Своїми руками Березовий сироп, без термообробки

Тема у розділі 'Своими руками - отчеты', створена користувачем RESPECT, 25 бер 2015.

?

Голосуєте за цю тему?

Голосування закрито 24 тра 2015.
  1. Так

    100,0%
  2. Ні

    0 голосів
    0,0%
  1. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    тут мабуть діло в розмірі молекули. ні, ну справді цікаво. а раптом дома можна спирт отримати.
     
  2. RESPECT

    RESPECT Прораб

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    271
    Адреса:
    Lviv
    Через осмосний фільтр?
    Відділится вода, в наслідок піднімется градус, а спирт з сивушними маслами залишаться.
    Не гарантую чи витримає фільтр таку наругу. Вода прямо з крана швидко псує фільтр (через наявність хлору). Має бути попередній вугільний фільтр.
     
  3. gam-ua

    gam-ua Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.146
    Симпатії:
    684
    Адреса:
    Чернігівська обл. Ічня
    @RESPECT, розкажыть тетальныше про фыльтр. воздух ним можна фільтрувать. мені в газген треба близько двох мікрон уловлювати.
     
  4. RESPECT

    RESPECT Прораб

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    271
    Адреса:
    Lviv
    Треба пробувати, до якого градусу можна повисити. Хоча теоретично можна відібрати всю воду, аби тільки фільтр витримав потрібний тиск.
    --- добавлено: 21 апр 2015 в 16:11 ---
    На фото видно вертикальну колбу, в середині мікронний фільтр, стандартний для систем очищення питної води. З початку ставится 5 мікрон, потім вугільний і на кінець 1 мікрон. Після цього можна добавити осмос (на фото горизонтальна, біла колба). Тільки після осмосу отримуєм практично дистилят, його не рекомендують пити. Щоб вода стала питною, ставлять мінералізатор, ще для покращення смаку ставлять фільтр на основі вугілля з кокосового волокна (не знаю, чито на правду щось дає, чи просто "крута" примочка аби гроші здерти)

    То я так обширно розкрив тему, щоб було зрозуміло, які є фільтри.
    А по питанню. Осмосна мембрана може повітря фільтрувати, тільки прийдется підняти тиск, хочаб до 1-2 атмосфери. Можете взяти попередній фільтр 1 мікронний (він продуваєтся легко). Яле знову ж таки які домішки в газі, чи не заліпить смолами за пару годин роботи?..
     
    Останнє редагування модератором: 29 кві 2015
  5. Нест

    Нест Майстер

    Повідомлення:
    168
    Симпатії:
    63
    Адреса:
    Черкассы
    Это ж элементарно, Ватсон!... :) Компрессор от холодильника (поршневой) даст примерно до 0.9 атм вакуума (0.1 ат.абс). Ему ж все равно - сжимать или разрежать... В прошлом году б/у компрессор стоил от 100 грн. Полезная вещь... Однако объемная производительность у него небольшая (цифру не знаю) - большую емкость может долго вакуумировать. Успехов! Голосую... :)
    --- добавлено: 21 апр 2015 в 17:08 ---
    Таки да, повышать градус с одновременным повышением концентрации сивухи - плохая идея. Да еще затраты на фильтры... Лучше самогонного аппарата (дистиллятора) ничего не придумаешь. А вот здесь есть большой простор для творчества. А спирт получить - не проблема. Вот только, обратно-таки, - зачем?
     
    Останнє редагування модератором: 29 кві 2015
  6. igogo

    igogo Новачок

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    0
    Розкажіть за цей осмосний фільтр. Де його можна придбати і "що питати". Наскільки я знаю їх продають тільки в якості "комплекту" для очистки води з іншими фільтрами. Та і узагалі часто замість осмосу впихують звичайний фільтр. На скільки його хватає? Він міняється в зборі чи картріджі є?
     
  7. RESPECT

    RESPECT Прораб

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    271
    Адреса:
    Lviv
    Якщо для води, то так і слід брати, в комплекті. Чи в комплекті є осмос дуже просто визначити. Перед осмосною мембраною завжди має бути 3 фільтри і після мембрани мінералізатор. Тобто мінімум 5 колб, зазвичай 3 вертикальні і 2 горизонтальні. Якщо в крані тиск менше 2,5 атмосфер, в комплекті має стояти насос. Якщо у вас уже є комплект з 3 фільтрів, то можна добавити мембрану, мінералізатор і ресівер. Стандартна мембрана здатна виробити ~6л дистиляту в годину (при цьому 20-30л зливаєтся в каналізацію). Ніхто не чекатиме пів години щоб накапало води на борщ, для того і ставится ресівер...
    В комплексі фільтри + осмос, фільтри міняються раз на пів року а мембрана на 1,5-2,5 роки. Коли забиваєтся мембрана, просто стає повільніше набиратись вода. Тобто мембрана міняєтся коли не встигає набирати ресівер. Міняєтся картридж, коштує ~40$. Є можливість регенерації мембрани, миють слабими розчинами лугу та кислоти, відновлюють до 80-90% продуктивності.
    --- добавлено: 21 апр 2015 в 21:11 ---
    Так щоб купити частинами знайшов не одразу. В фірмі по фільтрах за:фільтр, мембрану, насос заспівали ціну як за готовий комплект. Трохи пошуків і знайшов на базарі, за реальну ціну...
     
    Останнє редагування модератором: 29 кві 2015
  8. петруччо

    петруччо Новачок

    Повідомлення:
    12
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    Хмельничина
    хочу молоко сгущувати не знаю який спосіб вибрати є необхідна тара компресор чи можна задіяти осмос чи потом це геморойно потом з очисткою кожен раз треба ж мити підкажіт щось [email protected]
     
    Останнє редагування модератором: 29 кві 2015
  9. RESPECT

    RESPECT Прораб

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    271
    Адреса:
    Lviv
    То все треба пробувати, концентрування може затягнутись на стільки, що молоко зкисне. Або осмосну стадію обмежувати в часі а потім випаровувати класично або пастеризувати і випаровувати при пониженому тиску. Чому так? При кипятінні втрачаєтся багато корисного а значить стає не корисним або й шкідливим. Чим довший нагрів і чим сильніший, тим більше втрачаєтся, тому пастеризація (нагрів до 80ºС і різке охолодження) є компромісом. Або фільтрова система має бути абсолютно стерильна і після пастеризації ганяти через осмос до останнього, бажано ще в холодильник запхати всю установку.
    А мити треба і добре мити. Якщо сепаратор розбираєтся, то осмосний картридж ні. То є зкручений рулон, в середину якого не доберешся і треба промивати з торця. Треба підібрати миючий засіб або кілька, які б змивали ідеально. Одне добре, що дистиляту в досталь, є чим полокати. Мити не розбираючи буде проблематично, об'єм моєї системи майже літр, приходится багато раз міняти воду і ганяти по колу. Між заміною води слід максимально злити попередню.

    Звичайно можна забити на все і не вигадувати, кип'ятити і випаровувати, але осмос дозволяє серйозно зекономити (хоч і коштує не мало). На нагрів літра води від 0 до 100ºС треба затратити ~117 ват, на випаровування треба ~7400 ват, а осмос потратись всього 5 ват на відділення літри води.

    Все залежить від ваших об'ємів, краще якби можна було забеспечити безперервний процес. І всеодно осмос не доведе до потрібної концентрації, прийдется прибігти до класичних методів. Навіть якби осмос зміг достатньо концентрувати, молоко не загусне як при кип'ятінні. При кип'ятінні лактоза карамелізуєтся і трохи загущує, а вже з цукром досягаєтся відома всім консестенція...
     
  10. RESPECT

    RESPECT Прораб

    Повідомлення:
    284
    Симпатії:
    271
    Адреса:
    Lviv
    Мабуть я надто детально все розписав, що не виникає ніяких питань. Хочется діалогу :)
     

Поділитися цією сторінкою