ТТ+ТА - схема підключення

Тема у розділі 'Отопление и горячее водоснабжение - общие вопросы', створена користувачем doroshenko1977, 3 чер 2013.

  1. Автоматчик

    Автоматчик Прораб

    Повідомлення:
    242
    Симпатії:
    269
    Адреса:
    Кропивницький
    Мені здається щр краще нову тему завести, а поки що напишу тут.
    Яке споживання газу у Вас в самий холодний місяць? Тобто, яка дозволена електрична потужність потрібна?
    Наведу свої міркування коли починав робити електроопалення з ТА.
    В самий тривалий холодний місяць (лютий 2017 року) споживання газу склало рівно 300 м3. Без побутових потреб оцінюю як 280 м3 на опалення, тобто 10 м3/добу, або близько 80 кВт/годин за добу.
    Тариф на електроопалення передбачає 3000 кВт/год на місяць, тобто вкладуюсь.
    Час дії ночного тарифу 8 годин, тобто потрібно мати дозволену електричну потужність 10 кВт. Але, то максимальне навантаження, яке можно частково перекрити або за рахунок газового котла, або підігрівати ТЕНами не тільки в ночний час. В звичайний місяць споживання газу 240-260 м3, тобто на опалення 7-8 м3/добу, або 56-64 кВт/год, звідси потріна потужність ТЕНів складе 7-8 кВт.
    В мене було 3 кВт/год дозволенної потужності (однофазний автомат 16 А). Максимальна дозволена однофазна потужність яку мені могли видати – 8 кВт/год (автомат 40А). Достатньо!!! І коштує це «щастя» 4,5 тисячи гривень.
    Чому однофазна? Тому що в такому випадку я доплачую тільки різницю. А у випадку переходу з однієї фази на три оплачується все «з нуля». І навіть це не головне. В моєму випадку є проблема з розподілом навантаження між фазами, тому що маю електричну духовку потужністю 4,5 кВт, тобто потрібно 4,5 х 3 = 13,5 кВт, звідси призначать дозволену потужність 16 кВт (трьофазний автомат на 32А). В такому випадку заплатити за приєднання прийдеться 14,5 тисяч, тобто на 10 тисяч більше. Додати перетяжку кабеля від лічильника до дому, заміну автоматів, УЗО та т.і.
    Для себе вирішив що так як маю розвинену автоматику, то для мене вистачить 8 кВт, а щоб не «вибивало» додам контроль навантаження і буду по ньому регулювати кількість включених ТЕНів.
    Замовив технічні умови, зробив проект електрозабезпечення дома з теплотехнічним розрахунком, погодив його, далі виконання проекту, акти монтажних робіт, протоколи випробувань, огляд інспектором і вуаля, маю автомат 40А на вводі та електротариф з опаленням. В той же час замінили лічильника на двотаріфний.
    Оформив все рік тому, а до реалізації задумки руки дійшли лише цією осінню. Обв’язав ТА, утеплив його, врізав ТЕН 3х2,5 кВт. Випробував, пойняв що забув про регулювання нагріву подачи в СО, але то вже інша історія…
     
    Petko подобається це.
  2. igorfox

    igorfox Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    16
    Доброго дня. У мене схожа система опалення, я зробив керування насосом на контролері Eliwell. Регулювання виконується вкл/викл насосу ТА по температурі обратки СО. Працює вже чотири роки, жодних проблем не було.
     

    Вкладення:

    Автоматчик подобається це.
  3. Автоматчик

    Автоматчик Прораб

    Повідомлення:
    242
    Симпатії:
    269
    Адреса:
    Кропивницький
    @igorfox, все гениальное просто!!! Нифига с тем насосом не будет, гидроударов точно не будет, а реле насоса продублирую внешним, чтобы наверняка.
    У меня же всё есть для этого! Температуру меряю вокруг теплообменника везде, насосами управляю с контроллера раздельно. Сегодня же вечером добавлю промежуточное реле, допишу программу контроллера и попробую.
     

    Вкладення:

    igorfox подобається це.
  4. igorfox

    igorfox Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    16
    @Автоматчик, Если у Вас все температуры мониторятся, то еще можно еще поиграться скоростями насосов и выбрать оптимальный режим работы конкретно для Вашей СО.
     
    Автоматчик подобається це.
  5. Автоматчик

    Автоматчик Прораб

    Повідомлення:
    242
    Симпатії:
    269
    Адреса:
    Кропивницький
    Внес изменения в алгоритм, все работает. При уставке 55 градусов и гистерезисе 5 градусов цикл составляет ~80 секунд, из них 10-12 секунд работает насос ТА. Температура в ТА была 67 градусов. При штатной температуре ТА 90 градусов время включения насоса станет еще меньше. Насос явно избыточен даже на 1 скорости.
     
    igorfox подобається це.
  6. igorfox

    igorfox Стажер

    Повідомлення:
    14
    Симпатії:
    16
    У каждой системы отопления свои особенности- мой цикл в минутах измеряется.
    Насос ТА 25-40.
     
    Автоматчик подобається це.
  7. Автоматчик

    Автоматчик Прораб

    Повідомлення:
    242
    Симпатії:
    269
    Адреса:
    Кропивницький
    Почитал теорию. Циркуляционному насосу как бы все равно, есть выход или нет, на закрытый кран и нагрузка меньше, но, вот отличие от "больших насосов"!!!, охлаждается он за счет циркулирующей воды, и при работе на закрытую задвижку он сильнее греется, поэтому или обеспечивают небольшой проток или одним из множества способов делают перепускной байпас. Завтра вырежу из резины насколько "глушек" вместо прокладки насоса, начну с отверстия раза в два меньше штатного , т.е. сечение меньше в четыре раза.
     
  8. Colombo

    Colombo Майстер

    Повідомлення:
    223
    Симпатії:
    72
    Адреса:
    Павлоград
    Коллеги. вопрос по последним постам.
    У всех выход первичного контура теплообменника подключен снизу ТА. Пи этом насос активно перемешивает воду во всем ТА, усредняя ее температуру. А если если этот патрубок подключить не снизу, а хотя бы посредине? При этом холодная вода не будет участвовать в теплообмене и мы сможем более полно изъять тепло с ТА.
    Т.е. при каждом цикле топки мы будем "выстужать" не весь ТА, условно, до 30 градусов, а только верхнюю его часть, а нижняя может быть хоть 10 градусов.
    Как кто думает, есть в этом смысл?
    В моей СО предполагается нечто подобное, поэтому любопытство не праздное?
     
    Алекс Иваныч подобається це.
  9. Алекс Иваныч

    Алекс Иваныч Прораб

    Повідомлення:
    538
    Симпатії:
    426
    Я думаю это очень правильное решение, можно даже еще выше середины. Я как раз для того чтобы не перемешивать в ТА всю воду сделал гидрострелку. Многие конечно говорят, что гидрострелка очень часто является лишним звеном. Сейчас начал тестировать, и по наблюдениям видно, что на одном уровне температура в гидрострелке ниже чем в ТА. Насос на дом берет с верха гидрострелки и отдаёт в середину. При этом в ТА очень резкий переход по температуре, то есть попусту вода не перемешивается.
     
  10. Colombo

    Colombo Майстер

    Повідомлення:
    223
    Симпатії:
    72
    Адреса:
    Павлоград
    Я для этих целей вварил в ТА 2 штуцера - сверху и на пол-метра ниже. Заглушу их вентилями, а в будущем подключу вторичный ТО и антифриз и устрою ветку отопления для помещений, которые прогревать нужно периодически. Если , конечно, эта идея выдержит конкуренцию с с инфракрасными нагревателями.
     

Поділитися цією сторінкою