Сушильна камера своїми руками

Тема у розділі 'Наши работы', створена користувачем ЮРЕЦ К, 28 бер 2012.

  1. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Так ,прогріте повітря циркулює
    поколу і лише частина його заміщюється на свіже.Для того щоб деревина не тріскалась і не коробилась повітря в камері не повинно бути сухим - а з певною вологістю яке намагаюсь підтримувати по психрометру(показниках різниці термометрів).Так повинно бути по книжці-на практиці не завжди так вдається робити.(якщо вийде то відсканую таблиці- може кому знадобляться)Про обігрів камер булерянами багато чув але вживу ні разу не бачив.Є плани побудувати ще одну сушильну камеру з булеряном.Але мені здається що краще булерян вмурувати в сушильну камеру-бо будутьвеликі втрати тепла(такий недолік в моїй камері що вище описаний)Вентилятори ставляю і я -з двигунів від автомобільних пічок.тому що погана внутрішня циркуляція і нижні доски починають синіти.В камері агресивне середовище- тому часто приходиться змащувати підшипники двигунів.Живлення двигунів від звичайного автомобільного зарядного пристрою.Щодо електронагрівача-не знаю як для Вас -а для мене доски б вийшли золоті.Вигідніше купити готову суху.Найдешевший вид топлива для мене це дрова,а для Вас, дивлячись де Ви проживаете, тим більше.Зараз доробляю піролізний котел і з настанням тепла переходжу на водяне опалення камери.Плюси-простіше в обслуговуванні і регулюванні(адже на котлі буде автоматика),а головне- рівномірніше проходить висушування , тому що радіатори стоять повсьому периметру камери.В теплий період року в такій камері в мене сосна висихала з вологості 50% до 10-12% за два тижні, вологість однакова по всій довжині доски .
    --- добавлено: Feb 17, 2013 3:47 PM ---
    Аnatoliy. А як у Вас розміщується пиломаеріал в камері горизонтально , чи вертикально.
     
    Аnatoliy подобається це.
  2. Аnatoliy

    Аnatoliy Бригадир

    Повідомлення:
    182
    Симпатії:
    161
    Адреса:
    Волинь
    Зрозуміло.А робоча насичена суміш корпус котла не руйнує?Багато чув про це і попереджали знайомі.

    Маю гігрометр(психрометр) в майстерні,та про контроль по ньому процесу сушки не доводилось чути,зазвичай у сушках використовують електронні.Але цікаво як ви це робите.

    якщо підключити всі канали,то він дає хорошу конвекцію,на виході каналу температура 70 і більше градусів,а можна і більше розкочигарити,та ,кажуть,швидко булер прогорить.Щоб зекономити калорії,думаю варто не замуровувати його,а помістити в кожух,зєднаний каналом і вентилятором з какмерою.Та я цього не планую.

    Дякую за попередження,а крильчатка не плавиться,бо в мого пластмасова?

    Поки і сам ще не вирішив,поки кого запитував,розмірковують як і ви.Мабуть ще не куплятиму,випробую те що маю.Правда в мене більше є інтерес якось виготовити осушувач,що значно прискорює сушку і позбавляє потреби в сльному нагріванні матеріалу.

    Вертикально.Та переклади не суцільні,а з проміжками,типу драбинки.Камера ще тільки зроблена і не обкладена утепленням.Ще не вирішив як виконати внутрішню циркуляцію.Ось яка вона всередині:
    2.jpg 3.jpg
     
    yzik, Underwat та Andrii_M подобається це.
  3. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Руйнується від конденсату.А конденсат як відомо полюбляє сідати на найбільш холодні предмети.Котел -в даному випадку найгарячіша точка.Твердотопливні котли рекомендують експлуатувати з температурою теплоносія не нижче 65 гр.При нижчій температурі випадає конденсат з топлива(дров) що визиває коррозію котла.У нас котел без водяної рубашки і робоча температура котла значно вища точки роси.

    Взагалі то я намагаюсь зробити все з мінімальними затратами з підручних матеріалів.Бо якщо дивитись в бік крутих вакуумних та кондесаційних сушарок з сендвіч панелей, компютерним управлінням ,електронними датчиками ,тропічними вентиляторами та іншими наворотами-то це не для мене-окупиться років через двісті.

    Якщо в камері вдається нагнати під кінець сушки 70-80 град. то це добре.На початку циклу сушки температура буде значно нижчою.Але майте ввиду що якщо ви під завязку загрузите камеру сирою сосною а булер дає на виході 70 гр то температура може на початку циклу сушки не піднятися вище 40 градусів. А це призведе до посиніння деревини.Але це все залежить від обєму камери і потужності булера. Словом необхідно експериментувати.

    В мене також пластмасова- до 80 градусів в камері змін не бачив.

    Взагалі то в сушильних камерах пиломатеріал розміщують горизонтально.При сушці вертикально матеріал висихає швидше але і коробиться значно сильніше.А так як умови сушки не завжди ідеальні то і при горизонтальному розміщенні інколи виходять лижі ,луки і доллари.І душе сумно коли заготовку плануеш на двері а виходить на табуретку.

    В мене є побутовий осушувач повітря 0.4 літри води в час, 0.42 квт.Можливо колись попробую. Але все одно для кращого випаровування вологи матеріл необхідно нагрівати. Найпростіше- мені здається -просто викидати вологу в атмосферу.
    --- добавлено: Feb 17, 2013 7:21 PM ---
    В майбутьньому хочеться побудувати універсальну сушильну камеру адже крім пиломатеріалу виникає необхідність в висушуванні риби та кукурудзи.
     
  4. Аnatoliy

    Аnatoliy Бригадир

    Повідомлення:
    182
    Симпатії:
    161
    Адреса:
    Волинь
    В мене аналогічно,проте гігрометри бачив електронні дистанційні,ящо щось з того роя вийде,то куплю,а поки лише ставитиму датчики(шпильки з проводами в дереві) в штабель на доски.

    +100%

    в планах основна сушка повітряна(1 рік на вулиці),а вже в камері досушка по потребі.Але далі буде видно.

    я цим не дуже переймаюсь,оскільки все переклеюю як вздовш(за потреби) так і по ширині(майже завжди) незалежно від лінійності матеріалу.Та звичайно з рівного воно якось приємніше виготовляти і дров менше.

    мається на увазі вулиця,чи майстерня?

    для кукурудзи і зернових -барабанна ефективна,а рибу можна і в камеру для дерева.
     
  5. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    guffi, Andrii_M та Аnatoliy подобається це.
  6. Аnatoliy

    Аnatoliy Бригадир

    Повідомлення:
    182
    Симпатії:
    161
    Адреса:
    Волинь
    Якщо не секрет,що за література.Можливо в і-неті є в PDF.
     
  7. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    [​IMG]
     
    Аnatoliy подобається це.
  8. василий123

    василий123 Майстер

    Повідомлення:
    35
    Симпатії:
    31
    Адреса:
    Львів
    2013-03-08 14.21.20.jpg 2013-03-08 14.21.27.jpg 2013-03-08 14.22.48.jpg 2013-03-08 14.25.14.jpg 2013-03-08 14.23.31.jpg 2013-03-08 14.21.12.jpg

    Привіт форумчанам !Сушку робив 3 місяць тому на 3,5 куб.Першу загрузку робив матеріалом ,який місяць пролежав на вулиці,висушило ідеально, протягом 3 тижнів. Опалення водяне,не може нагнати температури більше як 45-50градусів.Останній раз загрузив сушку повністю ,дошка зразу з пилорами,сушив біля двох місяців при температурі 40 гр більше нагнати не зміг ,вода закипає в котлі.Котел саморобний на відходи стружки і тирси.Половина дошки посеніла. :cry: Як з цим боротися,може підкажете?
    рекомендують поміняти котел,щоб тепле повітря подавалося в сушку,а не водяним опаленням ,або його використати як допміжне.який котел можна було би поставити,щоб використовувати тирсу і стружки
     
  9. ЮРЕЦ К

    ЮРЕЦ К Бригадир

    Повідомлення:
    81
    Симпатії:
    147
    Адреса:
    Черкаська обл.
    Я думаю що треба збільшити площу теплообмінника до максимуму.Внаслідок доведеться збільшити потужність котла.Бачив камеру , більша ніж ваша за розмірами--то радіатори займали всі стіни.Але в сильні морози зливали воду і камера зупиняла свою роботу.В теплий період року сосна висихала за 2 тижні.Кілька раз купляв в них доску-якість непогана.Питав яка температура в камері-сказали десь градусів 70.З повітряним опаленням сушарок не бачив.Велику роль має циркуляція повітря в камері і його заміна на свіже. Якщо синіє доска в нижній частині штабелю-погана циркуляція.
     
  10. василий123

    василий123 Майстер

    Повідомлення:
    35
    Симпатії:
    31
    Адреса:
    Львів




    в цьому і річ ,що нижні 5 рядів набагато меньше посиніла,а сама середина найбільше.Всього рядів складаю 25, якщо дошка 50мм.З дошкою яка полежить на повітрі хоч місяць,такого не має,все нормально,то що процес сушіння довго триває,не можу дістатися до температури хоча б 60-70градусів.Думаю поставити ще один котел добавочний,такий як у вас,щоб гаряче повітря заганяти в сушку.
     

Поділитися цією сторінкою