Замена газового счетчика

Тема у розділі 'Юридические вопросы, нормативные документы', створена користувачем агент007, 12 лип 2014.

  1. WalterCV

    WalterCV Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.757
    Симпатії:
    4.038
    Адреса:
    CV UA
    Чернівецький апеляційний суд зобов’язав АТ "Чернівцігаз" встановити чернівчанці квартирний лічильник за рахунок організації.

    Мешканка багатоквартирного будинку звернулася до оператора газорозподільної системи з проханням забезпечити її безкоштовним індивідуальним обліковим приладом. Отримавши відмову з пропозицією вирішити це питання за власні кошти, вона подала до суду позов.

    У своїй заяві позивачка вказала, що вона є співвласницею квартири та споживачем природнього газу, вчасно сплачує за газопостачання за встановленими тарифами, однак відсутність лічильника перешкоджає їй отримувати комунальної послуги належної якості та здійснювати оплату за той об’єм газу, який вона реально використовує.

    Шевченківський районний суд м.Чернівці відмовив їй у задоволенні позову, мотивуючи тим, що у відповідача відсутній обов’язок забезпечувати споживачів газовими лічильниками за рахунок коштів оператора ГРМ. Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивачка його оскаржила.

    Чернівецький апеляційний суд переглянув матеріали справи та дійшов висновку, що вказане рішення суперечить вимогам законодавства та порушує її права.

    Скасовуючи рішення, колегія суддів посилалася на ч. 1 ст. 6 Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", відповідно до якого суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані до 01 січня 2021 року забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується тільки для приготування їжі.

    Будинок, в якому проживає позивачка, є багатоквартирним і в ньому встановлено загальнобудинковий лічильник. Газ вона використовує тільки для приготування їжі. У свою чергу, відповідач є суб’єктом господарювання, на який покладено обов’язок здійснювати розподіл природнього газу на відповідній території та виконувати роботи із встановлення вузлів обліку природнього газу, у тому числі, й лічильників у помешканнях споживачів його послуг.

    Тому саме газорозподільча організація повинна була встановити газоміри в таких оселях за рахунок коштів, отриманих від споживачів послуг, оскільки у тариф на оплату газу вже закладено фінансування приладів та робіт з їх встановлення.

    Врахувавши це, Чернівецький апеляційний суд, скаргу задовольнив, рішення суду першої інстанції скасував та постановив нове, яким зобов’язав АТ "Чернівцігаз" встановити у квартирі позивачки індивідуальний безкоштовний газовий лічильник за власний рахунок.

    Також суд стягнув з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 1261 грн.

    https://cha.court.gov.ua/sud4822/pres-centr/news/1035782/
     
    sanykrimea та Т.М. подобається це.
  2. Kilos

    Kilos Підмайстер

    Повідомлення:
    42
    Симпатії:
    4

    а як вам діафрагмений лічильник газу?
     
  3. sanykrimea

    sanykrimea Firewall Команда форуму

    Повідомлення:
    25.884
    Симпатії:
    82.186
    Є 100500 на його повірку?
     
    WalterCV подобається це.
  4. WalterCV

    WalterCV Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.757
    Симпатії:
    4.038
    Адреса:
    CV UA
    пох...
    А що?
     
    sanykrimea подобається це.

Поділитися цією сторінкою