Солнечные батареи как основный источник электричества для дома

Тема у розділі 'Альтернативные источники энергии', створена користувачем Trulli, 21 лип 2009.

1. haiku_kiev

haiku_kiev Прораб

Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    ну варианты бывают разные, у автомобильного аккума другое предназначение, чем в буферном режиме ИБП
    Выдать 1-15 раз в сутки - пусковой ток до 100-200А счинанные 5-15 секунд

Восполняет "съеденное" генератор - хорошо, а не до заряд, на холоде... итп нюансы

Останнє редагування: 9 лют 2014
  2. orex_

orex_ Заслужений майстер

Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    haiku_kiev, (я не правильно рахував відсотки ) шо-то не получається розрахувати ці відсодки , в мене получилося :
    V 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 5%
    12,7 11,43 11,68 11,81 11,94 12,07 12,19 12,32 12,45 12,57 12,64
    але тут загвоздка в перших 90%, в мене 11.43 (при 12.7) а ви писали про 11-94 при 90% можите поправити де помилився ?
    (даташит на АКБ качав з http://tok-shop.ru/pdf/leoch/djm/DJM12150.pdf)

3. haiku_kiev

haiku_kiev Прораб

Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    з тої посилання що давав
    Тобто скількі там у вас вольт при 10 % зараз після глибоких розрядів, не скаже і виробник
    приблизно, для нового акум. сказати може

В себе буду брати звичайні стартерні свинцево кислотні, які краще з недорогих
    ото буде питаннячко / що там вітчизняні виробники? хто найліпший ще буду рити/вивчати

Без фанатизму переводити електроліт в гель (сприяє зменшенню осипанню/сповзанню активної маси електродів, але стартерною батерея, вже не зможе бути), ще перечитаю рекомендації СОРОКИ
    схема заряду на кожну банку окремо! з балансировкою
    та інше.
    відпрацюють в "буфері" ті-ж самі 12 років /може статись
    а там за принципом стека /якій перший прийшов, першим на переробку

orex_ подобається це.
  4. Мирослав

Мирослав Заслужений майстер

Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    Постійно має справою з автомобільною електрикою, а значить, і з акумуляторами. Спробую дещо узагальнити свої спостереження.

Автомобільні акумулятори дійсно маркуються як стартерні і покликані видавати струм в сотні ампер на протязі короткого часу, причому максимальний стартерний струм - окремий параметр характеристики конкретного акумулятора. Не думаю, що це зроблено в збиток іншим властивостям акумулятора, справа в конструктиві: необхідно забезпечувати покращений відбір струму і тепла від пластин, інакше при великих струмах вони нагріваються і коробляться (з осипанням активної маси).

Акумулятори з числа тих, що поставляються на заводські конвеєри як правило живуть довго - 4-6 років. Акумулятори, що поступають в роздрібну продажу служать в середньому 2-3 роки. Акумулятор автомобіля, що їздить майже кожний день живе помітно довше акумулятора авто, яке заводять з частими перервами від тижня і більше.

Надійно функціонуюча система заряду і відсутність глибокого розряду - запорука довгого строку служби АКБ. Були випадки, коли через забуті фари чи інші проблеми акумулятор розряджався до напруги 4-6 вольт. В подальшому такий акумулятор вмирав через 4-8 місяців. Виходячи з рекомендацій для контрольного циклу розряд/заряд найнижче значення напруги на АКБ має бути 11 вольт (скажу, що бувають АКБ, у яких при розряді до 10,5 вольт інжектор вже не працює (контроллер висне), а стартер ще крутить).

Заряд в автомобілі іде при постійній напрузі (13,8-14,3 вольт), струм заряду обмежують внутрішні опори АКБ і генератора. Перезаряд шкідливий для АКБ: по перше струм гріє пластини і викликає їх поступове короблення з усіма наслідками; по друге, при перезаряді відбувається інтенсивний електроліз води, що входить до складу електроліту (АКБ "кипить"). В результаті порушується хімічний склад електроліту що веде до сульфатації пластин і зниження ємності акумулятора, а інтенсивне виділення бульок газу пошкоджує активну масу в комірках пластин (пластини АКБ мають вигляд сітки, в комірках якої знаходиться активна маса, набір пластин, розділених сепаратором з спеціального пластику і занурених в електроліт, з'єднаних спеціальним чином утворюють "банку" (одну секцію акумулятора, як правило в 12 вольтовому АКБ їх шість).

Взагалі АКБ просить комфортних кліматичних умов: при підвищених температурах посилюється випаровування електроліту, що збільшує концентрацію кислоти і веде до сульфатації пластин. Доливати в електроліт АКБ слід тільки дистильовану воду. Зниження температури нижче нуля веде до різкого скорочення віддачі АКБ: акумулятор, що дозволяв 5-6 спроб завести авто восени, може взагалі не завести його при 10 градусів морозу. Саме тому утеплюють старіші АКБ взимку або ж заносять їх в тепле приміщення. Стан електроліту міняється від зарядженості АКБ, тому електроліт розрядженого АКБ на морозі може замерзнути і за рахунок роздавлювання пластин ледом просто фізично знищити АКБ.

Основні причини вмирання АКБ - втрата ємності і замикання пластин. Ємність втрачається через осипання активної маси при коробленні пластин або через сульфатацію. Сульфатація (хімічна реакція на поверхні пластин, внаслідок чого на поверхні утворюється плівка з підвищеним опором) виникає внаслідок відкриття поверхні пластин для повітря, значного порушення хімічного складу електроліту (в тому числі і через глибокий розряд АКБ), тривалого відключення АКБ. З цим явищем борються із змінним успіхом з допомогою спеціальних "лікуючих" зарядних пристроїв. Замикання пласти відбуваються через сильне короблення пластин при високих струмах споживання напротязі довшого часу. через осипання активної маси з комірок пластин, в тому числі і через механічні причини (АКБ боїться різких струсів і ударів).

Заряджати АКБ треба в місці де є добра вентиляція: продукт розкладу води - газова суміш кисню і водню, відома ще як "гримучий газ". Іскра чи сірник - і вибух забезпечений. Те саме стосується відключення АКБ з зарядки при не вимкненому зарядному: одна неудачна іскра - і АКБ розриває.

Я добре знаю закон Ома і знаю чому потрібно збільшувати напругу в мережі. Але ... Послідовне з'єднання АКБ не найкращий вихід:гірший акумулятор обмежує роботу всієї пари, тому в парі мають працювати АКБ з одинаковими параметрами. Це наглядно було видно на старих "чорних" АКБ, де можна було контролювати стан однієї банки. Старі акумуляторщики знали збирати з двох-трьох мертвих АКБ один цілком живий.

Наостанок кілька корисних ссилок:
    http://electricalschool.info/main/naladka/551-proverka-i-ispytanija-akkumuljatornykh.html
    http://rza.org.ua/elteh/read/Lechenie-akkumuljatornyh-batarej.html
    http://www.4akb.ru/p/kontrolnotrenirovochniy_tsikl.html
    http://www.ruscable.ru/doc/documentation/instruction-28.html

PS. Здається, на форумі є тема про автомобільні АКБ, це повідомлення було б варто скопіювати і туди (за згодою адміна).

Останнє редагування: 10 лют 2014
    orex_, Энки та Andrii_M подобається це.
  5. Andrii_M

Andrii_M Адміністратор Команда форуму

Повідомлення:
    7.147
    Симпатії:
    5.906
    Адреса:
    Київ
    Нажаль в цьому функціоналі немає можливості копіювати дописи, можна лише переносити.

6. haiku_kiev

haiku_kiev Прораб

Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    Мирослав, спасибі безумовно, но дуже узагальнено
    і більше стосується автомобільної теми

Народ тема не об аккумуляторах (каюсь грешен), они для чего в принципе нужны? запасти энергию ОТ ФОТО-ВОЛЬТАНИЧЕСКИХ батарей на ночь, в ненастье

Как вариант, у кого и ветроблок есть (кВт от солнечных батарей и кВт от 1-2ветротурбин), чисто бустерная батарейка, для компенсации флуктуаций генерируемой мощности

Счетчики с официальной "отмоткой" в Украине есть? для частника уже доступны (тогда емкость батареи можно очень существенно уменьшить)
    Для тех кому "жалко" А*ч при разряде на 30% "свинца", есть литий-железофосфаты или липольки
    В них
    и балансировка ячеек, в каждом аккуме своя, разряжать можно на 70% (чтоб циклов было под 3000)
    если на 90% разряжать, циклов около 1000.
    В "ноль" разряжать не рекомендуют (необратимая деградация электродов)

Энки подобається це.
  7. Энки

Энки Модератор Команда форуму

Повідомлення:
    15.894
    Симпатії:
    15.563
    Адреса:
    Київ
    Один знакомый горит идеей делать батареи из 5л баклажек от воды с засыпкой углём и чем-то там ещё. Собирается отдельный погреб ими заставить. Так можно?

haiku_kiev подобається це.
  8. haiku_kiev

haiku_kiev Прораб

Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    о... кстате хороший нюансик
    В свинце, где банки аккума выведены окремо, можно организовать отдельные цепи подзаряда/контроля каждой банки
    В новых необслуживаемых и даже частично обслуживаемых аккумах, падлы маркетингово-технологичные оставляют 2клемы и клапан долива электролита

9. haiku_kiev

haiku_kiev Прораб

Повідомлення:
    1.414
    Симпатії:
    212
    Адреса:
    Киев
    Самоделки имеют ощутимо меньшую эффективность/грубо говоря объем, вес батареи больше в разика так 2-3/, но если погреб большой, с хорошей вентиляцией

Якщо має час та натхнення
    + выход на листовой свинец, по невысокой цене! ибо может получится дороже/сопоставимо весь движняк с баклажками
    чем купить 4-6 обычных автомобильных аккумуляторов (с отдельными клемами на каждую банку)

или липолек авиамодельных (их можно и в кладовке какой разместить)
    вобщем лично я буду еще думать

Останнє редагування: 10 лют 2014
  10. Мирослав

Мирослав Заслужений майстер

Повідомлення:
    4.206
    Симпатії:
    4.272
    Адреса:
    м. Ужгород
    haiku_kiev, я перечитав всю тему, мене справді зацікавила можливість використання фотовольтаїчних сонячних елементів. І в темі неодноразово розглядалися питання до акумуляторів, причому відповіді на деякі з них прямо випливають з мого допису. Саме тому я спробував узагальнити свій досвід - може комусь таки буде корисний.
    Принципову різницю між експлуатацією АКБ в автомобілі і в сонячних елементах бачу лише по двох пунктах:
    1. Вимоги по токовіддачі для автомобільних АКБ значно жорсткіші, у зв'язку з чим запас міцності конструкції вище. При експлуатації такого АКБ в системі сонячних батарей це не є мінус, скоріше просто надлишкова опція.
    2. В автомобілі не актуальне питання обмеження глибини розряду на відміну від системи сонячних батарей - але це скоріше питання до контролера заряду/розряду (як у мобілки).
    Можливо, ще є момент періодичного обслуговування таких АКБ, але я не знаю, як з цим пунктом у інакших типів акумуляторів, тому не можу порівняти.
    І вже точно це раціональніше, ніж натуральне господарство (тобто кустарне виробництво АКБ).

Andrii_M та orex_ подобається це.

Поділитися цією сторінкою