Своїми руками Солнечный коллектор своими руками - подробная инструкция

Тема в разделе "Гелио и геосистеми", создана пользователем Andrii_M, 9 ноя 2012.

1. Энки

Энки Модератор Команда форума

Симпатии:
    15.563
    А в коллекторе же трубки тонкие, и циркулирует?
    Сопротивление зависит от скорости. Чем больше скорость, тем больше нужен диаметр.

2. sopila

sopila Стажер

Симпатии:
    7
    а як трубка себе "поводить" на рахунок іржі після зливу води з системи?

3. Палецкий

Палецкий Заслужений майстер

Симпатии:
    712
    Трубок ведь десять, а подача-обратка всего одна! :)

4. kogutksm

kogutksm Бригадир

Симпатии:
    105
    Працювати буде, але чи ефективно - не знаю. На мою думку трубки в колекторі загрубі і завеликий об'єм води в колекторі. Але якщо труби "шарові" то можна робити. Можна зробити панельку і з змієвика, котрий використовується в холодильнику, висить на задній стінці. Це теж точно працює, але на скільки ефективно. Наприклад для одного чоловіка гарячої води від нього напевне було б достатньо. Кесановскою трубою я б не зєднював. У неї сильно занижується діаметр на аксесуарах. Краще пластикову. Там діаметр залишається. Я свій ск з бочкою з'єднав поливочним шлангом, попередньо закрутивши в бочку згони 0,5 дюйма, звичайно через гумову прокладку. Фото в додатку. Так буду робити і далі. Це напевне найдешевший варіант з підключення. Хто буде щось заперечувати на рахунок шлангу, нагадую, що в автомобілі дуже багато шлангів, і все добре з ними там.

Так, саме 11 квітня я приймав душ на дворі (відкрив сезон), водою, підігрітою сонцем. Я її називаю Сонячна Вода :)
    Немає чому дивуватись. Я міг суттєво раніше душ приймати, але на дворі холодно. Вода і зимою буде гаряча. Панель працює і в мороз.

Я з Вами місцями не погоджусь.
    По першому пункту: Якщо вихід колектора врізати в половину бочки система ж буде працювати, чи не так? Сильно буде прогріватись тільки верхня частина бочки.
    По другому пункту. Ви говорите не менше 3/4 дюйма. У мене 1/2 і працює. І ще я бачив як перегнувся мій шланг, тобто отвір сильно зменшився, але це не завадило бочці стати гарячою, правда не так швидко.

Закипання у мене точно не буде. 700 літрів, площа ск зараз 3 метри кв., добавлю ще 3 метри кв. 6 метрів на 700 літрів. Це нормально.

Колектор та бак-накопичувач (великий бак на 700 літрів) це безтискова схема з природньою циркуляцією рідини. А той бак що буде запханий в бак накопичувач буде під міським тиском в 3 атмосфери. Ось така простенька схема.

Над цим вже ретельно подумав. Сьогодні почав підбирати матеріал для укріплення та ущільнення. З тими роботами буде все гаразд.

Вихід та вхід і трасу до баку-накопичувача планую провести дюймовою трубою. Панелі до неї приєднювати 0,5 дюйма. Одним словом буде вхідна та вихідна грибінка на кінці траси. Основна труба 1 дюйм а відгалужувачі 0,5 дюйма.

Вложения:

5. DINAMIT-UA

DINAMIT-UA Заслужений майстер

Симпатии:
    1.556
    Ось яку мені дав відповідь на моє питання @Авиатор90, у цій темі , пост # 634.
    Ответ на первый вопрос, будет ли работать такая система?
    Работать будет, но не так как нужно.
    Когда СК облучается и разогрет, циркуляция в системе будет идти по часовой стрелке
    как показано желтыми стрелками и вода в бойлере греется.
    Как только облучение прекращается, температура абсорбера в СК быстро снижается,
    (а в бойлере горячая вода). Возникает обратная циркуляция против часовой стрелки,
    на схеме показано черными стрелками. Вода в нижней части бойлера начнет охлаждаться.
    И этот процесс будет продолжаться до тех пор пока температуры в абсорбере СК
    и нижней части бойлера не сравняются. На схеме эта зона отмечена линией от
    верхней части СК до середины бойлера.
    В системе с естественной циркуляцией нижняя часть бойлера ОБЯЗАТЕЛЬНО должна
    быть выше верхнего края СК.

69b29.jpg

@kogutksm, Думаю 100 % гарячої води у бойлері краще ніж 50% .
    Ось по якій причині я роблю свій сонячний колектор горизонтальним, мені не вистачає висоти між бойлером і сонячним колектором .

Последнее редактирование: 15 апр 2015
  6. kogutksm

kogutksm Бригадир

Симпатии:
    105
    я мав на увазі так.
    в такому випадку колектор буде прогрівати половину бочки. а дно бочки знаходиться нижче верху панелі.
    Авіатор дуже правильно і грамотно все розписав.

Вложения:

• eee.jpg
      eee.jpg
      Размер файла:
      13,2 КБ
      Просмотров:
      7
  7. Энки

Симпатии:
    15.563
    Раз трубок десять, а подача одна, то нужен дюйм, или полтора?
    Я не раз видел, как отопление на 16мм металлопласте работает от гравитации, через стоячий насос. И видел, как 32 трубой подключен обменник на 70 кВт, но уже с насосом.
    С квадрата коллектора можно 1 кВт снимать. Рассчитывать, на низких технологиях, можно на 400-600 Вт. На такую мощность, много воды не надо.
    А гравитация, в принципе, и в трубках от капельницы будет работать. Она будет работать, с уменьшением диаметра, до тех пор, пока ей капиллярность со смачиванием мешать не начнут.

kogutksm нравится это.
  8. DINAMIT-UA

DINAMIT-UA Заслужений майстер

Симпатии:
    1.556
    Тоді Ви втрачаєте 50% гарячої води.

65.jpg

Последнее редактирование: 15 апр 2015
  9. Палецкий

Палецкий Заслужений майстер

Симпатии:
    712
    Дюйм будет лучше, чем три четверти, а три четверти будет лучше, чем полдюйма. В гравитационной системе любое заужение тормозит ток воды (теплоносителя). Слабый ток воды может приводить к близким к закипанию температурам в вехней части коллектора, а это значит, что трубки внутри начнут заростать отложениями (накипью)
    --- добавлено: 16 апр 2015 в 00:38 ---
    Ось ще яка думка не дає мені покою ...стосовно теплообмінного бачка. Мені здається, що було б не пагано подавати холодну воду в самий низ бачка, та ще було б добре, що б струя холодної не била залпом в сторону виходу гарячої води ...тобто проситься якийсь колпак-розбризгувач, щоб готова гаряча вода миттєво не розбавлялася холодною ...щоб холодна лишалася знизу а гаряча зверху теплообмінника так, як це працює в стандартному бойлері

Последнее редактирование модератором: 23 апр 2015
  10. Энки

Симпатии:
    15.563
    Дюйм будет дороже, чем три четверти, и весить больше, и площадь, через которую потери, больше.., а три четверти всё то же самое, чем пол-дюйма..

Поделиться этой страницей