3 фазы за допомогою частотного инвертора

Тема у розділі 'Электрика и освещение', створена користувачем Блаж, 15 бер 2016.

  1. Олександер_1

    Олександер_1 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.208
    Симпатії:
    3.210
    Адреса:
    Між поділлям і поліссям
    Цікава штука ці частотники! Хтось користується? Цікавить чи може добавити двигуну обертів чи тільки зменшує?
     
  2. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Найбільш древній спосіб отримати три фази з 1ф або з постоянки - це система двигун-генератор. Наприклад беремо в якості двигуна колекторний двигун змінного струму від дрелі, а генератором може бути асинхронний двигун, але обовязково з конденсаторами, бо для роботи асинхронної машини в режимі генератора потрібна реактивна енергія для підтримання електромагнітного поля. Недолік тільки в низькому кпд, бо якщо прийняти що двигун має кпд=0.8, а генератор має кпд=0.8, то кпд системи буде 0.64. Порівнюючи з інверторами в яких кпд більше 0.9, то така древня система хоч і супер надійна, але неефективна, громіздка, а також якщо буде плавати швидкість обертання двигуна, то і частота на виході буде плавати і напруга. Ось класичний рисунок схеми

    Також в якості генератора може бути 3ф синхронний генератор, але він дорогий і не поширений на ринку. Якщо є бажання, то щоб не підключати конденсатори до асинхронного двигуни для перетворення його в генератор, можна його дещо переробити з допомогою неодимових магнітах ось як на відео

    Однозначно, що частотники краще(кпд, габарити, керування, захист і т.д.), але треба НЕ ЗАБУВАТИ, що в більшості частотників для асихронних двигунів процесор на виході дає НЕ НАПРУГУ у вигляді синусоїди, а СТРУМ. Напруга ж буде виглядати як прямокутні імпульси різної тривалості і з різною частотою повторення, бо працює ШІМ в якого задача забезпечувати синусоїдальний струм.
     

    Вкладення:

    leshiy_40 подобається це.
  3. Бригадир

    Бригадир Заслужений майстер

    Повідомлення:
    10.968
    Симпатії:
    7.147
    Адреса:
    Одесса
    Автомобильные генераторы тоже выдают 3 фазы, только частота нестабильная и выпрямляют их потом.
     
    LVV подобається це.
  4. LVV

    LVV Прораб

    Повідомлення:
    431
    Симпатії:
    425
    Адреса:
    Закарпатська обл., Свалявський р-н
    Автомобільні генератори якраз і є синхронними трьохфазними генераторами з явнополюсним ротором. Щоб мати 3-и фази, то головне мати статор з трьома обмотками, які зміщені просторово під 120гр., а потім потрібно щоб ротор створив своє поле, яке при його обертанні всередині статора буде наводити в обмотках необхідну нам трьохфазну напругу.
    В автромобільному генераторі поле ротора створюють додатковою обмоткою збудження(кількість полюсів потім формують "залізом" ротора) і тому є два кільця з щітками через які йде живлення цієї обмотки. Також може бути безщітковий варінт, якщо ротор набраний із постійних магнітів.
    На відео, де три фази отримують від окремого асинхронного двигуна який обертається і в якого одна фаза включена в мережу, то поле ротора "підкурюється/живиться" якраз від однофазної мережі, а далі коли ротор отримав своє поле, то він наводить необхідні нам три фази в обмотках статора.
    Тобто створити три фази(напруги в кожній фазі зсунуті між собою на 120гр.) досить просто. НЕ ПРОСТО забезпечити стібільну частоту 50Гц і стабільну напругу 380В.
    Краще навіть не пробувати в домашніх умовах такими методами забезпечувати себе трьома фазами(справжніми зі стабільною частотою і напругою при коливанні навантаження).
    Єдиний варіант інвертор, але і він має своє вузьке спеціалізоване призначення.
     

Поділитися цією сторінкою