Гідромагія. Теорія і практика. ОВК міфологія.

Тема у розділі 'Курилка, болталка', створена користувачем Igor_km, 31 тра 2016.

  1. WAVIN EKOPLASTIK

    WAVIN EKOPLASTIK Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Rudeč 848, Kostelec nad Labem, 277 13, ČZ
    Так Вам диспетчер зразу всю правду й сказав, причому відповідаючи мужчині на по суті анонімний дзвінок...

    Добре, конструктивне питання до Вас.

    Приклад:

    Однотрубна система опалення з нижнім розливом - совдепівська. 9 поверхів нехай будинок. Типова для України система. На верхньому поверсі, де подача закільцьована зі зворотнім трубопроводом, завоздушено батарею. Хазяї сантехніка у квартиру не впускають. Доступу до повітряних-спускних кранів на стояку, і кранів Маєвського на батареї немає. Як розвоздушити контур опалення, знаете? Чи усі 9 поверхів, весь стояк, будуть сидіти без опалення?

    Це на рахунок "окремо води і повітря"...

    Доречі клапани такі (аератори), стоять зазвичай не на водозабірній станції, а на вводі у будинок, хоча можливі варіанти у залежності від кількості споживачів.

    Норми читайте. Вам обов’язково їх треба знати.
     
    Останнє редагування: 11 сер 2017
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Така в нього робота. Він зобов"язаний казати всю правду. Навіть свою посадову інструкцію по телефону зобов"язаний цитувати. До нього ж не якісь колгоспники дзвонять.
    Дуже добре знаю. Експлуатуюча організація викликає наряд, ламає двері, розповітрює систему, складає протокол про адмін порушення.
    Зливати теплоносій в каналізацію заборонено, бо він грошей коштує, особливо у випадку неможливості постачальником теплоносія облікувати втрати теплоносія. На таке складається протокол про адмін порушення, хоча це й крадіжка.
    До того ж, щоби потік води захоплював повітря, він має бути стабільним і стрімким. Та зливна арматура на системі не дозволить видалити все повітря. Хіба трохи зробить перерізу для рідини. Тобто, таке розповітрення двічі до сраки, бо не буде після нього витрати що розраховувалась, і гроші в когось вкрадено.
    В останне попереджаю Вас про п.П. 3) 10.
    Посилання на норму про додавання повітря у водопостачання для боротьби з анаеробами, з цитуванням, будь ласка? Я чекаю.
     
  3. Ромаррио

    Ромаррио Інженер

    Повідомлення:
    805
    Симпатії:
    2.183
    Адреса:
    Васильков
    Так від повітря в рухомій рідині виникає кавітація, корозія металевого обладнання прискорюється, чи не так?..
     
  4. WAVIN EKOPLASTIK

    WAVIN EKOPLASTIK Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Rudeč 848, Kostelec nad Labem, 277 13, ČZ
    Я не впевнений, що знаєте.

    Уявіть, що людини вдома немає - у лікарні, а їй прийшли двері зламали і по хаті потоптали, та ще й води налили. Стаття 196 КК України, здається - до 3-х років. А якщо таких квартир декілька, по всьому будинку ламати двері? Спробуйте поламати двері прокурору, судді чи, не дай Боже - депутатові? Тікати доведеться дуже далеко, разом з поліцією і експлуатуючою організацією...

    Ну а якщо серйозно, поліція звісно приїде на виклик, складе протокол, і поїде. Експлуатуюча організація тут ні до чого, вони лише виконавці робіт. Запустять стояки, шо запускаються, та й поїдуть собі геть, на наступний об’єкт. Немає роботи, сидіть без опалення, як розберетеся зі своїми сусідами - приїдемо. От і все.

    По-людськи і цілком законно, зливати теплоносій у каналізацію можна, і не треба нічого красти.

    Достатньо отримати на це дозвіл від тепломережі. На практиці, під час запуску опалення по всьому місту - цей дозвіл дають оперативно і дуже часто формально (достатньо подзвонити) навіть не приїжджають, лише прохають щоб було складено відповідний акт правлінням кооперативу чи ОСББ, де виникла потреба на злиття теплоносія.

    Коштує це потім порівняно недорого, просто нараховують приблизну вартість злитого теплоносія по стандартному тарифу на гарячу воду, а якщо стоїть будинковий лічильник, ще простіше - згідно з його показами. Платить різницю або "винуватець" (частіше за все), або, якщо винуватець взагалі неадекват - розподіляють ті 100-200 гривень по стояку, кооперативу, ОСББ (це вже рідше) - як вже вирішать.

    Ті ж самі маніпуляції проводяться і у разі заміни радіаторів, труб, що вимагає зливання стояків. Приходить трохи більша сума у квитанції, і всі задоволені.

    Ну, якщо дійсно бажаєте розібратися - будь-ласка. Тільки давайте без погроз, бо вже набридло.

    1) Норма: ДСанПіН 2.2.4-171-10 Зверніть увагу на посилання у цій нормі на багато інших документів.

    2) Просте для розуміння, і доволі грамотно написане роз’яснення, для чого згідно з нормою ДСанПіН 2.2.4-171-10 у воду слід додавати кисень. Зверніть увагу на залізо- і марганцеві бактерії - це і є ті анаероби, про які я згадував. Від себе лише додам, що оскільки для водоканалів кисень - доволі дорого, використовують звичайте повітря, що теж містить кисень.

    3) Додають повітря у системи водопостачання за допомогою таких штук - посилання. Як бачите - аератори бувають як побутові, так і промислові. Один з таких, стоїть у будинку, де я мешкаю, на вводі у будинок. Я живу саме у такому регіоні, де у воді багато заліза і марганцю. Не виключено, що й людина, що звернулася, живе у подібному регіоні. Наприклад Житомирська область. Там вода дуже насичена залізом. Місцевий водоканал можливо поставив аератори, і почав зловживати... Зазвичай вони це роблять навіть без попередження, а тим більше без пояснень.

    4) Якщо ще пошукаєте - знайдете норми на магістральні системи водопостачання. Деякі з них діють ще з радянських часів. За тими нормами магістральні системи водопостачання повинні прокладатися попарно і бути закільцьовані, щоб не допускати застоювання води у системі. Проте на практиці часто одна гілка водогону може не працювати через зношеність. От і виходять водоканали таким чином "із ситуації", заодно і економлять за рахунок людей. З кранів тече повітря замість води.

    Як бачите, то ціла наука. На фахівців з водопідготовки навчають у ВУЗах, наприклад у Львові і в Дніпрі, де я час від часу викладаю. Диспетчер усього цього банально може не знати і не повинна.
    Їй платять мінімалку за те, щоб Ви скоріше поклали слухавку.

    4-5 Бар тиску, а, наприклад, у Харкові усі 7-8, видавлять зі стояка і приладів геть усе повітря.


    Дякую за увагу.
     
    Останнє редагування модератором: 11 сер 2017
  5. WAVIN EKOPLASTIK

    WAVIN EKOPLASTIK Стажер

    Повідомлення:
    15
    Симпатії:
    1
    Адреса:
    Rudeč 848, Kostelec nad Labem, 277 13, ČZ
    У системі питного водопостачання, де вода береться з киснем з самого початку, і, як виявляється, повинна бути ним насичена згідно гігієнічних норм, кавітація та ні до чого. Так звісно, металеве обладнання і металеві труби кородують. Що тут вдієш?

    Про кавітацію думайте, наповнюючи систему опалення цією водопровідною водою, тім більше у системах з автоматичним підживленням.
     
    Ромаррио подобається це.

Поділитися цією сторінкою