Своїми руками Креслення саморобного твердопаливного котла 32 kW

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем peps08, 26 бер 2015.

  1. Oleksandr777

    Oleksandr777 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    2
    Адреса:
    Стрий
    Доброго дня шановний автор статті та шановні форумчани . Уважно почитав цю статтю, а також про попередні котли Анатолія Івановича. Зацікавився тому, що побачив дуже багато гарних відгуків про цей котел, а в мене якраз на на меті у своєму власному будинку змінити котел до наступного опалювального сезону. Загальна житлова площа 240м2, будинок утеплений добре. Зараз стою перед вибором - купити котел СТС 30 преміум (ціна, правда ну дуууже кусається... до того ж прийдеться його використовувати наступний сезон без відповідного ТА, що зле вплине на ккд котла і розхід дров, маю правда наявним зараз ТА на 350л але це явно замало ) або згідно креслень виготовити котел Анатолія Івановича на 32 кВт. та купити і обв'язати ТА хоча б на 1000л.. Що порадите? Буду вдячний за відповіді...
     
  2. Малюк

    Малюк Прораб

    Повідомлення:
    822
    Симпатії:
    480
    Адреса:
    Сумская область город Тростянец
    Я думаю за такую цену как стс30 вы сделаете два котла с ТА.
     
  3. onyx_75

    onyx_75 Інженер

    Повідомлення:
    694
    Симпатії:
    572
    Уважаемый @Oleksandr777 , из выше написаного Вами можно Вам дать совет, понятно что лаве имеется раз уж смотрите в сторону СТС премиум , то тогда надо взять и купить стс и не заморачиваться с постройкой котелка если этим никогда не занимались. Думаю если бы Вы не могли себе позволить стс то и не писали об этом а просто бы взяли и с помощью форума и своих способностей и инструмента сварили себе котел Анатолия Ивановича .Но так как Вы в замешательстве и есть весомый аргумент в виде лаве то просто надо взять купить качественный стс премиум который Вам понравился и не переживать зимой что что- то пойдет не так, ну и конечно обьвязать котел как рекомендует производитель
     
  4. Oleksandr777

    Oleksandr777 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    2
    Адреса:
    Стрий
    Спасибі за вашу рекомендацію. Трохи дивують ваші висновки правда))). В сторону СТС я дивлюсь не тому, що гроші вухами лізуть, я аж ніяк не депутат, суддя чи підприємець)) а звичайний інженер. Просто дотримуюсь правила- якщо тратити гроші то на якісний товар. Без кредиту чи позики на СТС обійтись не вийде.
    Чому розглядаю варіант виготовлення котла Анатолія Івановича?
    1. Тому, що бачив відгуки про цей котел і є розуміння, що котел продуманий добре.
    2. Суму, яку потрібно на матеріали осилю без кредиту.
    3. Руки ростуть не з 5 точки))) - зі зваркою дружу і весь необхідний інструмент маю.
    4. Креслення читати вмію, ще й повчити когось можу.
    5. Подобається "творити" самому - для власних потреб виготовив сонячні колектори для підігріву води, які уже використовую 3 рік, контроллер геліосистеми також не заводський, я правда не його автор (зібрав за зразком і придбав софт) але 5 копійок своїх впхав - "навчив" його логічно керувати системою опалення будинку, бойлера непрямого нагріву. Для поколки дров зробив дровокол - 4кВт ел.двигун + циліндричний редуктор.
    а от з котлом, який маю зараз, трохи "промахнувся")))
    6. На рахунок "щось піде не так" - маю газовий котел, камін... ну і старий котел ще не розбирав))) не замерзну)))

    Чому вагаюсь??? -Порівнявши котел СТС з котлом Анатолія Івановича побачив, що в принципі конструктивні характеристики більш менш співпадають....основна відмінність це шамотне футурування стінок і контроллер, який балансує подачу первинного і вторинного повітря, це все разом підіймає КПД а отже і розхід дров іде менший. Якщо б ці два пункти добавити до котла Анатолія Івановича - вибір був би однозначний.
    Тому у мене є пару питань:
    Чи є у форумчан позитивний досвід з шамотним футуруванням і його доцільності?
    Чи "подружив" хтось котла Анатолія Івановича з контроллером для балансування подачі повітря?

    І питання до Анатолія Івановича - ви писали, що працюєте над проектом котла 32кВт з шамотним футуруванням - цей проект ще в роботі чи припав "пилюкою"?
    Буду вдячний за Ваші відповіді.
     
    Останнє редагування: 2 сер 2018
    onyx_75 подобається це.
  5. Yanuwevsky

    Yanuwevsky Інженер

    Повідомлення:
    210
    Симпатії:
    585
    Адреса:
    Коломия
    Думаю 30кВт для Вас буде перебор.
    Скільки підходів у котельню плануєте на добу?
     
  6. Oleksandr777

    Oleksandr777 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    2
    Адреса:
    Стрий
    Хотілось би не більше двох. Зранку і ввечері.
    Знаю, що для цього потрібно відповідний ТА і робота котла на максимальному режимі.
    Зараз маю ТА на 350л, в систему опалення (система закрита) також включений бойлер непрямого нагріву на 120 л з окремою гілкою та насосом. Контроллер геліосистеми та опалення за наявності гарячої води в ТА керує насосом і заряджає бойлер. Мої дівчата гарячої води використовують не мало))). Перший поверх - теплі підлоги, другий - радіаторне опалення. В планах зробити ще опалення в підвальному гаражі, а це ще 35 квадратів. Тому зробив вибір до 32 кВт, може й забагато.....бо як писав - маю камін з розводкою гарячого повітря, яким в критичні морози можу "догрітись".
    Використовувати котел на низьких температурних режимах не хочу, це марна трата палива та й димовий канал у мене не гільзований, ще й завужений на ділянці 2.5м. Коли будувався будинок, за майстра був дідо дружини, я з тестем підсобниками, це його остання хата була, йому 75 років тоді було, дай Бог йому ще до 100 дожити. Коли він мурував комин, то почав димовий канал в підвалі добре - в цеглу, а потім щось наплутав і перший поверх пройшов у пів цегли а далі з другого поверху до самого верху знову в цілу. З старим котлом конденсату не було, бо постійно працював на максимумі, а от чи не буде його на низьких режимах піролізника - не знаю.
    Сьогодні мав думку, що паралельно треба братись за ТА на 1000л , без нього котел підключати не хочеться.
     
    Дмитрий ДАР подобається це.
  7. Yanuwevsky

    Yanuwevsky Інженер

    Повідомлення:
    210
    Симпатії:
    585
    Адреса:
    Коломия
    Це не теплоакумулятор :facepalm:
    З димоходом будуть проблеми однозначно,у нормальному котлі в номіналі димогази будуть не більше 150 градусів на виході,для цегляного бовдура це мало,буде конденсація вологи.Для цегляних комінків підходятькотли з температурою "уходящих"за 300.Через ці граблі пройшло багато людей.

    Теплоакумулятор на тону запасе 55 кіловат тепла,на скільки часу його вистачить Вам?Думаю годин на 5-7,не більше.Тобто картина така,зранку розпалили котел,зарядили ТА,котел прогорів,до вечора віддає тепло ТА.Вечером картина повторяється.Комин припустим у цей момент прогрівається,конденсату нема.Йдем далі,притиснули морози,розхід тепла піднявся до 15-18 кВт в годину.Виходить що ТА вистачить максимум на три години,тобто режим циклічної топки відпадає і котел горить у постоянному режимі на половину своєї потужності з температурою димогазів не достатньою для прогріву комину,як наслідок конденсат.

    Ситуацію спасає тепла підлога,вона теж акумулює тепло.

    Підсумовуючи,я б поставив котел не більше 20 квт в парі з ТА,плюс димар із сендвіча і підключка по феншую.Режим топки слідуючий,в міжсезон одна зарядка ТА на добу.Коли холодно,зранку розпалили і з двома загрузками котел горить цілий день(режим чуть більше середнього) обігріваючи хату і скидаючи лишне тепло в ТА,вечором стоп котел і тепло йде з ТА.

    п.с. спілкуючись з людьми,підмітив що більшість не підозрює той факт що щоб отримати 32квт тепла необхідно спалити 10кг СухиХ дров за годину,а це 6 тачок на добу :grabli:
     
    predka, полюс та Pyato4ckin подобається це.
  8. Малюк

    Малюк Прораб

    Повідомлення:
    822
    Симпатії:
    480
    Адреса:
    Сумская область город Тростянец
    У меня кирпичный дымоход я прошел это всё работает прекрасно, даже без обвязки котла с подмесом . Я думаю всё зависит где находится кирпичный дымоход внутри дома или с наружи . Дымогазы у меня в среднем - 150.ТА нет система старого образца самотёчная с насосом литров300. Дом 120м² котёл 10 кВт шахтный, объем шахты 76 литров хватает на 5-7 часов на сосновых обаполах с тырсой. Моё мнение котел должен быть с чуть заниженной мощностью , но с увеличенной камерой загрузки.
     
  9. Oleksandr777

    Oleksandr777 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    2
    Адреса:
    Стрий
    Вдячний вам Yanuwevsky та Малюк за те що відгукнулись з рекомендаціями, сподіваюсь що до вас долучаться і інші гуру форума. Дуже хотілось би не ставати на чужі граблі і зробити правильний вибір котла. Тому даю декілька уточнень.

    Комин розміщений в середині будинку, загальна висота від перекриття в підвалі до верху 10м, останні 4м на горищі і 0.8м вище даху не утеплені.
    Обвязка старого котла зроблена по феншую - з термостатичним клапаном есбе на 60град і обхідним байпасом з клапаном-хлопушкою. Насос грундфус 25-40. Група безпеки, розширювальний бак на 50л. Діаметр труб для обвязки правда мінімальний -1дюйм (метал), але на старому котлі термосифон з ТА працював.
    Є також присутній термосифон між ТА та другим поверхом, там де радіатори. Стояки виконані 32 металопластиком. З гребінки до батарей 20 кисан .

    трохи про мій старий котел і його роботу - так як на момент переходу в новий будинок з фінансами було туго, то котел мав бути дуже бюджетним. Я знайшов інфу про пічні котли Кузнецова, змурував собі КІК18 з повним футуруванням гарячого ядра шамотом. В ролі теплообмінника 17 ребер чугуних батарей в повітряному ковпаку 9+8 одна над одною. Гаряче ядро - приблизно 400 шамотних цеглин, зовнішній периметр і перекриття 700 червоних повнотілих.
    Котел якщо чесно - хороший, але по феншую він має бути виконаний з перфектної червоної цегли і стояти в житловому приміщенні а не в підвалі як в мене. Увесь масив цегли служить бомбезним теплоаккумулятором - навіть через добу після пропалу, якщо зупинити насос то вода всередині закипить. Повна зупинка котла - 2 доби. Через те, що тьма тепла витрачалась в підвалах я і вирішив його замінити.

    Топив його так - одна закладка зранку для роботи на теплі підлоги (керування контроллером) і 3-4 закладки ввечері на повну без придушування піддувалом, ввечері паралельно грів каміном щоб швидко прогріти будинок і зарядити ТА на ніч. Від 11 вечора до 8 ранку другий поверх тримав 20-21градус стабільно, але перший поверх не грівся в ночі взагалі. Загально йшло (разом з каміном) 2 тачки дров на день, у морози вище -15 до 3 тачок. Правда перший поверх (теплі підлоги) мав не дуже комфортних +17+18 у будні, крім тої кімнати де камін. У вихідні топилось частіше, тому комфортно було всюди.

    На рахунок ТА на 350л - знаю що це дуже мало, я про це писав. Хочу добавити ще на 1т і обв'язати паралельно - ось так:
    upload_2018-8-4_16-2-57.png

    На рахунок потужності котла - погоджуюсь з вашою думкою що 32 буде забагато і працювати вона буде на режимі нижче середнього. Але я хочу ще добавити 30м2 опалювальної площі в гаражі, тим більше що матиму чугунні радіатори зі старого котла для цього. Також хочу в опалювальний сезон для ГВП взагалі не використовувати газовий котел, мій контроллер і обвязка це дозволяють. В минулому ТТ котел для підігріву ГВП використовував вкрай рідко (бракувало потужності).
    Читав тут в цій статті, що один чоловік виконав котел 32квт але зменшив газове вікно до розмірів, що відповідають 25квт. Проте камера завантаження залишилась великою. Думаю, що це якраз мій варіант. Шановні форумчани - що скажете???
    --- добавлено: 4 сер 2018 у 16:17 ---
    Забув ще добавити. З попереднім котлом комин завжди був прогрітим, тому не конденсував.
     
    Останнє редагування модератором: 12 сер 2018
  10. Oleksandr777

    Oleksandr777 Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    2
    Адреса:
    Стрий
    Здогадуюсь, що за 1" труби для обвязки зараз висповідаютьpapa, робив з того що мав))) перероблю на 1 1/2" або 2"
     

Поділитися цією сторінкою