Пасивний будинок під землею

Тема у розділі 'Строительство дома - общие вопросы', створена користувачем iome, 19 лип 2020.

  1. iome

    iome Підмайстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    м. Кропивницький
    Одна людина виробляє 100-400 Вт тепла, в залежності від фізичної активності. 100 Вт тепла достатньо, щоб підтримувати температуру +20°C у приміщенні розміром 4x3.5x2.5м (14 м²) з пінопластовим утепленням товщиною 1 метр, за теператури -30°C зовні. Або підтримувати ту ж температуру у такому ж за розміром приміщенні з пінопластовим утепленням товщиною 30 сантиметрів, але під землею.
    Звичайно, метр утеплювача це вже за межами раціонального, але 30 см - інша справа. Особливо під землею, де його вітром не здує й він нікому очі не мозолитиме.
    Якщо комусь цікаво, знайшов таблицю температур під землею впродовж року, ще стару радянську. Може хтось знайде більш нову і з температурами на більших глибинах. Хоча, втручання у ґрунт все одно збільшить його температуру, тому це мінімальні значення, скоріше.
    [​IMG]
    Ще зробив калькулятор для розрахунку утепленого з усіх боків приміщення.

    Цікавить думка користувачів форуму щодо можливості реалізації такого проєкту. Тільки з аргументацією, а не "це неможливо, бо я скептик 80lvl". Може в когось будуть поради щодо підвищення довговічності такого будинку. Особливо цікавлять гідроізоляція, захист від гризунів, мурах та інших підземних жителів. Чи поради щодо здешевлення будівництва.

    Зовнішню стіну планую зробити з бетонного моноліту. Можливо, заливатиму двома шарами: зовнішній тонкий з додаванням рідкого скла та армуванням (нержавіючим дротом/звичайним сталевим дротом/без армування?), потім гідроізоляція, потім товстий шар армованого бетону.
    Між стінами пінопласт з провітрюваними повітряними проміжками по боках та дренажем внизу. Отут цікаво з якого боку може волога збиратися. Може й одного повітряного проміжку достатньо?
    Внутрішню стіну не важливо з чого робити, хоч з вживаної цегли у пів цеглини або чогось ще більш дешевого.

    Природнє освітлення можна зробити через світловий колодязь, суміщений зі сходами.
    Вентиляція під час найменшого вітру посилюватиметься дефлектором і регулюватиметься клапаном, а коли вітру немає, то вмикатиметься електричний вентилятор.
     
    Останнє редагування: 19 лип 2020
    Илья Гут та sanykrimea подобається це.
  2. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Можна за основу прийняти американські "бейсменти". Там можна побачити всі можливі ньюанси. Ось наприклад хороші відео:

    --- добавлено: 19 лип 2020 ---
     
    Камила Паус та iome подобається це.
  3. iome

    iome Підмайстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    м. Кропивницький
    Дякую, дуже цікаві відео. Якось вони дивно "теплоізолюють" скловатою зовні без гідроізоляції https://youtu.be/nSa5P51CC6w?t=414. Мабуть, грошей багато зайвих.
     
    Останнє редагування модератором: 27 лип 2020
  4. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Це скловолоконна дренажна плита, яка повинна направляти грунтовы води в водовідвідні канали. Крім того всередині підвалів є ще укладений по периметру внутрішньої стіни водозбірний канал з невеликою ємністю з насосом, який зібрану воду скидає в каналізацію. Крім того цей канал ще збирає радон і скидає його через вентиляційну трубу.
    Отож ньюансів багато: міцні стіни для стримування ваги грунту, гідроізоляція, теплоізоляція, дренаж зовнішній і внутрішній, радон і інші гази, вентиляція і т.д. А загалом ідея на 100% працює, якщо грошей багато зайвих.
     
    988888 та iome подобається це.
  5. iome

    iome Підмайстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    м. Кропивницький
    Від зовнішнього дренажу хочу відмовитися. Краще вибрати навколо ями чорнозем і замінити на глину, хай вода кудись в інше місце стікає.
    Радон не має накопичуватись, бо повітря потраплятиме всередину лише через підняту високо над землею вентиляційну трубу.

    Ще варіант зменшити вартість, прокладаючи у товстій плиті цеглу, ближче до гідроізоляції, де має бути навантаження лише на стиснення. Але це ще уточнювати треба. Цегла приблизно така ж за міцністю на стиснення, як і звичайний бетон, але може там якийсь більш міцний бетон треба.
     
    Останнє редагування: 20 лип 2020
  6. iome

    iome Підмайстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    м. Кропивницький
    Трохи візуалізував:
    [​IMG]
    Цеглу використав, бо вживану можна вважати безкоштовною. Складно вигадати щось дешевше, ніж безкоштовне.
    У зовнішній шар бетону (6) (це той, який з додаванням рідкого скла) можна ще битого скла додати. Але бите скло знайти складно, щоб поблизу і у великих об'ємах. І покривати той бетон якоюсь смолою доведеться, щоб не пошкодити гідроізоляцію.
    Пінопласт вирішив герметично приклеїти до зовнішньої (холодної) стіни. Сподіваюся, конденсату між стінами завдяки цьому майже не буде.
    Для запобігання утворенню конденсату на внутрішній стіні вхідне повітря влітку можна пропускати через ґрунтовий теплообмінник, з якого збирати конденсат. З зимовим сухим повітрям ніби не повинно бути проблем.
    До речі, ось один з варіантів дефлектора - обертовий (на витяжку):
    [​IMG]
    Тягнути має непогано. Замість клапана достатньо лише обмежити швидкість обертання. Недолік: доведеться весь час тримати двері герметично зачиненими, щоб повітря забиралося ззовні лише через вентиляцію.
    Ще один варіант - флюгер-дефлектор на вхід і на вихід. Це якраз те саме "під час найменшого вітру". Але тоді треба вирішити проблему з потраплянням дощу у вентиляцію.

    Технологія називається "глиняний замо́к". Це, можливо, найстаріший спосіб гідроізоляції. В інтернеті багато про нього написано, у тому числі недоліки ("морозне здимання ґрунту"). Але якщо будувати нижче глибини промерзання, то ніби підходить.
     
    Останнє редагування: 22 лип 2020
  7. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Краще опишіть місце, де плануєте будувати бункер.
    Якщо ваш бункер буде в низовині і грунтові води не будуть мати куди стікати, то підлогу теж прийдеться гідроізолювати і внутрішній дренаж робити, бо вода під ногами на глибинах знаходиться під тиском грунту, тобто тиск води буде більший атмосферного.
    Краще зробити з металу велику бочку, покрити захисними покриттямя від ржавіння, а далі всередині нанести на стіни, підлогу, стелю поліуретан і закрити його, наприклад, гіпсокартоном. Далі вентиляція, опалення і все інше. Буде дешевше і надійніше.
     
  8. iome

    iome Підмайстер

    Повідомлення:
    52
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    м. Кропивницький
    Поки не вибрав місце будівництва, тому не проблема взяти таку ділянку, на якій не затопить. У тій місцевості, де проживаю, ще ніколи не бачив, щоб погріб (без серйозної гідроізоляції) хоч раз затоплювало. Хоча під час зливи може на 10-20 см город заливати.
    Про щось на кшалт бочки теж думав напочатку, але місця буде набагато менше (хотілося б 20м²+) і форма не дозволить прямокутні меблі встановити. Ще була ідея зварити тонку металеву оболонку навколо бетону, замість гідроізоляції і зовнішнього захисного шару, але тоді мороки ще більше.
    І фішка якраз у тому, що опалення не потрібне зовсім, як і кондиціонер.
     
    Останнє редагування: 23 лип 2020
  9. DINAMIT-UA

    DINAMIT-UA Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.744
    Симпатії:
    1.555
    Адреса:
    Україна
    Щоб потім ця металева бочка не спливла як підводний човен, посеред степів України.
    https://pikabu.ru/story/pochemu_vsplyil_pogreb_5217370
    Відео на ютубі- Погреб металлический выдавило (всплыл)
     
    Автоматчик та LVV подобається це.
  10. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Саме так, якщо вода немає куди опускатись і знаходиться під тиском грунту. При цьому металева бочка чи ні, все одно є ньюанси з місцем розташування погребу. Якщо б був бетонний погріб і гідроізоляція тільки на стінах, то воду видавило б з під підлоги, а тому потрібний внутрішній дренаж з насосом або гідроізоляція армованої бетонної підлоги або правильне місце для погребу шукати...Куча ньюансів і багато мороки.
    Я би не був так впевнений. Це ж не погріб і ви хочете там жити. Ви ж хочете дихати свіжим повітрям?
    А отже потрібно буде нагрівати холодне повітря і теплоти тіла людини буде не достатньо. Ось я рахував тут https://krainamaystriv.com/threads/22048/page-17 При ідеальних умовах треба біля 1м3 газу на добу на одну людину при температурі холодного повітря -10гр.С.
     
    DINAMIT-UA подобається це.

Поділитися цією сторінкою