Обзор отопительных щитков для дома и дачи - ГРУБА

Тема в разделе "Печи и камины", создана пользователем Вогнистый Владимир, 18 фев 2013.

1. Вогнистый Владимир

Вогнистый Владимир Заслужений майстер

Симпатии:
    1.170
    ,
    Мирослав,- Что за упадьнечские и пораженьческие настроения. Конечно доживете. Дай Бог Вам здоровья.все будет хорошо.
    Voyutichi,- какие печные системы Вам до вподоби. / прошу извенить если не правильно /.?

2. Voyutichi

Voyutichi Модератор Команда форума

Симпатии:
    8.914
    Я не встиг пройнятися симпатією до печей, якраз на мій день народження батько (за його словами) змонтував у нашому будинку систему центрального опалення, тому зараз я більше про такі системи думаю (напевне далися взнаки батькові роздуми перед моїм народженням..:))
    Піч була тільки для випічки пасок, солодких тістечок, мати її палила тільки перед святами.
    У бабусі піч була частіше у користування. Бабця пробувала пекти хліб, взимку опалювала хатку піччю і спала на ній, коли було дуже холодно.
    У повсякденному користуванні у бабці була варочна поверхня з духовкою. На ній варилася їжа і зберігалася гарячою. Така сама є зараз у моїх батьків. Років тридцять тому батько розібрав пекарську піч і на її місці майстер збудував варочну поверхню з духовкою і пекарською подовою піччю. Саме тоді я вперше був за помічника у майстра.
    Розібрав і почистив цеглу зі старої печі, намісив глини, подавав цеглини, кахель, тримав дріт для в'язки, короч все робив, що мені доручали.:) Десь є фото на форумі цієї варочної печі.
    У нас у кожній хаті будували саме такі печі .

Були ще окремі печі, тільки для опалення, переважно триходові (у нас їх називають на польський манер - "п'єци"). Палили в них газом, так як в село в 1974 році провели всім газ. Добре пам'ятаю, як ми грілися біля таких п'єців у школі в мороз. Опалення було саме пічне, на перерві ми, як ті метелики, обліплювали собою ці печі і набиралися тепла на цілий урок..:)

Я більше зачарований естетичною стороною печі. Траплялося попадати у старі квартири львівських будинків (ще за радянщини), де були печі казкової краси. В порівнянні з радянським сільським примітивом червоного кахелю ці печі просто заворожували своїм виглядом. Ніби все помешкання будувалося заради того, щоб в ньому була ось така піч.
    Зараз бачу початок відродження цього призабутого мистецтва оздоблення печей для опалення. Це приємно тішить.
    З другого боку мушу константувати занепад інтересу до таких печей серед населення. Максимум, на що спромагаються - так це зробити камін ( з вставкою чи без), що для нас ніколи не було традицією. Ніде скоріше я не зустрічав камінів як приладів для опалення. А зараз навіть у каркаснику ліплять камін як обов'язковий атрибут помешкання, начисто забувши набагато передовіший прилад опалення - піч.
    Шкода.
    Я за печі, які крім практичної користі дають ще і насолоду чисто естетичну, як витвір мистецтва..:)

3. Vladlen

Vladlen Шабашник

Симпатии:
    695
    Справа скоріш в ліні прогресу.Десь взяти хворосту,наколоти ,скласти не кажучи про догляд за приладом-простіше натиснути кнопу і буде тепло.

4. Мирослав

Мирослав Заслужений майстер

Симпатии:
    4.272
    Voyutichi, та Ви поет!

Voyutichi нравится это.
  5. Вогнистый Владимир

Симпатии:
    1.170
    Voyutichi,- У нас народ востанавливает грубки. И делает камино-печи. Просто сами стеклянные дверцы пока очень дорогие, поэтому ставим железные. Но уже скоро наладим производство своих. и дело здвинится. вот и изразцы- потехоньку тоже налаживают производство. Так что цены на энерго носители-внесут свои корективы. Недавно был у закащиков. Всю зиму топили дровами. Вошли во вкус.Научились правильно топить. закончат ремонт-камин под окраску. ДОВОЛЬНЫ. Всем здоровья.

Дмитрий ДАР, Andrii_M и Voyutichi нравится это.
  6. woodworker

woodworker Новачок

Симпатии:
    0
    Добрый день мастера!
    Пригляделась мне отопительная печь 1880х640 Я.Г.Порфирьева. Думаю построить на даче. Как вы считаете можно к ней на втором этаже приладить грубку? И вообще, что вы скажите про эту печь?

7. Lentiay

Lentiay Бригадир

Симпатии:
    107
    woodworker- для дачи эта печь может быть большой. Для получения нормального тепла эту печь нужно топить каждый день, также нужен хороший фундамент- на нём будет больше 5тонн кирпича и раствора. Также в печи надо делать летний ход для растопки. Распределение тепла будет примерно 80% на 20% (низ-верх).
    п.с. я прожил зиму с доработанной печью Порфирьева 129*51см, отапливает она 55кв.метров на одном этаже.

woodworker нравится это.
  8. woodworker

woodworker Новачок

Симпатии:
    0
    К сожалению, с другим расположением топливника мне не подходит. Рассматриваю еще вариант 1650х510. Вот думаю не маловата топка в ней? Lentiay - Вы использовали в своей печи огнеупорный кирпич?

9. Lentiay

Lentiay Бригадир

Симпатии:
    107
    woodworker -у нас печи топят только углём,поэтому для угля топка подходит. Под дрова нужна другая топка. Огнеупорный кирпич не использовал - защиту топки делал "жаропрочными плитами для топки" Запорожского Абразивного завода, они специально делаются для этой цели.
    Печей разных типов очень много, можно подобрать на любой случай. Можно посмотреть на противоточки (у них такой же топливник и они больше подходят под дрова).

woodworker нравится это.
  10. Вогнистый Владимир

Симпатии:
    1.170
    woodworker,-С чем связан такой размер-1880*640мм.

11. woodworker

woodworker Новачок

Симпатии:
    0
    Если я буду топить только дровами (не часто), хватит одного красного кирпича, или нужны жаропрочные плиты?

Я в печах практически ничего не понимаю, признаю, может быть это и не самый подходящий вариант. Просто попалась книга "Печные работы" Порфирьева, вот и пал выбор на его печь.
    Дом 5х8 2 этажа, какую печь посоветуете?

Поделиться этой страницей