заложив повний бункер,і останній раз в 22.10 заклав повний котел вже до ранку...
    т-ра на подачі поставив 62-65гр. ..зранку о 7 год,дров вже не було,т-ра була 42гр. на подачі...в будинку 22гр., на вулиці 2-3 гр.,опалюєма площа 160 кв.м.за 2 дні згоріло 3 садові тачки бука. трохи насмолило, але це все дрібниці при ціні мого котла 750 грн., і імпортного 10-12 тис.,..я задоволений повністю ним. це моя особиста думка ,ні з ким не сперечаюся і ні кому нічого не хочу нав"язувати,але за імпортний ніколи не дам такі гроші за декілька додаткових % ККД.
     
    Останнє редагування модератором: 4 гру 2013
    Nepal.Ua, Volodimyr, satok та 2 іншим подобається це.
  9. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Дякую всім хто відгукнувся!
    Тепер про своє, таки добився зменшення дьогтю, таким чином. Підняв темп. в котлі до 70С і одночасно скрутив потужність цирк. насосу до мінімуму(в мене це 40W). З пониженням навколишньої темп. стало комфортоно і в будинку. Зменшення часу горіння не помічено, можливо, за рахунок допалювання газу який конденсувався на стінках. Задумуюсь над примусовою подачею повітря, хоча не впевнений, що без автоматики станеться "чудо". Вентилятор є але голий, а іще не хочеться відступати від автономності.
    wasya, це у вас попадалось, що купляли автоматику в Польщі за 600грн.(чи я помиляюсь)
    Дякую!!!
     
  10. Rurik

    Rurik Інженер

    Повідомлення:
    769
    Симпатії:
    631
    Адреса:
    Новая Каховка
    Да и у нас за такие деньги поискать можно,например KomfortEko 560гр,мне почему то кажется что с надувом гореть быстрее будет,хотя может я и ошибаюсь.Есть и свои плюсы блока управления,отключение насоса и нет подачи воздуха после того как дрова сгорели.
     

Поділитися цією сторінкою