Питтання риторичне, та вирішувати його потрібно з завдань які ви перед собою ставите. промислове бжільництво всеж переходить на багатокорпусні, при стаціонарному розміщенні пасіки і обмеженому часі на догляд за бжолами, як на мене, краще лежаки на 20-24 рамки.
Не соглашусь. Как рез лежак слабо подходит в случае малого количества времени - с ним корпусами не поработаешь, как с многокорпусником на полурамку Плюс рамонос, сундук для суши и прочее - я от лежаков ушёл и ничуть не жалею. А вообще выбор улья - это своего рода вопрос религии Лучше всего внимательно почитать мнения коллег, ибо по одному и тому же вопросу мнения могут отличаться диаметрально А выбор всё равно придётся делать самостоятельно...
Нюанс лежака в можливості разового розшрення, в багатокорпусному з цим важче, та сам я зараз перехожу на пів рамки, та до цього працював в лежаках.
Я сам 4 роки простояв на українській рамці , 300*435 вузьковисокій в аналогічних лежаках , мені особисто така система зручна і ефективна, та зараз після того як покрали літом вулики почав робити нові і вирішив це робити за прикладом Можейко В. Білорусь в павільйоні, багатокорпусні з вузьковисокою піврамкою.
Пасіка за 40км від дому, за ніч вивезли 6 вуликів і "дякую не сказали скотиняки" А свої фотки зроблю скину . А поки подивіться - www.youtube.com/watch?v=z_o54CUdZuU