Совместное подключение газового котла, ТТК и ТА

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем bobvas, 8 лис 2015.

1. Энки

Энки Модератор Команда форуму

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Все що завгодно можна зв'язати між собою формулами.
    Що за веселощі? Як маєте щось сказати, то кажіть.
    Якщо щось не розумієте, то спитайте, може хтось знає та підкаже.
    А от коли я пишу "швидкість", а Ви, цитуючи мене, пишете "опір", то вже не має значення про що йде мова. То вже треба, може не знаю, якихось пігулок для уваги курс пропити.. Чи як щось не ясно, то спитати.
    І про млин з водою теж можна, аби слухали уважно.

2. NikIN

NikIN Бригадир

Повідомлення:
    550
    Симпатії:
    170
    Це цитати з того посту, який я рекомендував перечитати. А якщо не доходить противоричивість "теорії міркувань" то попий, дійсно, пігулок.
    "Напірний потік — це рух рідини обмежений твердими стінками з усіх боків, при цьому в будь-якій точці потоку тиск відрізняється від атмосферного зазвичай у більшу сторону, але може бути і меншим за атмосферний. Рух у цьому випадку відбувається за рахунок напору, що створюється, наприклад, насосом чи водонапірної вежею. Тиск вздовж напірного потоку зазвичай змінний. Такий рух має місце у всіх гідроприводах технологічного обладнання, водопроводах, опалювальних системах тощо." - це шкільний матеріал.
    При напірному русі в трубі круглого перерізу з внутрішнім діаметром d гідравлічний радіус буде дорівнювати:

[​IMG],

де V — середня швидкість потоку рідини;

Q — витрата потоку;
    ω — живий переріз потоку.

Не слід путати молекулярну швидкість зі швидкістю течії загалом.
    Приклад елементарного жиклювання показує,що при завуженні перерізу сбільшується і швидкість і напір на виході, опір "до" теж сбільшуються на стінки ємності. Причому швидкість в тому відрізку зменшується.
    На прикладі ПТО. Труба на вході має більший переріз чим переріз ПТО в якомусь конкретному місці проходу. ТОбто ПТО буде виступати жиклером (відрізком збільшення швидкості течії і збільшення опору течії до ПТО). Теплоносій в середині теплообмінника буде значно пришвидшуватись.

Чому триходові (чотириходові) завжди треба ставити ПЕРЕД насосом?

3. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Треба заспокоїтись, бо емоції завжди розсіюють увагу.
    Перш ніж починати жонглювати визначеннями, та умовними позначками, складаючи їх у формули, треба зрозуміти фізичний зміст та склад позначек та визначень.
    Там нема протиріч. Подивитесь та перечитайте уважно. Це я вже втретє мабуть кажу. Може б Ви вже тако трохи засумнівались би?
    Чому, де б не стояли в колі насос та ПТО, швідкість у ПТО буде однакова?
    Тому що де б не стояв у колі насос, витрата буде в нього однакова, бо вона залежить від загального опору кола, при даній витраті. Це коло, в нього нема початку й кінця. Отже витрата через будь яку точку кола буде скрізь однакова. Якщо через насос проходить куб на годину, то скрізь, де не ткни у колі, буде куб на годину. Отже, де не ткни ПТО, через нього буде куб на годину. А швидкість через ПТО, це витрата через переріз. Переріз в ПТО жорсткий, та не залежить від росташування ПТО, та витрата скрізь у колі однакова, де не ткни. Отже, де не ткни насос та ПТО у колі, швидкість через ПТО буде однакова. Це зрозуміло?
    Чому, чим повільніше біжить вода по котлу, тим швидше він нагріється?
    Тому що вода - теплоносій, вона виносить тепло з котла. А нагрів котла - це накопичення надлишку тепла, різниця між потужністю (швидкість генерування тепла), та швидкістю виносу тепла носієм. Як взагалі не буде рухатись носій, то котел дуже швидко нагріється. А як буде дуже швидко рухатись носій, то котел ніколи не нагріється, бо не буде надлишків для накопичення. Це зрозуміло?
    Чому, чим товша труба, тим швидше по ній може текти вода, через опір? (це й є відповідь, але бачу, що треба розгортати)
    Тому що, вода, рухаючись в трубі, через тертя по стінках, гальмує. Швидкість води біля стінки нульова, а в центрі максимальна. Від цього, прагнуть утворюватись вихори. У вихорі, вектори розподілені по колу. Отже тільки, грубо, чверть вихора рухається вздовж напряму потока, половина векторів поперек напряму потока, і чверть на зустріч потоку. Отже, стінки гальмують вихори, вихори гальмують потік.
    Чим більша швидкість потоку, тим більші за розміром прагнуть утворитися вихори, та більше місця вони займають у перерезі, та більше гальмують потік, - це зазвичай називають опором. Він залежить від швидкості.
    Просто лежить труба - вона не має якогось опору. Просто стоїть труба - вона не має опору. Опір виникає від руху. Є рух - є опір.
    Отже, чим товша труба, тим менше перерерізу займають вихори, та менше створюють опору. Чим товша труба, тим, водночас, в неї просто тупо більше входить води в переріз. А швидкість - це витрата через переріз. Отже, чим товша труба, тим швидше по ній може бігти вода.
    Це зрозуміло? Чи треба ще докладніше, з малюнками? Бо я вже почав їх малювати.
    Якщо дісно, все вище ясно, то будь ласка, вкажи де там протиріччя?
    Не так "ти що не бачиш в тебе там протиріччя!" - цей вислів має істеричний характер, надто емоційний, бо безглуздо шукати те чого вирогідно нема. Ніхто, у твердій пам'яті, не шукає того, чого нема. Шукають завжди те, що є.
    А скажіть отак приблизно: "оце, з отим, вступає в конфлікт. Ці дві речі - протиріччя".
    Де протиріччя?

Це хто таке сказав?

Останнє редагування: 15 гру 2015
    Andreb та bobvas подобається це.
  4. Uh0

Uh0 Бригадир

Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    Я ж казав що зараз буде. Це щось типу коли мені сказали, що "балансування радіаторів тре робити зворотнім клапаном, бо він затримує воду в приладі, а подаюча букса - навпаки не пускає теплоносій в радіатор, і він гріти не буде".

5. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    @Uh0, шановний, Ви розумієте, що звичка істерично, надто емоційно, сприймати оточення, то не дуже добра звичка. Деколи вона може бути корисною, але більшість часу вона дуже заважає. Походити ця звичка може будь, мабуть, звідки, але частіше, вона є наслідком "жіночого" виховання. Коли людина надо багато перебуває, особливо в дитинстві, під жіночим впливом.
    Дуже часто люди чують, та навіть читають, взагалі не те, що їм кажуть та пишуть. Емоції заважають. Люди читають та чують те, що очікують почути, та що звикли чути, тобто - все, що заманеться.
    Не знаю, хто та коли Вам таке казав, алеж подивіться уважно, логіка там струнка, а от з подачою та передачою щось трохи не то. Може Вам хтось колись казав щось зовсім інакше, а Ви почули щось своє, не розчули, та не зрозуміли?
    От спробуйте в тому реченні змінити "тре" на "можливо", а "буде" на "може бути", тощо, - це ніби "синоніми", їх дуже легко сплутати. Чуємо одне, а запам'товуємо інше, трохи схоже. Два-три рази так сплутав, і мова геть про інше, геть не то, що казали..
    Щоб розуміти що кажуть, треба бути уважним. А щоби бути уважним, треба бути спокійним. І все буде гаразд.

Andreb та bobvas подобається це.
  6. Uh0

Uh0 Бригадир

Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    @Энки, і до чого ви цю лекцію читаєте про виховання? Я написав те що чув від людини, в чому він мене переконував не сприймаючи протилежне. Привів цей приклад як порівняння. І ніякого
    там не було. Чи ви можете це заперечити?

7. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Заспокойтесь, та прочитайте уважно. Де видно, що я збираюсь щось заперечувати, чи навпаки?

8. Uh0

Uh0 Бригадир

Повідомлення:
    579
    Симпатії:
    196
    Адреса:
    Lemberg
    Тобто, ви просите мене звернути на щось увагу просто задля того щоб звернути увагу? Перечитайте будь-ласка ваші попередні пости уважніше перш ніж додавати коментар.
    Ви бачите десь знаки оклику? Я спокійний як удав в сезон спарювання:lulka:

9. Энки

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Знов, та ще, Ви пропонуєте мені шукати щось, та десь? Щось десь - не спростовуванне. Таке шукати - нелогічний, емоційний істеризм (від дав.-гр. ὑστέρα (hystera) — матка)

Я просив Вас звернути увагу на логіку, і на подачу, щоби згенерувати припущення, що може Ви не так зрозуміли . Так і написав. Як Ви читаєте....

Дуже часто використовують, за звичкою, у значенні "я нормальний, в нормі", це також, такий собі "синонім", що, не задумуючись, плутають. А норма - це так, як зазвичай, більшість часу. А люди бувають не спокійні в нормі, запросто. Я наприклад, ніколи не вірю людині, що каже "я спокійний", поки не дізнаюсь, що саме, для неї особисто, бути спокійним. Люди, в нормі, брешуть. Собі у першу чергу.

10. Іван 55555

Іван 55555 Заслужений майстер

Повідомлення:
    2.306
    Симпатії:
    1.140
    Адреса:
    калуш
    шановні колеги,xтось таки буде мудріший?навмисне не вказую ніків,цікаво читати професійні дописи(які відносяться до теми),але якось так трапилося,що вже декілька сторінок писанина ні про що.на мою думку.дякую.

Автоматчик подобається це.

Поділитися цією сторінкою