Регулятор ТТ котла с естественной тягой + ТА

Тема у розділі 'Микроконтроллерная техника', створена користувачем Автоматчик, 13 бер 2015.

  1. Dima91

    Dima91 Майстер

    Повідомлення:
    171
    Симпатії:
    69
    Адреса:
    Харків
    @Автоматчик, Можна запита яким способом робили печатну плату? в плані витравки так якісно доріжок
    --- добавлено: 10 січ 2018 у 15:55 ---
    @IgorKIE, такий звязок є якісним. Але є завжди але. В мене наприклад котел знаходиться в другій будівлі і до компютера до 15 метрів. Залежність від кабеля проблематично. На даний момент випускают уже 32 бітні мк з високою скорістю обчислення. На їх основі роблять плати де добавляють оперативку, память і по суті виходить той же компютер. Хочу виразити Вам своє задоволення від плати яку ви показуєте вище. Сам не раз починав такі проекти, але не всі доходять до свого логічного закінчення.
     
    Останнє редагування модератором: 18 січ 2018
  2. IgorKIE

    IgorKIE Бригадир

    Повідомлення:
    322
    Симпатії:
    145
    Увлечение скоростью в таких проектах совершенно не нужно, дорого и нудно.
    Сейчас мой блок сканирует датчики один раз в 6 секунд (каждое сканирование это 512 АЦпреобразований с усреднением), запоминает и выдает мгновенные данные и усредненные за час.
    Причем 6 сек это и мало. Можно гараздо реже, процессы не столь динамичны.
    Проблем с качеством передачи информации диф сигналом нет. Копеечной витой парой это сотни метров, ТВ кабельком километры. RS485 это промышленный стандарт, он спец. сделан для таких длинных линий.
    Вот такой я сделал драйвер RS485-RS232 с ПОЛНОЙ гальванической развязкой. Блок управления и комп у меня также в разных зданиях.
    [​IMG]
    [​IMG]
    .................................
    Платы высочайшего качества делаются с помощью пленочного фоторезиста.
    [​IMG]
    Технология простая, для домашнего применения, материалы есть в инет магазинах, не дорогие.
    Но сегодня уже удобнее готовые заказать в Китае.
     
    Автоматчик подобається це.
  3. Dima91

    Dima91 Майстер

    Повідомлення:
    171
    Симпатії:
    69
    Адреса:
    Харків
    @IgorKIE, я згоден з вами по поводу rs485, промислові зєднання для таких цілей і розроблялися. Схему перехідника з інтернета брали? Плату можливо і в китаї заказати, але з однією платою не вигідно.
     
  4. IgorKIE

    IgorKIE Бригадир

    Повідомлення:
    322
    Симпатії:
    145
    Конструкция RS485-RS232 оригинальная. Подробная статья о ней на Радиокоте. Схему СПЕЦИАЛЬНО разрабатывал на самых популярных и ДЕШЕВЫХ комплектующих, то что в любых закромах у радиолюбителя. В этом и и есть оригинальность конструкции.
    На спец.микросхемах без гальв. развязки такой адаптер получается проще тыквы, но есно дороже. В статье приводятся спец. микросхемы.
    Сейчас Китайские производители плат демпингуют, последний мой заказ вышел в 2.5 раза дешевле чем просто купить стеклотекстолит в инетмагазине.
    Одну плату (плата на моем фото самопал) дома изготовить нет проблем. Плата на фото вообще хитро сделано. Закончилась прозрачная пленка для принтера, в деревне у меня не продают, ждать не хотелось доставки. Распечатал на бумаге намазал растительным маслом и....как обычно, только время экспозиции УФ увеличил в 5 раз.
    Для сложной или миниатюрной конструкции возникает проблема переходных отверстий и автотрассировки. Они конечно решаемы, но ....
    лень и Китайцы все это решают. Маску и шелкографию дома делать так же сложно и не особо хочется.
     
    Останнє редагування: 19 січ 2018
  5. Dima91

    Dima91 Майстер

    Повідомлення:
    171
    Симпатії:
    69
    Адреса:
    Харків
    @IgorKIE, Згоден з вами, китайці демпінгують по електроніці сильно. Також намагався зробити плату для котла на stm32 64 ножки смд, але так нічого не вийшло. Було б на продажу як мінімум 10 шт плати, заказв би і все, програмуй і насолуджуйся) Для порівняння, продають модуль для управління котлом, 1300 грн, пару кнопок, і дисплей 16Х2. За таку ціну можна купити міні компютер і цілим будинком управляти, + лсд дисплей з сенсором.
     
  6. Автоматчик

    Автоматчик Прораб

    Повідомлення:
    242
    Симпатії:
    269
    Адреса:
    Кропивницький
    @Dima91, на скількі впевненно програмуєте stm32? F0, F4?
     
  7. IgorKIE

    IgorKIE Бригадир

    Повідомлення:
    322
    Симпатії:
    145
    Это из пушки по воробьям. Нет смысла покупать малярную станцию, что бы покрасить забор.
    Управлять котлом просто. Сложно создать алгоритм управления.
    Все что до сих пор встречал это слишком элементарно и одновекторно.
    Практически, все блоки управления измеряют температуру помещения и от неё регулируют температуру теплоносителя. На первый взгляд совершенно правильно, а в натуре получается полный дискомфорт. Когда разрабатывал свою конструкцию, особое внимание уделил долговременной статистике показаний и правильно сделал. Второй сезон работает блок, а вопросов и проблем по алгоритму управления оказалось больше, чем когда конструкция была на бумаге. Термодинамика + комфорт + задача экономии энергии создали такой Гордиев узел... что пришел к выводу что решить полностью эту проблему на 100% невозможно, только "рубить".:facepalm:
     
    pic16f887 подобається це.
  8. Alien

    Alien Майстер

    Повідомлення:
    154
    Симпатії:
    29
    Адреса:
    м. Луцьк
    @Автоматчик, маю на обслуговуванні обладнання (фіскальне) на stm,так от : виробник після переходу на stm вже 9 ! років допилює прошивку, і все нові баги вилазять.
    До речі намаяався з стабілізатором на платі. Наразі так і не тримає струм в потрібному діапазоні. Ніби і все ок, і частота і скважність , а після дроселя - 4,2-4,8В при 9 на вході, і взагалі 3,8 при 12. Поки поставив 2576 .
     
  9. Dima91

    Dima91 Майстер

    Повідомлення:
    171
    Симпатії:
    69
    Адреса:
    Харків
    @Автоматчик, даже не знаю як вам відповісти. STM32 f2 , я недавно з arm працюю. Я вивчив С++ , на атмегу використовував С , на даний момент вивчаю асемблер. Зі свого скромного стажу скажу, що б впевнено програмувати потрібно вивчити (бажано) асемблер, і мову високого рівня, прочитати документацію на мікроконтроллер , вибрати більш менш нормальний компілятор. @Alien пише що є виробник який 9 років займається на stm і постійні якісь проблеми. Хочу висловити свою думку по цьому поводу. Дуже багато факторів впливає на якісну роботу мікроконтроллера. Перше це схемотехніка. Без правильної схемотехніки можливі виникання проблеми навіть з ідеальною програмою. Чим більші екстремальні умови використання мк тим більше проблем. Банальні перешкоди з мережі можуть портити картину. Друге - це знання програміста. І тут виникають проблеми. Мало того що потрібно знати мову програмування, а ще знати схему мікроконтроллера іт.д.. Що б ви розуміли, stm32 f2 серії містить 1200 (точну цифру не памятаю) сторінок опису можливостей і особливостей роботи мк. Це все англійською мовою. Я поки здолав 300 сторінок. Хто буде читати і розбирати 1200 сторінок схем, адресів пояснень і.д. Навіть хто знає англійську з дитинства, не в змозі осилити цей обєм інформації, що вже казати про нас. Тому стм випускає бібліотеку яка зводиться тільки до вивчення чи пошуку потрібної функції, передавання або отримання значення або виконання якоїсь дії. Вже простіше чим читати документацію. Але тут виходить ще проблема, ці функції писали індуси. Звичацно ці функуії містили і містять кучу багів. На даний момент ви напевно помітили що пачками випускають програмістів заманюючи високими зарплатами. Всі вони йдуть по шаблонам які їх вчили. Ці спеціалісти йдуть у компанії яка наприклад виробляє обладнання яке має @Alien. Програмістам дають задачу зробити програму яка виконувала певні дії. Наш програміст випускник бере функції які йому потрібно з бібліотеки і починає роботу. Нагадую що бібліотеки містять проблеми. Програмість також людина і може допуститися деяких помилок. Збирається прилад і при тестуванні проблем не виявляється тому що електроніка така штука що всіх реальних ситуацій не провіриш зразу. Прилад продається , всі щасливі, всі довольні. Але з певних причин з часом або зразу можуть виникати проблеми різного характеру. Ці проблеми починають від бібліотек які написали індуси і до нашого програміста який незнаючи може запрограмувати проблему. В загальному виходить така картина.
    --- добавлено: 21 січ 2018 у 11:51 ---
    @Alien, а на чому зроблений стабілізатор напруги? ви міняли дросель на інший? дивились характеристику дроселя? можливо по частоті не підходить. Якщо я правильно памятая, дросель при збільшенні паспортної частоти буде робитися у якості опору.
    --- добавлено: 21 січ 2018 у 11:53 ---
    @IgorKIE, я з вами згоден)
     
    Останнє редагування модератором: 29 січ 2018
  10. Alien

    Alien Майстер

    Повідомлення:
    154
    Симпатії:
    29
    Адреса:
    м. Луцьк
    @Автоматчик, Такого роду питання. Чи є якісь загальноприйняті номера регістрів в modbus (наприклад "температура процесора №40ххх" і т.п.)? Чи кожен сам собі як призначив так і є.
     

Поділитися цією сторінкою