Своїми руками Будинок за 1 гривню!

Тема у розділі 'Наша стройка', створена користувачем ukrtour, 11 лют 2012.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 9 кві 2012.
  1. Голосую!

    88,9%
  2. Утримався.

    11,1%
  1. ukrtour

    ukrtour Бригадир

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    176
    Адреса:
    Киев
    Повість на 4 дії.

    Дійові особи:
    Я – я )))
    Помічник №1 – мій тесть
    Помічник №2 – мій батько
    Добровольці – жінка, теща, мій син та всі бажаючі.

    Пролог.
    Доброго здоров’я, шановне панство! Давно вже мав думку поділитися тим, на що спромігся. Розумію: не я перший, не я останній. Можливо, взагалі – неоригінальний і моя тема не підпадає під формат конкурсу. Проте, гадаю, мій особистий досвід може стати комусь в нагоді, чого бракувало мені в свій час. А когось, сподіваюсь, і підштовхне на рішучі дії :)
    Отже, мабуть, кожен хлопець у дитинстві мріє про щось “таке” своє: щалащ, халабуду, землянку тощо. Я – не став виключенням. Мрія про власний заміський будиночок, куди можна приїхати на вихідні відпочити з родиною, гріла мене вже дуже давно. І от, як тільки я відчув, що в мені вже достатньо сил на такий крок – вирішив діяти.
    Став малювати різні проекти (для чого довелося самотужки вивчити АрхіКад), робити приблизні розрахунки. Та тут, як на зло, сталася “криза 2008”. Відступати назад я не хотів, хоча і довелося піти на значні поступки: одна за одною з проекту вилітали цілі кімнати, ”зайві” метри; під кінець вилетів санвузол. На всі ці ”квадратні” баталії пішло півтора року.

    0_1.jpg 0_2.jpg


    В решті решт, я вирішив таке, по-перше: розмір будинку буде мінімальним (оскільки головна все таки для нього задача – тільки дати ночівлю на одну-дві доби, та сховати від негоди у міжсезонні періоди. Але, при цьому, будиночок мав бути затишним всередині та симпатичним зовні). По-друге: з метою економії фінансів - будувати вирішив самотужки, а матеріали для будівництва підбирати за принципом ціна-ціна-якість. Почав шукати буд.матеріали по газетах, об'явах та в інтернеті. І дуже часто натикався на (досить зараз поширене): ціна – 1 грн. Тому і весь проект вирішив так і назвати: “Будинок за 1 гривню”.


    0_3.jpg 001.gif


    Дія перша.
    Фундамент.
    Коли чагарники, які гордовито панували на дачній ділянці півтора десятка років, були прибрані – почалась розмітка під фундамент. Спочатку я думав робити стовпчастий фундамент, оскільки за розрахунками на нього мало піти менше бетону.

    1_1.jpg


    Проте такий вид фундаменту зверху має закінчуватися суцільним поясом, під який треба робити складну підвісну опалубку, а це б зайняло більше часу, ніж час затрачений на виготовлення і заливку бетону у простий стрічковий фундамент.

    1_2.jpg 1_3.jpg 1_4.jpg 1_5.jpg

    На всю роботу по риттю траншеї, в'язанню арматури, облаштування опалубки і заливки бетоном пішло 5 днів.
    Матеріали:
    Приблизно 5 т піску (10т - 950 грн.)
    3,5-4 т щебеню (10т - 1400 грн.)
    27 мішків цементу (переважно М500 – 560 грн.)
    120 м арматури Д8мм. (380 грн.)

    А через 14 днів було зняту опалубку. Це вже був кінець жовтня, незабаром почались холоди і фундамент в такому вигляді став чекати весни.

    1_6.jpg 1_7.jpg

    А, поки лютували зимові холоди (відповідно ціни на будматеріали – низькі), я подбав про головний будматеріал. Довго читав інформацію з різних джерел, їздив по магазинах і складах, щоб власноруч “помацати” і зрозуміти в чому різниця. Керуючись принципом ціна-ціна-якість - мій вибір пав все таки на пінобетон. По розрахунках мало вистачити 17 куб м, проте вирішив взяти із запасом, тим паче що машина вміщала 10 куб.м за один раз. Отже, 20 куб. м – 10 000 грн. (із доставкою).

    1_8.jpg 1_9.jpg 1_10.jpg

    За до-о-овгі зимові вечори я встиг дещо змінити кінцевий варіанті проекту, що суттєво оптимізувало простір у будиночку. Це вимагало невеличкою доробки фундаменту. Тому, коли настало перше весняне тепло, я кинувся у бій.

    1_11.jpg


    Спершу планувалося, що сходи на 2-й (мансардний поверх) будуть знаходитись посередині загальної кімнати (малюнок зліва). А вхід у будинок мав бути, де позначено ?1. Проте, поміркувавши, вирішив “втопити” сходи у веранду, зробивши для них окрему шахту. Для цього і довелось трохи збільшити фундамент (позначено ?2.), щоб виділити для них місце.

    1_12.jpg


    Наступним кроком – стала гідроізоляція фундаменту. Для цього його довелось ”викопати” із землі. Потім ґрунтування, обмазка смолою та обклейка склоруберойдом.
    Матеріали:
    - Мастика МБК Г, 60 гк (288 грн).
    - Склоруберойд РСП, 30 кв.м (140 грн).

    1_13.jpg 1_14.jpg 1_15.jpg 1_16.jpg

    Потім фундамент знов було засипано, але вже не землею, а піском з глиною і майже до рівня верхньої кромки фундаменту. Це дало штучне підвищення всього будинку (відповідно і більше заглиблення фундаменту в землю).

    1_17.jpg 1_18.jpg

    Для додатковою гідроізоляції, щоб від землі не ''тягнуло'' сирістю, вся внутрішня площа була вкрита поліетиленовою плівкою та засипана піском. Згодом планую зробити стяжку легким цементним розчином.

    1_19.jpg 1_20.jpg 1_21.jpg

    Наступним етапом стало облаштування невеличкого цоколя. Він виконує дві функції: перша – технологічна (це і додаткове підвищення стін будинку над рівнем вологої землі, і збільшення площі для вентиляції під полом першого поверху); друга – естетична (набагато симпатичніше будинок виглядає саме на такій “підставці”).


    Матеріали:
    - цемент М500, 10 мішків (260 грн.)
    - цегла рядова, 980 шт. (1234 грн.)
    - пісок овражний (з глиною) на підсипку, 20т (1400 грн.).

    1_22.jpg 1_23.jpg 1_24.jpg 1_25.jpg 1_26.jpg

    На цьому перший етап будівництва було завершено.

    1_27.jpg 1_28.jpg

    Далі буде…
     
    МайстерОК, Микола2008, Pilulkin та 16 іншим подобається це.
  2. Пітон

    Пітон Друг Команда форуму

    Повідомлення:
    6.874
    Симпатії:
    12.735
    Адреса:
    з Київщини, з діда-прадіда
    Відповідь: Будинок за 1 гривню!

    Оригінальне рішення - не фундамент закопати на глибину промерзання, а глибину промерзання підняти на рівень фундаменту ;-)
    У вас очевидно засипки всередині не планується, бо багато душників, а на найдовшій стіні щось дуже забагато dntknw Радив би утеплити цоколь ЕППС - буде значно тепліше :)
     
    verder777, Andrii_M, Adrenalin23 та ще 1-му подобається це.
  3. ukrtour

    ukrtour Бригадир

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    176
    Адреса:
    Киев
    Re: Відповідь: Будинок за 1 гривню!

    Засипка сама потроху набирається, оскільки зараз (ну, точніше до оцих сильних морозів) вже почав підготовчі роботи під штукатурку всередині і все сміття (залишки блоків, цегли і т.п.) планомірно осідає по всьому периметру будинка. А потім, перед самим укладання полу першого поверху, (коли всі штукатурні роботи закінчу) просто все засиплю рівненько піском з глиною, так щоб вийшло сантиметрів на 10-15 вищче рівня землі зовні.
    Душників на довгій стіні всього лише 3, а на фото - то видно стовпчики-опори під балки, що будуть основою підлоги першого поверху.
     
    verder777 подобається це.
  4. ukrtour

    ukrtour Бригадир

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    176
    Адреса:
    Киев
    Дія друга. Стіни (Коробка).

    N.B. Те, що не увійшло в першу частину:
    В той період, коли фундамент був зроблений, але надворі була люта зима, залишалось тільки мріяти…

    002.gif

    Дія друга. Стіни (Коробка).

    Всі фундаментні роботи залишились позаду і настав час для самого швидкого і самого цікавого етапу будівництва (хоча і не самого легкого фізично, оскільки вага одного блоку близько 18 кг).

    2_01.jpg

    Стіни почали рости як на дріжджах. Якось за один день спромоглись навіть покласти три ряди блоків.
    Одразу зазначу, що при будівництві із комірчастих (ячеестых) бетонів, до яких саме і належить пінобетон, слід виконувати армування кладки із дотримуванням певних правил армування. Я не буду їх описувати, вони гарно зображені на малюнку, який я всій час знайшов на якомусь форумі.

    2_02.jpg

    Для того, щоб закласти арматуру – необхідно проробити у поверхні блоків штроби. Для цього використовується штроборіз. На форумах і у різних відеопосібниках показано, що штроби можна прорізати шліфмашиною (болгаркою), а потім розчищати шпателем.

    2_03.jpg

    Але, якщо мова йде про газобетон, то тут питань нема, проте пінобетон більш рихлий і робити в ньому штроби значно легше. Тому мені спосіб із болгаркою видався більш трудоємким і я зробив свій варіант із куска півдюймової труби (заточеної у вигляді скребка). Такий інструмент навіть прийшовся до вподоби моєму 4-х річному синові, який назвав його ”штробілкою”.

    2_04.jpg 2_05.jpg 2_06.jpg

    Поки стіни були невисокими – укладка блоків не визивала ніяких проблем, проте вже для 4-5 рядів довелося робити помости. Стаціонарні ліси я робити відмовився, бо по-перше: не мав на них достатньої кількості пиломатеріалу, а по-друге: це просто брак вільного місця навколо будинку. Але тут на допомогу прийшли піддони, на яких мені привозили блоки. З них можна було швидко робити помости у необхідному місці.

    2_07.jpg 2_08.jpg 2_09.jpg

    Паралельно із зведенням зовнішніх стін велась робота і по влаштуванню внутрішнього начиння. Так як я переробив проект, посунувши сходи на 2-й поверх у веранду, то мені було необхідно зробити для них шахту. Для зведення стін шахти придумав зробити от таку основу:

    2_10.jpg 2_11.jpg

    Ну а потім, згодом, була виведена стінка.

    Для подальшого укладання блоків ми вирішили зробити суцільний поміст всередині будинку. А в необхідних місцях знову-таки використовувати мобільні конструкції із піддонів.

    2_12.jpg 2_13.jpg 2_14.jpg 2_15.jpg

    І от, нарешті, настав довгоочікуваний момент – був покладений останній блок першого поверху. Попереду ще було багато роботи, проте, на якусь мить здалося, що будинок вже готовий! bravo
    А поки я, втомлений вщент, замріяно дивився на власне творіння, мій тесть насмикав трохи квіток і прикрасив їми стіну. На моє німе питанні він сказав, що так треба – така давня традиція. А я з ним і не сперечався: так хотілось відчути якусь, хай маленьку, але вже перемогу.

    2_16.jpg 2_17.jpg 2_18.jpg

    Далі все необхідно було з'єднати монолітним поясом. Для цього була зроблена опалубка по всьому периметру будинку, куди були закладені арматурні каркаси.

    2_19.jpg 2_20.jpg 2_21.jpg

    Для того, щоб бетон був легшим замість щебеню додавав керамзит.
    При виконанні цієї роботи був один цікавий елемент. Оскільки перший поверх має особливу геометричну форму, а 2-й йде просто прямокутний, то для того, щоб було на що ставити стіну 2-го поверху, довелося зробити спеціальну балку. На схемі видно, про що йде мова. Її довжина 2800мм.

    2_22.jpg 2_23.jpg 2_24.jpg 2_25.jpg

    Коли вже бетон схватився (1,5 тижні поспіль) і опалубка була знята вигляд будинку помітно змінився.

    2_26.jpg

    Далі були покладені балки перекриття 1-го поверху. Перетин балки 50*120мм, шаг укладки 500-550 мм, а поверх було покладено доски (чорнова тимчасова підлога).

    2_27.jpg 2_28.jpg

    Таким чином стало зручно класти блоки рівня 2-го (мансардного) поверху.

    2_29.gif

    І тепер вже другий поверх пішов вгору :mltk:

    2_29.jpg 2_30.jpg

    Все робиться ”згідно малюнку” :ravshan:

    2_31.jpg
    І знову букет, але вже на другому d:)

    2_32.jpg

    І, так само як і на 1-у поверсі, суцільний залитий пояс

    2_33.jpg 2_34.jpg

    Кінець другої дії.

    Далі буде…
     
    Тарасюк, Vyacheslav.Nevolya, Микола2008 та 14 іншим подобається це.
  5. Пітон

    Пітон Друг Команда форуму

    Повідомлення:
    6.874
    Симпатії:
    12.735
    Адреса:
    з Київщини, з діда-прадіда
    Відповідь: Будинок за 1 гривню!

    Навіть немає що додати :vo:
    Тільки на першому фото де візуалізація і на передостанньому здається що дроти електропор дуже близько до фасаду dntknw Щоб не було головняка у подальшому...
     
  6. Vovan

    Vovan Інженер

    Повідомлення:
    1.490
    Симпатії:
    506
    Адреса:
    Пригород Киева
    Чому саме ці слова?:-[
     
  7. Skyter

    Skyter Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.442
    Симпатії:
    516
    Адреса:
    Родился и вырос в г. Киев.
    Смотрю и бальзам на раны :) ukrtour, вот просто Молодцы bravo, что всей семьёй. ваша семья будет счастлива в этом маленьком уютненьком домике. Рад и за вашего сына который с гордостью может сказать, что Он строил этот дом, а папа с дедушкой ему помогали :-D С удовольствием жду продолжения...
     
    NEMAN та varvarade подобається це.
  8. ukrtour

    ukrtour Бригадир

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    176
    Адреса:
    Киев
    Дякую всім, кому цікава моя розповідь! beer
    для Пітон
    - мені теж так здавалось, що буде близько, але все нормально.
    для Vovan
    - інтрига ;-)
    для Skyter
    вірніше сказати бальзам на душу, оскільки ран не маю :elektrik:
    Але, дійсно, для мене це навіть не хобі, це якийсь спорт. Все обмірковуєш, гадаєш, розраховуєш. А потім власноруч втілюєш у життя.
    Доречі, зазначу, що не я, не мій тесть (самій більший помічник) до професії будівельника чи інженера не маємо ніякого відношеня :ravshan:
    Скоро буде продовження ;-)
     
    5 користувачам це сподобалось.
  9. ukrtour

    ukrtour Бригадир

    Повідомлення:
    63
    Симпатії:
    176
    Адреса:
    Киев
    Дія третя. Дах.

    Коли всі стіни були виведені до необхідного рівня і все було зв’язано монолітним поясом, настав час робити дах. Виходячи із проекту будинку необхідно було перекрити дахом три окремі частини:

    1) основна частина - двоскатний дах безпосередньо над будинком, з накриттям шахти, де будуть знаходитись сходи на 2-й поверх;

    3_01.jpg

    2) частина друга – накриття коридору

    3_02.jpg

    3) частина третя – сама менша, але сама складна по виконанню.

    3_03.jpg

    Для того, щоб було на що спирати крокви, був зроблений мауерлат – горизонтально укладений брус по верхньому периметру стіни. Для його закріплення на стіні я використав шпильки, вмуровані у суцільний залитий верхній пояс. До речі, це шпильки з котушок від електрокабелю, про які я вже писав в іншій темі ))

    3_04.jpg

    Потім, згідно проекту, був зроблений зразок стропильної ноги. А вже за цим зразком зроблені і всі інші стропильні ноги.

    3_05.jpg 3_06.jpg 3_07.jpg 3_08.jpg

    Коли я зводив стінку під шахту для сходів, не став її виводить до самого верху (щоб не прогадати), а вирішив вже потім підвести її під крокви. Тому, коли останні вже стояли на своїх місцях, я догнав до кінцевого рівня стінку і втиснув між стіною і кроквами мауерлат.

    3_09.jpg 3_10.jpg 3_11.jpg

    Далі процес утеплення: пароізоляція знизу, вата всередині (3 шари * 50мм), гідробар’єр зверху. Застосував Варіант № 2

    3_12.jpg

    От як воно виглядає зовні та всередині:

    3_13.jpg 3_14.jpg 3_15.jpg

    Від мрій до реальності:

    3_16.jpg 3_17.jpg

    Далі було встановлено перекриття коридору (друга частина даху) та перекриття прибудови (третя частина). Особливістю перекриття стало те, що одним кінцем (біля стіни) крокви мали спиратись на щось, чого в мене ще не було. Рішенням цієї задачі було наступним: безпосередньо до стіни був прикручений брус.

    3_18.jpg

    Для цього я пропустив через брус та стіну шпильки (знов ті самі, від котушок), залишивши стирчати кінець із різьбою тільки на товщину гайки. Із зворотної сторони зафіксував шпильки куском арматури. А потім максимально затягнув гайки, прижавши тим самим брус до стіни.

    3_19.jpg 3_20.jpg 3_20_1.jpg

    Далі було встановлено балки перекриття і зроблено утеплення (плівка + вата + плівка)

    3_20_1.jpg 3_21.jpg 3_22.jpg
    3_23.jpg

    Все було підготовлено і можна було починати накривати покрівлею. Довго вирішував чим крити дах, але все такі вирішив піти по принципу ціна-якість (а не ціна-ціна-якість, як я робив до цього): вибрав металочерепицю (далі м\ч). Виявилось, що накрити дах м\ч стало самою швидкою і нескладною роботою при роботі з усім дахом. Якщо на те, щоб зробити мауерлат, встановити всі крокви та зробити утеплення пішло десь 5-6 днів, то на накриття м\ч всього лише один день.

    3_24.jpg 3_25.jpg 3_26.jpg 3_27.jpg

    Далі буде…
     

    Вкладення:

    • 003.gif
      003.gif
      Розмір файлу:
      101,9 КБ
      Переглядів:
      186
    Vyacheslav.Nevolya, шахматіст, nazno та 14 іншим подобається це.
  10. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    Re: Дія третя. Дах.

    Доброго :Hi:
    Чотка робота :vo:
    В якій програмі креслили ?
     

Поділитися цією сторінкою