Своїми руками Саморобне точило

Тема у розділі 'Станки', створена користувачем Бодя майстер, 28 кві 2016.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 22 тра 2016.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. Бодя майстер

    Бодя майстер Майстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    41
    Адреса:
    м.Львів
    Присвоїти номінацію темі можна тут
    __________________________________________________________________________

    :prapor: Привіт всім учасникам Форуму Країна майстрів ! :prapor:
    В кожній майстерні постійно виникає потреба загострити ножі , ножиці , свердла ... Зараз в магазинах та на ринку пропонують багато різноманітних точил різних фірм ( здебільшого китайських ) різної потужності, конструкції . Про те вартість таких точил на даний момент дуже висока. Хороше точило і на 1500 грн потягне і більше. Тож мною було прийняте рішення зробити своє саморобне точило.Скажу відразу, це мій ПЕРШИЙ проект із виготовленням верстатів. Досвіду в цій справі ще маю мало так що виготовив як міг , та як знав.:kluch:
    За основу я застосував двигун від пральної машини радянського виробництва потужністю 180 Вт та швидкістю обертання 1350 об/хв.Двигун хороший майже не гріється ,якісний та надійний :) , а це є саме головне .Сам двигун мені подарував один знайомий.
    Робив все з того що попало під руки,а саме : платформа ДСП товщиною 18 мм знайшов на смітнику , кріплення двигуна це скоби для навісних замків купив на ринку ,болти,гайки,самонарізи, шайби придбав теж на ринку . Автоматичний вимикач я купував для дому,але потрібних не було купив на 10 А ,а пізніше розрахував що цього буде мало і тому застосував на точило ДІН рейку під автомат докупив в магазині.
    Втулочку я виточував сам . Добре що родич в селі в автосервісі працює дозволили мені виточити втулочку :) . А перше була історія з втулочкою яку мені робив токар на замовлення через знайомого ( добре що хоч я гроші не платив ! ) виточив мені з діаметром посадки на вал двигуна 18 мм ,а треба 14 мм .Так і ту втулочку не переробив так що після того як минув рік я поїхав в село і вже сам виточив собі нормальну втулочку.Виточував її на токарному верстаті 1К62. Втулочку зробив на вал Ф 14 мм ,посадка круга 32 мм .Інші параметри можу надати на креслення.Заготовку на сервісі знайшли так що вартість втулочки нульова .Але я трохи допоміг так що це й подяка була за втулочку і заготовку.
    Ну що ж , зараз розповім як я робив це точило з самого початку до кінція.
    Перше що я зробив це відпиляв ДСП необхідних розмірів .Пиляв ножівкою для металу так що попітніти довелося сильно dance бо ножівку по дереву ще не купив (((( Після того як відрізання ДСП обробив його на місці відрізання за допомогою рашпиля ,далі я зробив розмітку і просвердлив усі отвори для кріплення двигуна,гумових ніжок ,конденсатора ,вимикача.
    Пізніше я розібрав двигун,почистив його і змазав підшипники. Замінювати їх нема потреби так як їх стан ще є нормальний.
    Після чого почав все збирати до купи.Прикрутив ніжки гумові ( з тої самої пральки ) прикрутив скоби для кріплення двигуна на самонарізи Кожну скобу я прикрутив на 3 самонарізи для надійного кріплення, конденсатор,автоматичний вимикач. Сам двигун закріпив на 2 болти М6 і на дві гайки і додатково поставив шайби .При цьому кріплення вийшло надійне .Після цього підключив всі провідки,запресував втулочку ,встановив дешевий круг за 25 грн ф 125 мм.При цьому круг виявився поганенький мав велике биття , а це є неприпустимо для якісного загострювання інструментів.
    Зараз точило є ще в процесі виготовлення,залишається зробити підручник,кожух , підсвітку робочої зони і ще якісь можливі доробки .Зараз викладаю фото процесу виготовлення точила, фто втулочки , та загальне фото точила.
    Вже після свят я дороблятиму точило і викладатиму фото доробок кожуха,підручника....
    Одразу скажу ,я вже працював на своєму точилі без кожуха , але в захисних окулярах які я купив в магазині за 24 грн.
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 29 кві 2016
    Анатолій., nestorchernihiv та Nevid подобається це.
  2. Блаж

    Блаж Прораб

    Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    теж хочу собі таке зробити
     
    Бодя майстер подобається це.
  3. Petko

    Petko Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.121
    Симпатії:
    3.683
    Адреса:
    Івано-Франківськ
    to be continued?... ;)
     
    Бодя майстер подобається це.
  4. Бодя майстер

    Бодя майстер Майстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    41
    Адреса:
    м.Львів
    А ось як виглядає точило на даний момент.Круг я на жаль розбив ,а новий ще не купив тому на фото точило без круга.
     

    Вкладення:

  5. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    @Бодя майстер, все круто, все класно. але бити вас березовим прутом. бити, бити до напівсмерті поки не поставите на точило захисний кожух.
     
    o.neymark, Petko та Бодя майстер подобається це.
  6. Бодя майстер

    Бодя майстер Майстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    41
    Адреса:
    м.Львів
    Дякую ! Так,кожух робити треба. Є проблема в тому щоб вирізати його.Метал ще є товстенький з комп'ютера корпус,а вирізати нема чим.Треба хіба що болгарку десь позичати .Ножиців по металу також не маю .Та й чи вріжуть не знаю.Після свят може знайомий болгарку позичить я ще не питав.Та й підручник треба робити. Ще не знаю як зробити кожух добре .
     
    leshiy_40 подобається це.
  7. Блаж

    Блаж Прораб

    Повідомлення:
    961
    Симпатії:
    369
    без інструменту все воно проблема...як варіант можна запропонувати сходити на пункт прийому металлолому, якщо там нема чогось підходящого то найти трубу трохи більшу всередині за ваш круг , відрізати кільце , по ширині трохи більше круга (різак на пункті прийому металлолома завжди є, і там же на металлоломі найти дві бляхи товщиною 1,5-3 мм...і потім за допомогою сварки та фантазії зварити з цього захисний кожух.
     
    Бодя майстер подобається це.
  8. Бодя майстер

    Бодя майстер Майстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    41
    Адреса:
    м.Львів
    Хороша ідея ! Жаль знайомих на пункті прийому металобрухту нема в мене. Я маю корпус від старого комп'ютера , там метал товстенький .Є варіант запитати в знайомих болгарку може хто позичить.А зварку це ще допоможуть мені )))) Жаль не купив болгарочку китайську ще кілька років тому маленьку.Була десь до 200 грн .Мені б такої вистачило.Добре дрельку купив ще в 2011 році ,а без неї ніяк.Тепер грошей нема і не купити нічого (((((((
     
  9. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    в інтернеті можна купить за стільки. а ще зубило і молоток ніхто не відміняв. теж варіант.
     
    Бодя майстер подобається це.
  10. Бодя майстер

    Бодя майстер Майстер

    Повідомлення:
    48
    Симпатії:
    41
    Адреса:
    м.Львів
    --- добавлено: 29 кві 2016 у 10:46 ---
    Теж варіант хороший ))) Після Великодніх свят займуся точилом.Але зараз сесія буде ,ще курсову робити... А вже потім займуся точилом.Може й скоріше зроблю між сесією.
     
    Останнє редагування модератором: 7 тра 2016
    Maksim II та leshiy_40 подобається це.

Поділитися цією сторінкою