Своїми руками Колодязь своїми руками

Тема у розділі 'Скважины и колодцы', створена користувачем Bohdan19, 4 бер 2013.

  1. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Доброго дня, шановні співфорумчани! Спробую розповісти, як власноруч будував на своєму подвір'ї колодязь.
    1.jpg

    Будинок розпочав будувати влітки 2007 року. Воду підвозили в бочці, об"ємом 1 м2. Влітку 2010 року прийшла черга забезпечити свою майбутню фортецю власною водою. Вибрав місце розміщення колодязя там де зручно, оскільки не попасти на водоносний шар було майже неможливо.
    2.jpg

    Кільця купив в нашому селі, 7 штук, діаметром 1,2 м. Також купив бетонну кришку.
    3.jpg 4.jpg

    Кільця і кришку привозили самі на тракторі Т-16 і обережно висипали на кучу піску, щоб не пошкодити. А вже звідти руками котили до місця майбутнього колодязя. Трохо почитавши на просторах всесвітньої павутини, вирішив копати з-під кільця.
    5.jpg

    (На фото батько).
     
    pic16f887, Руслан_77_, Андрей123 та 2 іншим подобається це.
  2. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Забув написати про невеличке пристосування, яким ми планували опускати кільця. Це саморобна тринога, зварена з трьох труб діаметром 50 мм. і довжиною 4 метри кожна. У верхній частині труби були приварені до товстої арматури, трохи нижче до труб була приварена тоша арматура.
    1.jpg

    Зверху кріпили куплену таль.
    Повертаюсь до колодязя. Спочатку викопали яму глибиною близько 50 см і діаметром 130 см. Як потім виявилось, це була друга помилка. Потім по дошкам підкотили перше кільце і разом з бптьком перевернули його в яму. Кільце лягло рівно, але дуже близько до одного кінця ями. Поставили триногу на місце і почали копати. Батько копав, а я піднімав відра з глиною. Грунт у нас глина-суглинки. Відра купили металеві, 3 штуки. Їх попередньо обвязали стальним дротом (ручка і верхня частина відра) для більшої міцності.

    спочатку все йшло добре, кільце потрохи рівненько опускалось. Потім розпочались проблеми. Та сторона кільця, що впритул прилягала до стінки ями, зовсім не бажала опускатись. Доводилось роширювати простір між кільцем і стінкою ями та скакати по вередливій частині кільця. Врешті воно"сіло" і вирівнялось. Підкотили друге кільце і обережно перевернули його на перше. На першому (нижньому) кільці обрізали металеві (погрузочні вуха). Довелось трохи попотіти, щоб верхнє кільце рівно лежало на нижньому. І знов продовжили копати. Нва проблема не заставила на себе довго чекати: нижнє кільце знов вперлося своєю боковою частиною в стінку ями. Всі спроби вирівняти колоно були марними. Мені довелось на 1/3 обкопати кільце на ширину штикової лопати глибиною 70 см. Після цього колона сама потихеньку вирівнялась.

    Наступного дня продовжили роботу. Копати було важко, грунт був дуже твердий і робота просувалась вкрай повільно. До обіду ми викопали на глибину близько 1,9 м.

    Після невеликих роздумів ми вирішили витягнути кільця назовні і копати без них. Таким способом чимало колодязів викопав мій покійний дід. Він викладав їх зсередини камнем, оскільки бетонні кільця в ту давню пору були рідкістю.

    Вирішили ризикнути. До триноги причепили таль, вантажопідйомністю 1 тону. У вушка верхнього кільця просунули металеву трубу, до якої причепили ланцюг талі. Момент істини... Повільно почали піднімати. Все вдалось і кільце відкотили від ями. але як бути з кільцем, у якого ми відрізали підйомні "вуха"? Його ми обвязали товстим металевим дротом (катанкою), в яку просунули трубу з причепленим ланцюгом талі. На наш подив це кільце вийшло набагато легше попереднього.

    Яму роширили до 1,4 м. і почали копати, постійно слідкуючи, щоб вона не звужувалась і стінки були строго вертикальними (щоб яма не зміщалась вбік). Спочатку відро з глиною піднімали руками, потім товстою мотузкою через встановлений на тринозі блок.

    Наступного дня, в пятницю здається, нас було вже пять чолоів. До мене з батьком приєднались мій брат, родич (чоловік сестри моєї мами) і один сусід. До вечора вирили яму глибиною 4,77 м. стінки вийшли рівними і вертикальними. Вода почала потрохи підходити ще на глибині 1,2 м. В суботу нас було тільки четверо, а час піджимав - в понеділок всім треба було йти на роботу. Вранці на дні було близько 30-35 см. води, які довелось вичерпувати відрами. Довелось купити два нових відра. Таке враження, що попередні були зроблені з металевої фольги. Втома давалась взнаки, але до вечора ми досягли відмітки 6,25 м. В неділю позичив у дядька сильний водяний насос з пожарним рукавом до нього. Приїхав до колодязя і виявив в ньому воду глибиною 2,5-3 м. Воду швидко відкачали. Наступного дня воду відкачував батько. Вечером я підрівняв і водночас углубив на 25 см дно. Опутили перше кільце. За цей вечір більше зробити не встигли. Потім опустили ще 6 кілець. верхне наполовину знаходиться над рівне грунту. Між колоною кілець і стінками шахти засипали щебінь.
    Ще декілька фото:
    2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

    --- добавлено: Mar 4, 2013 2:16 PM ---
    А це я та мій маленкий помічник на відпочинку (на першому фото теж він).
    10.jpg

    Верхні кільця залили бетоном. Перед заливкою, в 6-му кільці зробили дирку для труби і вставили туди кусок старої труби. Глибина колодязя вийшла 6,5 м. Потім вирили трашею від колодязя до хати і поклали в неї трубу діаметром 40 мм.
    11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

    Потім відкачали воду, встановили вертикальну трубу із зворотнім клапаном і сіткою. Після цього почистили дно. При цьому підняли на поверхню 4 тачки землі. Потім в старому відрі вирізали дно і поставили його по центру колодязя на дно. Дно засипали 25 мм щебнем. За допомогою саморобного бура (свердла), яким користувався ще мій покійний дід, ми в колодязі, через відро без дна, просвердлили скважину глибиною 3 м.
    16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg
     
  3. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Просвердлили скважину приблизно за 1 годину. Дійшли до гравію і швидко вийняли весь інструмент із колодязя. Вода піднімалась дуже швидко. склалось таке враження ніби відкоркували тепле шампанське. відро, через яке свердлили, швидко занесло намулом і витягнути ми його не змогли. Відразу включили насос, але пожарний рукав, підєднаний до насосу, швидко забило піском. В ньому утворилася піщана проюка довжиною 1-1,5 м. Довелось годину прочищати пожарний рукав і насос. За цей час стовп води в колодязі досяг рівня 4 м. Відкачали водо до глибини 1 м. Потім виключили насос, щоб знов не забило. Із рукава гнало багато намулу. Почекали, поки рівень води не досягне відмітки 2 м., і знову включили насос. Але рівень води не зменшувався, а навпаки, потрохи піднімався вверх. А продуктивність насоса складає 360-400 л/год!!!

    Пізніше поставили бетонну кришку, зверху встановив на болти полімерний люк.

    Скинуто 16.04.2012р. 040.jpg

    Цього року при таянні снігу в колодязь потрапило трохи намулу, який я привіз для горолду. Довелось прокачувати і поміняти фільтри. В будинку живемо 4 місяці і, звісно, активно користуємось водою. Дебіт був завжди хороший. При цьогорічній вимушеній прокацчі відкачав воду майже до самого дна. Поки вийняв насос, змотав пожарний рукав, рівень води майже повністю відновився. Це 1,5 м. до поверхні землі. Вода чиста і смачна. В майбутньому плаую зробити навколо колодязя бетонну відмостку і обшити його верхню частину деревом.
    Дякую за увагу:Hi:, якщо когось зацікавила моя розповідь, то з радістю відповім на питання. drel
     
    pic16f887, nexset, Samsus та 10 іншим подобається це.
  4. Ovvod

    Ovvod Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Полтава
    Гарний вийшов колодязь. Я про такий тільки мрію. Мені 14 метрів копати...
     
  5. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Ovvod, дякую дуже гарно. Я теж боявся перед початком роботи, але справді - очі бояться, а руки роблять. Головне розпочати:nozhovka: .
     
    Mr123 та Андрей123 подобається це.
  6. Илья Гут

    Илья Гут Прораб

    Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Між колоною кілець і стінками шахти, від поверхні до першого водонепроникного пласта, рекомедується влаштувати "глиняний замок"(водонепроникний) для перешкоджання попадання брудних зливових вод у криницю.
     
    Jonic, Андрей123, amk та ще 1-му подобається це.
  7. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Глиняний замок не робили, оскількив важали що глинисті грунти забезпечать водонепроникність. Коли копали траншею для підведення води в будинок, випав дощ і вся траншея була повністю залита водою. Довелось насосом і відрами відкачувати. З траншеєю для газової труби була та ж сама ситуація. В суботу обсипав трохи верхнє кільце глиною з колодця, зробив нахил від кільця. Пізніше зроблю бетонну відмостку для відведення дождьової води. Намул потрапив через невеличку тріщину, яка утворилась біля заливки кільця. Всього не врахуєш, а що врахуєш, на те часу не вистачає. От і доводиться вчитись на власних помилках, хоч інші і застерігали:cry: .
     
  8. Илья Гут

    Илья Гут Прораб

    Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Я сумніваюсь щоб поверневі грунти забезпечили захист від зливових вод.Поки не зробили відмостку -справте.
     
    Jonic та amk подобається це.
  9. Bohdan19

    Bohdan19 Бригадир

    Повідомлення:
    221
    Симпатії:
    188
    Як тільки достатньо потепліє відразу приступлю до відмостки. Це зараз першочергова задача.
     
  10. amk

    amk Стажер

    Повідомлення:
    11
    Симпатії:
    5
    Адреса:
    Україна, Вишневе
    Ще люди ставлять хто дубове дно, хто ткану металеву сітку на дно та прикидають каменями. В скважину трубу не ставили?

    Для красоти було б корбу поставити та "домік" зверху.. good
     

Поділитися цією сторінкою