Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

Тема у розділі 'Курилка, болталка', створена користувачем Илья Гут, 21 січ 2012.

1. Блаж

Блаж Прораб

Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    так звичайно,люди є різні. Просто у одних це яскраво проявляеться у вигляді фанатизму, а інші не придають такого значення різним думкам, ідеям, та догмам....більше слухають свою людську сутність...

2. Илья Гут

Илья Гут Прораб

Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Відповідь: Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

Фанатиків мало- причому, як в поганих, так і в добрих справах.
    Інші, як Ви правильно відмітили більше спираються на свою людську сутність, а так як таких переважна більшість, то ми і маємо те, що маємо.

Добавлено через 15 минут 16 секунд
    І взагалі, я вважаю, процес продукування думки і ідеї вказує на наявність розуму і відрізняє людину від тварини.

3. Блаж

Блаж Прораб

Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    так звичайно, це ознака розуму, але ще не ознака "здорового " розуму...
    крім цього людина може ще переживати відчуття...а не тільки емоції як тварини...
    надлишкова привязанність людини до думок, теж породжує массу проблем. Ідеї наповненні занадто великою значимістью починають керувати людьми, впливати на їх поведінку, на прийняття рішень...Буває таке, що людина затьмярена ідеєю, втрчає здатність адекватно мислити на певний час...Все добре в міру. Як казав Авіцена все може бути ліками і все може бути ядом, залежить лише від кількості та концентрації.

4. Илья Гут

Илья Гут Прораб

Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.
    Відповідь: Re: Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

Не знаю як Ви, але я дію, в основному, користуючись мозком. До чого ще крім думок і ідей має бути прив"язана діяльність?
    Так мною керують тільки значимі, на мій погляд ідеї. А Ви значимі відкидаєте і керуєтесь дрібними?

Всіма людьми час від часу оволодівають різні думки і ідеї. Зміст їх в основному залежить від зовнішніх умов і тої сутності, яка в даний момент часу переважає в особи. Головне, як я думаю, користуючись логікою і фактами оцінити можливість і потрібність втілення своє ідеї, а далі або реалізовувати її в життя, або залишати в якості задумки-бажання-мрії на майбутнє. Як говирили багато видатних людина має мріяти про велике.
    На даний момент часу я можу скоригувати форму (назву) ідеї, яка об"єднує цінності які я вважаю правильними, але не маю підстав відрікатися від змісту ідеї-цінностей.

5. Блаж

Блаж Прораб

Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    1.Мова йде про надлишкову привязанність. Яскравий приклад коммуністи. Ідея кожному по потребі, а від кожного по можливості, дуже классна, рівноправья всіх людей на землі, теж классна ідея, але в досягненні цієї классної високої ідеї загубленно мілліони життів...Є такі моменти що потрібно слухати щей свою совість.
    2.Всі люди керуються значимими для них ідеями...повторорюсь ще раз мова йде про надлишкову значимість, коли значимість ідеї затьмарює здоровий глузд, совість, всі почуття і т.д. Як я писав, в великих дозах ліки стають отрутою.
    3.Адекватна людина завжди крім значимості та величності ідеї , ще керується поточним моментом, чи буде втілення цієї ідеї в цей момент часу нормальним та адекватним...Наприклад коммунізм, цілком можливо, що колись свідомість людини досягне такого розвитку, коли в людини не буде привязанності до приватної власності, коли людина зможе давати суспільству багато, а потребі у неї будуть мізерні...можливо колись таке буде і тоді коммунізм можливий, але це тоді він можливий, а в наш час коммунізм не можливий.

6. Илья Гут

Илья Гут Прораб

Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.

Я вважаю, що тільки глибоке занурення ("надлишкове" по Вашому) в складну ідею може дати результат. Є купа прикладів коли тільки це і полмагало, наприклад кажуть - таблиця періодичної системи елементів Менделеєву приснилась внаслідок напружених роздумів про неї.
    Скажу більше, є така думка, що більшість видатних творів мистецтва є результатом заведення себе (своєї свідомості) митцями у стан близький до хворобливого. Грань між хворобливим станом свідомості і "нормальним" дуже примарна.
    На рахунок того, що особи які нищили невинних людей не можуть по визначенню називатися комуністами, я вже писав.
    Втілення більшості великих ідей вимагає великих жертв. Але ці жертви мають бути добровільними ,в ім"я благоденства майбутніх поколінь.Є теж купа прикладів добровільних самопожертв.
    (хоча я не можу оцінити величі ідеї за яку знищили мільйони українців, починаючи з 1991р.)
    Це парафія психіатрів, я в цьому не фахівець.
    Згоден, і писав подібне в попередніх постах.
    Але надіюся мріяти і говорити про свою позицію Ви мені дозволите.

7. Блаж

Блаж Прораб

Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    1. В цьому випадку розрізняти що добре , а що зле дуже легко...як що ця надмірна значимість стосується тільки самого себе, як на прикладі з вченими чи митцями, то це суто справа цієї людини і ніхто не вправі говорити варто так робити чи не варто, а якщо ця ідея навязується оточуючим людям, то це однозначно зло ...нема ідеї ,яка може виправдати насилля.
    2.Нема повністью здорових людей, є тільки необстежені :-D
    3.Це суто ваша справа...як в пункті 1.

8. Илья Гут

Илья Гут Прораб

Повідомлення:
    615
    Симпатії:
    327
    Адреса:
    Чернівецька обл.

По Вашому введення християнства на Русі-зло?

9. Блаж

Блаж Прораб

Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    Re: Відповідь: Re: Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

там де це було вогнем та мечем (були ще люди які приймали християнство по переконанням), то було зло без сумніву, яке наділо маску пристойності, як і інквізиція, хрестоносці, відбирання церквою будинків у шкіл ...все це без сумніву зло в "овечій шкурі"

10. krox

krox Прораб

Повідомлення:
    704
    Симпатії:
    310
    Адреса:
    Pavlograd
    Re: Відповідь: Re: Що таке добро і зло, або як нам жити далі.

А Ви гадаєте що то добро???

Поділитися цією сторінкою