Как автоматически перекрывать горячую воду из бойлера при низкой температуре

Тема у розділі 'Водонагреватели', створена користувачем Анатолий_, 21 бер 2019.

  1. Анатолий_

    Анатолий_ Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Здравствуйте! Такой вопрос. У нас бойлер применяется на несколько семей. Есть недобросовестные соседи, и тупо спускают горячую воду, а потом она долго нагревается. Как сделать так что бы автоматически горячая вода перекрывалась при определённо выставленной пониженной температуре.
    Может есть какие то термоклапаны, или электрические самодельные схемы. Я по специальности электронщик разберусь. Я находил только термоклапаны которые отключают воду при завышенных температурах. При заниженных температурах ничего не нахожу. Жду совета.
     
  2. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    В проточному водонагрівачі гаряча вода ніколи не закінчується. Але його потужність зазвичай більше. І витрати електрики можуть зрости, якщо ним будуть користуватись декілька сімей.
     
  3. Анатолий_

    Анатолий_ Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Извините как это не заканчивается. Открутили кран на длительное время. Горячая вода ушла, холодная пришла, температура упала. Конечно зависит от объёма больера, и мощности нагревательных элементов,но всему есть предел. Если все было бы так просто, то я бы не обращался за помощью.
     
  4. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Проточні нагрівачі без бака.

    Є ще один варіант - замінити тени в бойлері на потужніші. Але, можливо, доведеться замінити дроти. Замість розетки 220 - встановити автоматичний вимикач.

    Який поверх? Можна поставити сонячний колектор?
     
  5. carambich

    carambich Бригадир

    Повідомлення:
    235
    Симпатії:
    231
    Адреса:
    Козятин
    В мене було схоже завдання, тільки потрібно було включати вентилятор при перевищенні температури. я зробив простенький термостат на esp8266-01, ds18b20. у Вашому варіанті потрібен ще електроклапан. Я заморочився ще з виводом інформації на вебсторінку, Вам можна зробити на ардуіно міні + простенький дісплейчик, думаю розберетесь
     
    Анатолий_ подобається це.
  6. Testter

    Testter Інженер

    Повідомлення:
    1.102
    Симпатії:
    335
    Адреса:
    Львів
    Можна поставити додатковий проміжний бойлер без теплоізоляції і без тенів. Бак, трубу... В ньому холодна вода буде поступово прогріватись до кімнатної температури. Потрібно місце, бажання і гроші.
     
  7. Анатолий_

    Анатолий_ Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Спасибо буду пробовать, я почему то зациклился на термоклапанах, а про электроклапаны я не знал.
     
    carambich подобається це.
  8. Whisker

    Whisker Інженер

    Повідомлення:
    770
    Симпатії:
    1.982
    Адреса:
    Київ
    Я не знаю, чому використовується такий "колгосп", але спробуємо розібрати ситуацію з інженерної точки зору.
    Розглянемо логіку роботи бойлера в таких випадках:
    1. Йде нагрів, нема розходу.
    Спочатку вся вода в бойлері холодна. Тен починає нагрівати ту воду, яка в беспосередній близкості до тена. Вона нагрівається за рахунок теплопередачі. Нагріта вода легша за холодну, тому тепла вода піднімається (вспливає) догори , концентруючись у верхній частині бойлера. Цей додатковий конвективний потік також сприяє переносу тепла. Коли вся вода, перемішуючись за рахунок конвективних потоків, нагрівається, спрацьовує термостат. І ми маємо повний бойлер гарячої води.
    2. Йде розхід.
    Гаряча вода забираться через патрубок у верхній частині бойлера. З початком розходу холодна вода знизу підтискає верхній шар гарячої. Поки бойлер повний і гарячий то і вода йде гаряча. Поступово гаряча вода витискається, заміщуючись холодною. Зрозуміло, тен вже включився по термостату. Потім настає такий момент, коли маса холодної води, що є в бойлері, змішується з залишками гарячої і споживач вже отримує теплу воду. А згодом і зовсім холодну. Оскільки бойлер не проточний, то тен не встигає компенсувати тепловтрати, і треба знову чекати поки вода нагріється та знову збереться у верхній частині. Звичайно, сенсу лити холодну воду нема, закриваємо кран. І повертаємось до випадку 1, що описаний вище.

    Виходячи з цього стає зрозуміло, що контролювати температуру і нею впливати на споживача нема сенсу.
    Якщо вода була 60 градусів, а автоматика спрацювала на 55, то вже і так ясно, що гарячу воду майже всю вибрали і дуже скоро температура впаде ще нижче.
    Що ж тоді робити?
    Контролювати розхід. Наприклад, нехай бойлер має 300 літрів, він нагрітий і споживач №1 відкрив кран. Він має відібрати не більше 100 літрів. Через 100 літрів автомат має закрити йому клапан доки бойлер не нагріється знову. Другому споживачу також дати 100 літрів. Тоді жоден споживач не вибере всю гарячу воду з бойлера за один раз. Вибрав ліміт - сиди кури, чекай. Вода не тече, доки не спрацює термостат "нагрів завершено". Якщо бойлер холодний - блокуються обидва споживачі.
    При малих розходах (5-10 літрів) вони блокування не побачать, бо бойлер дуже швидко компенсує недогріту воду.

    Ну, тут і карти в руки. Водомір для гарячої води. Там є магнітик, що рухає лічильник. Лічильник викидаєте, біля магніту ліпите датчик Холла, до нього електронний лічильник імпульсів і на схему прийняття рішень - на клапан.
    Перед цим порахуйте, щоб бюджет автоматизациї блокування не перевищив обладнання кожної сім"ї окремим бойлером.
     
    sanykrimea подобається це.
  9. Анатолий_

    Анатолий_ Стажер

    Повідомлення:
    5
    Симпатії:
    1
    Я с Вами вполне согласен, но есть некоторые непорядочные люди. Среде них женщина шизофреник. Все уходят на работу, и она спускает воду. Договариваться о каких то правилах не ским.
     
  10. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    Електро клапан + термореле.
    Релюшки на базарах продаються, з крутілками і виносним датчиком.
    Бюджетно і дієво.
    Щоб здешевити - ввідний ел клапан із пральної машини, з будьякої. Поставити на подачу води в бойлер.

    Отправлено с моего Redmi 3X через Tapatalk
     
    carambich та Анатолий_ подобається це.

Поділитися цією сторінкою