Своїми руками Бюджетний каркасний гараж

Тема у розділі 'Постройки на участке', створена користувачем Toland, 11 кві 2014.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 23 кві 2014.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Доброго всім дня, друзі майстри!

    Розкажу вам свою епопею будівництва гаража своїми руками. Може для когось буде цікаво щось почерпнути, а заодно на конкурс подаю. Почалось з того що було продано легкову машину, а куплено бусика, пежо експерт. Певний час машина трималась в гаражі у сусідів, але в деякі моменти приїжджав власник і без попередження мене виселяв на деякий час що тримати свою машину. Тримати на подвірї дизелька не дуже хотілось, а в мій цегляний не входила по висоті, раз і вивернути колеса для заїзду не получалось два. На фото видно гараж і сусідський хлів, через який не можу заїхати.
    DSC05665.JPG DSC05666.JPG

    Отже далі. Потрібен гараж. В сусіда котрий продавав квартиру відкупив металевий гараж заради місця. розміри правда були трохи малуваті. Розраховував будувати серйозно але щоб було економічно. Взнав ціну на ракушняк на півдні , доставку, порахувув що вигідно будувати саме так. Покликав архітекторів і ось тут саме цікаве. Гараж і будинок знаходиться в ЖБК. щоб будувати гараж трохи більший треба в сусідів попросити 50 см землі з двох сторін межі. Далі це треба оформляти документально і т.д. Пошук економічного будівництва був довгий, тяжкий, нервозний. В кінці мені озвучили суму 8-10 тис.грн документи (серпень 2013 р). Після перерахунку всього бюджету вийшло що гараж буде коштувати не менше 3 тис. доларів! За такі гроші мені гаражу не треба!

    Відпустка наближалась а роботи було ноль. Приймається нове рішення - гараж буде деревяний, буцім каркасний. Забув сказати, будівництво планувалось робити законним, з документами і т.д. За незаконне будівництво в 2013 році озвучували штраф в сумі 35 тис.грн. Не знаю правда чи ні. Основна первага - такий гараж своїми руками є тимчасова конструкція, доукументів як таких не потрібно. Ваги практично тоже немає, економія на фундаменті. DSC05672.JPG
    Перше порізались дерева, які там були, сусіди дали 20 см землі ззаду.
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Энки та Andrii_M подобається це.
  2. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Стяжку заливали із сином разом. Залили трохи капарно (капарно- зах.укр. діалект, синонім слова неакуратно). Вивіз сміття, пісок, цемент, машина щебеню, сітка арматурна - десь біля 2000 грн (це в 2013 році). Сітка ставилась там де буде машина заїжджати. На фото стяжка і заїзд:
    DSC05682.JPG .

    Далі. Отже потрачено на момент готової стяжки: 6000 грн (металевий гараж + місце) + 2000 грн (цемент пісок сміття) - 1400 (продав металевий гараж) - 1000 грн (за гараж ще винні але думаю віддадуть) = 5600 грн. Розбивка місця під закладні балки чи як то називається правильно не знаю. При заливці по периметру забито куски арматури, і до них приварено куски знайдено кутника 70, а спереду швелера, любязно вдарованого колєгою Василем (я його потім ще згадаю). Зроблено для опори нижніх брусів. Я собі подумав що як захочуть розїхатися то тільки назовні, але ніяк не всередину! Правильно чи ні?
    Збоку і на третьому фото спереду.
    DSC05684.JPG DSC05685.JPG DSC05683.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Энки та Andrii_M подобається це.
  3. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Трохи нудно, нє? Хочу сказати я не будівельник. Менеджер з постачання на підприємстві. Люблю столярувати. Бракує навичок, майстерні, інструменту, матеріалу. Двоє дітей. Перворідному Віті 16 і другорідному Максиму 3.5 років. Дуже люблю свою сімю. Дуже.

    Далі. На фото видно що гідроізоляція від фундаменту проведена рубероїдом. Нижній брус 12х12 см. Розмір гаражу своїми руками 5.7 на 3.9 м. Всі нижні бруси запущені маслом відпрацьованим з жовтої машини в першому пості.
    Додатково нижні бруси прикручені до фундаменту болтами, розмір чесно не памятаю. Але в фундаменті на 10 см.
    Спочатку на фундаменті розбився прямокутник. Діагоналі перевірялися рулєткою. Брус нижній спочатку зарізались впівдерева. Крім того куплено пластмасові граблі з буковими ручками діаметром 25 мм. Граблі викинулись, ручки порізані на 20-25 см (точно не памятаю, а може 15 см.?Це свого роду шканти. В горизонтальному та вертикальному брусі сверлились отвори пірєвим (чи як правильно по-українськи) сверлом). Отвори заливались маслом. Кутові стояки та центральний були 10х10 см, решта допоміжні 5х10 см. Зараз попробую намалювати. Червоний колір брус 10х10 см, синій 5х10 см. гараж.jpg

    В горизонтальних брусах і нижніх і верхніх прорізались циркуляркою на глибину 1.5 см пази. Брешу не циркуляркою, а лобзиком. Получалось заглиблення в який сідав вертикальний брус+ вищезгаданий шкант. Ось так:
    DSC05692.JPG

    Понабивав розкосів, перемичок, поробив рами під вікна. Після того як збив каркас, взявся за дах. Крокви 6х12 см і балки для перекриття також 6х12 см. Крокви брав довжиною 6 метрів, вийшло по 3 метри довжина скату. Першу розкладав на землі по розмірах. Міряв кути, довжини а решту робив на горі сам один, бо інакше би не витягнув. Поверху кинув плівку гідроізоляційну найдешевшу, рейки 5х4 см здається. до речі рекомендую, якщо є дома циркулярка хоча б ручна, рейку розпускати самому. Виходить дешевше.
    DSC05680.JPG DSC05688.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Makaliska, Энки та Andrii_M подобається це.
  4. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Балки перекриття (майбутнього) зарізані на 2 см, на фото видно, збиті цвяхами з кроквами та до верхнього бруса. На диво конструкція получилась стійка і трималась купи. На пораду вищезгаданого колєги Василя (я його ще потім згадаю) кути збив клямбрами (не знаю як правильно називається).

    Куплено дошки 25 мм, віддано в столяркуйуганути та фельцувати (зарізати четверть). В принципі можна було і вдома це зробити, але трохи тяжко для побутового інструменту та й по часу не дуже встигалось... Готовою дошкою вже вдвох з батьком оббивали гараж. Брав цвяхи 70 мм. Тепер думаю що треба було кріпити шурупами або оцинкованими цвяхами.

    Забіжу вперед і скажу, що на все пішло близько 30 днів (відпуск). Від початку обрізка дерев, демонтаж металевого гаражу, фундамент, каркас, дах, ворота. Робив майже сам. Тяжко було одному 6 метрові бруси на гору викладати. Було що приходив додому то корчі ловили десь аж на спині, де лопатки. Ніколи рне думав що таке може бути. :)

    Далі дах. То тоже маленька історія. Профнастил роблять на замовлення 3-5-7 днів як хто. З одним чоловіком домовився, а він не привіз, час втрачено... Дякувати Богу, знайшов ще одного підприємця, він якраз в останній день робив замовлення на завод. Потрачено один день на пошук в інтернеті продавця, але виграв мінімум 3 дні на виготовленні. Бляху порекомендували алюмоцинк, + саморізи, + коньок -2500 грн. Накривав гараж своїми руками сам з батьком. Я на горі батько внизу подавав. Колєга Василь через деякий час приїхав керував нашими діями. А і шуруповерт мені він тоже позичив.

    Окремо хочу сказати, що я боюся висоти, і як ставити дах поняття не мав. Зато я тепер знаю, чого той кусок бляхи називається "коньок".
    DSC05671.JPG
    Два метри довжини одна штука, на висоті 4 метри здається, що заднє місце приварюється до нього. :)
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Andrii_M та Энки подобається це.
  5. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Вітрову дошку чи бляху робив із профнастилу. Обрізав хвилю, на брусі загинав. На третьому фото, де пеньок видно, що коли не хватило алюмоцинкового настилу, доробив із зеленого. (той самий Василь дав неліквід).
    На так званому горищі зробив дверку. Дверку робив для того, щоб знизу подати якщо потрібно занести довгу дошку (3-4 -5 м) яка зсередини не вміститься. На фото дверка із середини, на два шпінгалєти.
    DSC05686.JPG

    Горище гаража своїми руками.
    Заплановано дошку товщиною 30 мм постелити на підлогу. Стелю утеплити, з осб зробити вздовж шкафчики, а туди завжди знайдеться що покласти.
    DSC05687.JPG

    Ворота. Ворота силового характеру нести не повинні, на мою думку, бо гараж на подвірї, хоч і кооперативу. Інший фактор - матеріал гаражу - дерево.

    Я ніколи не варив зваркою. В руках тримав, пробував, електрод прилипав, і зварку в мене забирали. Можна звичайно було замовити ворота, але ж йде повальна економія коштів.Назва ж теми "бюджетний", тобто дешевий. Куплено профільну трубу. Ні. Спочатку в того ж Василя був профнастил, зелений матовий, гаааарний. Але всього здається 6 м2. А треба сім. Чи якось так, не памятаю. Але дешевше 2.3 ціни -раз, і в наявності - два. Тому, після всіх порахунків, прийнято рішення профіль ставити горизонтально.
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Andrii_M та Энки подобається це.
  6. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Забігаючи вперед (так дивно, як можна забігти вперед як гараж збудований того року?) викладаю фото з ніком DSC05667.JPG DSC05668.JPG DSC05669.JPG
     
    Misik, ostapus та Andrii_M подобається це.
  7. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Продовжу про ворота для гаража своїми руками. Закуплено трубу 40х20 для каркасу воріт та 20х20 для перемичок. На позиченому інверторі все успішно зварено. Діагоналі провірялися під час роботи, потім приварював перемички. Все зачистив, пофарбував. Завіси брав прості, не ексцентрикові. Приварював так: на кутник ставив завіс, до нього приварював пластину. Схематично зобразив на малюнку.
    Під завіси в вертикальному брусі зарізав пази, щоб сховалась пластина
    завіс .jpg завіс 1.jpg

    Забув ще сказати, що вся конструкція підсилювалась в кутах косинками. Поставив замки. Взагалі хотів щоб нижній замок був такий же як і верхній, але в той час по ціні не підійшли (чи не 150 грн?). Верхній був дома, нижній докупив за 40 чи 60 грн. Нижній працює на тиск, тобто натискаєш, а ригель відходить. DSC05693.JPG
    Замки
    DSC05695.JPG

    На ворота потрачено близько 1000 грн. Получилось в принципі як очікував: з невеликої відстані подібні на ролєтиvictory
    Далі. Батько в селі любязно віддав тирсоплиту багаторічної витримки, трохи надгрижену родиною гризунів, ряду мишоподібних. На функціональність поки що не вплинуло. Хіба трохи на загальну красоту внутрішнього інтерєру екологічного гаражу...
    DSC05673.JPG DSC05674.JPG DSC05678.JPG
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Andrii_M подобається це.
  8. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    З кусків тирсоплити зробив рамки на вікна із середини DSC05675.JPG DSC05676.JPG
     
    Andrii_M подобається це.
  9. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Перед обшивкою внутрішніх стін куплено протигрибковий, протипожарний, протипліснявий засіб, 3 в 1, страж 1 чи страж 2 називається, можу уточнити. Розводиться 1 кг на 10 літрів. Ціна була 55 грн за кг. Двома кульками 2 кг (20 літрів) валиком обробив стіни ззовні (3 чи 4 рази) та зсередини (1 чи 2 рази). На зовнішніх стінах видно зеленкуватий відтінок.
    Підсофіти спереду та ззаду підбив залишками пластикової вагонки. DSC05690.JPG
    --- добавлено: 13 апр 2014 в 21:48 ---
    Ще фото: вид із середини DSC05677.JPG
    Раз є гараж то в нього потрібно складати все те що не влазиться в інше приміщення:) DSC05679.JPG
    А якщо серйозно, то прибираю дещо із цегляного гаражу. надіюся з Божою поміччю зробити з часом майстерню.
     
    Останнє редагування модератором: 21 кві 2014
    Andrii_M подобається це.
  10. Toland

    Toland Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Чорткив, Тернопольская обл, Украина
    Отже, підсумок зробленого. Одна відпустка = 1 гараж 5,7м*3,9м висота 2,5м=13 тис.грн (разом з тим що заплатив за місце 3600). Вартість самого гаражу близько 10 тис. грн. (1200 долл). Для чого детально розписував? Може в когось виникнути альтернативне питання щодо каркасної підсобної будівлі і може мої дописи чимось пригодяться. Результатом я задоволений. Якщо щось робив не по нормах - вкажіть. Зроблений гараж своїми руками на диво не є холодним навіть у морози.

    Тепер про недоробки чи що планується ще зробити:
    1. Декоративні обналічки на вікна ззовні.
    2. Підлога з дошки товщиною 30 мм
    3. Підсофіти по боках гаражу (варіанти - дошка, вагонка, профнастил - що дешевше?)
    4. Гаки та ринви ( планую ринву взяти з каналізаційної труби 100 мм). Може хтось таке вже робив, як вони стоять? Мені не радили їх брати, так як мотивували тим що бояться ультрафіолетового проміння.
    5. Дашок над воротами (залишився профнастил, потім скину фото)
    6. Так як дошку брав яка була, то хоч вона і фельцована, але порозсихалась та поробились шпарки. Планую взяти акриловий герметик та пройтись по всіх щілинах. Може хтось знає який краще для цього брати?
    7. Утеплити між плитами внутрішньої обшивки та зовнішньою стіною (приблизно 10 см) тирсою з вапном і цементом, щось наподобі арболіту. Якщо хтось знає як це зробити правильно - поділіться.
    --- добавлено: 14 апр 2014 в 08:53 ---
    Ще забув пункт 8. Декоративна обналічка кругом воріт та утеплити ворота пінопластом (пінопласт вже є)
     
    Останнє редагування модератором: 11 чер 2014
    Andrii_M подобається це.

Поділитися цією сторінкою