Своїми руками Сонячний колектор на "кісані" + автоматизація

Тема у розділі 'Гелио и геосистеми', створена користувачем Nazariy, 16 бер 2016.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 22 тра 2016.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. Nazariy

    Nazariy Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    54
    Адреса:
    Львів
    добрий день.
    так сталося, що мені недавно прийшлося знімати свій колектор і хоча я його не розкручував і не заглядав під "днище", але побачив, що в щілинах між бляхою і боковою стінкою пінопласт поплавився - здувся і трохи виліз з цієї щілини, небагато, але можна собі уявити, що там під суцільним металом робиться... надіюся, що скоро буду мати час зайнятися колектором, тоді вже гляну добре що-до-чого. тобто, температура нагріву металу така, що треба вибирати матеріал на подобі мінвати абощо. щось температуростійке.
     
    RomDzhan подобається це.
  2. Т.М.

    Т.М. Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.405
    Симпатії:
    1.207
    Адреса:
    Дніпро
    Ошибаетесь! Очень даже "кому"! И я думаю что таких как я достаточно много. Я уже все мозги себе сломала как мне автоматизировать этот процесс. Я в автоматике-бамбук, поэтому сама не то что не догадалась бы до такого но даже не знала где что-то подобное поискать. Поэтому я очень рада что кто-то уже такое придумал и делится своими наработками да еще и так что понятно даже мне. У меня конечно куча вопросов но мне сначала надо схему разобрать.
     
    Nazariy подобається це.
  3. kogutksm

    kogutksm Бригадир

    Повідомлення:
    105
    Симпатії:
    105
    Адреса:
    Львов
    Пінопластом утеплити можна. Тільки це потрібно правильно зробити.
    Я проводив досліди. Результати тут http://house4u.com.ua/forum/threads/uteplenie-solnechnogo-kollektora-penoplastom.80/
    Також виготовив ск утеплений пінопластом. Він працює у мене з кінця літа 2015 до тепер. Все ок, нічого не поплавилось.
    Автор теми молодець. Мій перший ск теж був з кесану, правда змійкою і теж утеплений пінопластом, який поплавився згодом. СК грів воду для господарських нужд. Зараз гаряче водопостачання відбувається за рахунок двох СК та твердопаливного котла. Два електричні бойлери практично на нулю.
    Прикріпив декілька фото. Верхній колектор утеплений пінопластом, нижній ватою. Я теж львівський. Якщо є бажання то можем зустрітись. Пишіть особисто.
     

    Вкладення:

    Saisan, Aks555, Т.М. та ще 1-му подобається це.
  4. Oriolano

    Oriolano Стажер

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    9
    Доброго дня. На мою думку- нагрів води відбувається саме завдяки латунним елементам системи. Всеж таки "кісан" тут в нагрівальному елементі- найгірший матеріал в плані теплопровідності. І ще одна Вам порада( як інженер -інженеру) для наших широт в зимовий період кут нахилу колектора відносно горизонту має становити приблизно 80 º. Тоді промені сонця падають під кутом наближеним до прямого, що значно підвищує ККД системи. При таких габаритах як видно на Ваших фото, думаю, доцільно розташувати колектор горизонтально (по довжині).
     
  5. Nazariy

    Nazariy Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    54
    Адреса:
    Львів
    дякую за відгук, але справа в тому, що цей колектор задумувався тільки для використання в літній період, про що я написав в початку повідомлення, тому навіть зважаючи на погану теплопровідність кісану, ця система все-одно дуже добре працює. та і як би ця конструкція мала працювати зимою??? в мене ж система з природною прямою циркуляцією води! для роботи зимою треба було би робити замкнену систему з додатковим теплообмінником в бочці-акумуляторі і незамерзайкою в самому колекторі. ну і кісан я би вже не використовував.
     
  6. Oriolano

    Oriolano Стажер

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    9
    Ця система абсолютно життєздатна і в зимових умовах. треба лише замінити просту бочку на термос від електричного бойлера і приділити більше уваги збереженню тепла вже нагрітого робочого тіла. тобто води в даному випадку... це і утеплення труб, і самої "теплиці". до речі, клапан захисту від надлишкового тиску в системі ніколи не завадить...good
     
  7. Nazariy

    Nazariy Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    54
    Адреса:
    Львів
    тоді це вже буде зовсім інший колектор та і система в цілому... є такі мрії - про всесезонний колектор, а також потужну автоматизацію - але основна перешкода - це фінанси...
    щодо цього, за моїми спостереженнями, в перехідний період вода недостатньо прогрівається, тому для продовження періоду використання напевно треба збільшити кількість кісанових трубок в колекторі і утеплення зробити кращим. планую цим літом накрити склом (в результаті колектор стане більш герметичним, ніж зараз) і прийдеться поставити нову бочку, яку буду утепляти трошки краще, ніж було до того (стара бочка - пшик :( ).
    хочу наголосити, що душова зроблена у т.з. літньому будиночку, а не в основній хаті, тому в холодний період проводити там водні процедути не дуже комфортно... вже не кажучи про зиму.
    а про клапан від надлишкового тиску - це смішно - в мене не може бути надлишкового тиску :)
     
    Останнє редагування: 25 бер 2016
    Т.М. подобається це.
  8. Oriolano

    Oriolano Стажер

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    9
    згоден. клапан не для Вашої системи. я мав на увазі замкнуту... пробуйте уникнути "кісану" для нагріву води... він має низьку теплопровідність... Бажаю удачі у Ваших починах.:)
     
  9. Nazariy

    Nazariy Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    54
    Адреса:
    Львів
    дякую! меж досконалості немає, аби були можливості! :)
     
  10. X-TAZ

    X-TAZ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.659
    Симпатії:
    802
    Адреса:
    Украйна, Днепр. область
    А почему так мало труб в ящике под стеклом !!!! Чем больше труб - тем больше примет тепла! Да и пластик на солнце портиться!
     

Поділитися цією сторінкою