Модернізація КЧМ

Тема в разделе "Твердотопливные котлы", создана пользователем Voyutichi, 17 дек 2009.

1. Voyutichi

Voyutichi Модератор Команда форума

Симпатии:
    8.914
    Відповідь: Re: Модернізація КЧМ

дві пластини, які щільно прилягають одна до одної на напуском 5 см.
    По боках пластини впираються в ребра секцій, для покращення роботи пластин їх можна вкласти глибше між секції, вирізавши в пластинах виїмки під секції.

І основне для газу: потрібно зробити тільки два пальники, розмістити їх біля бокових стінок, дірки в пальниках - тільки зі сторони секцій. Тут потрібно попрацювати, щоб не занизити потужність котла по спожитому газу. Щоб пальники брали достатню для опалювання кількість газу і не коптіли.

Для найкращого відбору тепла секціями котла бажано над пальниками на висоті 10-15 см поставити такі собі "жалюзі" - 5-10 пластин (скільки влізе) з полосок 5 см шириною на всю глибину котла, під кутом 45 градусів до секцій котла. Це дасть змогу притиснути, спрямувати димові гази до секцій котла, збільшивши таким чином максимальний відбір тепла секціями. Пластинки можна просто "повкладати у дві стійки з такого ж матеріалу, як і самі пластинки (можна з міцнішого), попередньо прорізавши під потрібним кутом пази для вкладування пластинок.

Ось ескізи:

Вложения:

1 человеку нравится это.
  2. Voyutichi

Симпатии:
    8.914
    Відповідь: Модернізація КЧМ

Сьогодні вирішив підготуватися до опалювального сезону - зробити ревізію комину.

Котел спалив біля 10 м3 дерева (всякого), думаю, потрібно оглянути комин, мало що там може бути.
    Перед першим запуском котла я оглядав комин, він працював тільки на газовий котел (верхня частина), все було чисто, я і не заморочувався - замурував відбиті для огляду цеглини не чистивши самого каналу від залишків (напливів) кладочного розчину.

Сьогодні заглянув у перехідну трубу між котлом і комином - міліметри три коричневого попелу на стінках гофри. Вирішив чистити весь канал, а заодно і поставити ревізійні люки на горизонтальну частину комину (в мене є така, 2 метри).

До низу комину прив'язав пластиковий мішок (комин в мене починається в стелі підвалу і в нього вмурована перехідна металева гільза з розвальцовкою краю. Дуже зручно для прив'язування мішка для сажі.
    Поліз на горище, відбив три цегли, які минулого року замуровував.
    Канал виявився чистим, стінки чорні, від дьогтю.

Ось що було на стінках каналу, так само, як на тій цеглині, що я відбив:

Зробив йоршика для чистки каналу комину з підручних матеріалів :) :

І ось стільки нападало у мішок:

Самої сажі в мішку було процентів 20, а решта - пісок, коричневий попіл і "кристалічний" дьоготь..

Ось фото жменьки цього сміття:

Висновок для мене приємний: котел добре спалює паливо, сажі, а отже хімічного недопалу, майже нема.
    Плюс до того майже нульові втрати тепла з димом - комин іде через житлові приміщення і горище. На виході з комину - майже конденсат, у сильні морози минулого року були з на дашку комину льодові бурульки.

Вложения:

1 человеку нравится это.
  3. vlad.kov

vlad.kov Майстер

Симпатии:
    66
    Вчора, топивши свій КЧМ, виникла ідея покласти цеглину, як на малюнку. Це буде заторможувати язик полум'я, який особливо на старті вилітає в димохід і притискати до бокових стінок. Далі в процесі горіння димогази також будуть затримуватись у верхній частині котла. Звісно це колосального ефекту і значного приросту ККД не дасть, але можна спробувати.

Вложения:

• 2КЧМ-1.jpg
      2КЧМ-1.jpg
      Размер файла:
      125,8 КБ
      Просмотров:
      383
  4. Voyutichi

Симпатии:
    8.914
    Відповідь: Re: Модернізація КЧМ

а як на рахунок пластини? Цеглина (можна дві) - це для зменшеної потужності.
    Якщо зменшити переріз каналу об'ємом цеглини - тоді зросте швидкість димових газів навколо цеглини, що потягне за собою зменшення віддачі тепла стінкам котла.

5. vlad.kov

vlad.kov Майстер

Симпатии:
    66
    Пластина в якості турбулізатора? Та така є.

6. Voyutichi

Симпатии:
    8.914

сьогодні мав надзвичайний випадок.
    Перегрів свій КЧМ. :(

Не відкрив одного вентиля і не було циркуляції через котел. А я загрузив повний котел дров і пішов ремонтувати комп..

Спрацював запобіжно-скидний клапан на газовому котлі. Добре, що дренаж від нього був виведений у підвал.

Свист, гуркіт!
    Я бігом в підвал, там все у парі!
    Дивлюсь на градусник виходу з котла - стрілка десь на 160 (якщо продовжити шкалу), на котлі термометр зашкалив за 120..

Беру літрову банку води і виливаю на полум'я, збиваю трохи, другий раз, третій.. Трохи погасив.. Тепер потрібно остудити котел. Це не жарти. Труби стукотять. Я ледь-ледь відкрив забутий кран, пустив теплоносій на бойлер. Почалася плавитись теплоізоляція навколо пластикової труби. Поливаю водою трубу і ізоляцію. Кипить вода. Прикриваю кран, вода перестає кипіти, знову трохи відкриваю.. час від часу хлюпаю воду у котел на полум'я (воно таки горить)
    ..і так на протязі години, слабенькою циркуляцією остудив котла до 100С. Слідкував за тиском у системі, вчасно давав підживлення, щоб тиск не падав нижче 1 атм.

Коли подача у котел з бойлера вже стала 60, а котловий термометр показував 100С, я відкрив повну циркуляцію на бойлер. Котел остудився до 60С.
    Я довів тиск у системі до 1 атм, докинув дров (полум'я так і не погасло), перехрестився і пішов писати цей допис.

7. leshiy_40

leshiy_40 Заслужений майстер

Симпатии:
    10.846

Voyutichi, Мав минулою зимою подібну витівку, тільки в мене перемерзла труба в стіні. Пари повний гараж(твердопаливним палиться з гаража-майстерні) і шуму було, а сімейка як сполохалась, обійшлося. Цей рік вживив регулятор тяги, то трохи стримує процес закіпання. Рекомендую.

8. Voyutichi

Симпатии:
    8.914

в мене перегрів аварійний, через відсутність обігу теплоносія.
    Буду робити аварійний розхолоджувач для котла. Без нього важко. Плюс до всього підведу у грубку котла трубку зливу (дренаж) від запобіжно-скидного клапану. Щоб пара гасила полум'я в котлі. Котлу нічого шкідливого від такого гасіння не буде, сам воду лив на полум'я - вся перетворювалось на пару і гасила вогонь.

Маю ще задумку попробувати парою чистити теплообмінник котла, читав в давній літературі, що колись парою чистили теплообмінники парових котлів від сажі.

Энки и Andrii_M нравится это.
  9. Iven

Iven Заслужений майстер

Симпатии:
    1.538
    Re: Відповідь: Модернізація КЧМ

Не боитесь свой чугунный котёл "похоронить" этим сбрасывающим клапоном (точнее патрубком для гашения)?

Всё-таки закрытая система для ТТ котла не годится. Как не крути группу безопасности, всё-равно где-то может сработать. Я сегодня забыл прикрыть заслонку на подаче утром, так к вечеру температура в доме градусов до 30 поднялась (в дальнем от батарей углу было около 27) при -11 на улице. И ничего - проглотила система без всяких насосов, сбрасывающих, подмешивающих контуров... Жаль конечно, что дрова быстрее сгорели, зато в доме тепло :).

10. Voyutichi

Симпатии:
    8.914
    Відповідь: Re: Відповідь: Модернізація КЧМ

так з цього патрубка 100-150 грам води вийде, а дальше буде йти пара.
    Якщо я виливав у вогонь холодну воду літрами (гасив) і котлу це не шкодило, то пара тільки погасить вогонь, і навіть попелу не намочить.
    Через свою лінь (оправдання - брак часу) я до тепер не маю аварійного розхолоджувача. Якщо насос встане - буде знову купа пари.
    Добре було б зробити спрацювання аварійного гасіння при досягненні температури теплоносія до 110 градусів, але нема таких клапанів, хіба самому робити, що знову стримує брак часу. З таким клапаном не потрібно чекати, поки тиск в системі зросте до 3,5 атм для спрацювання клапану.

Поделиться этой страницей