котел+ТА на природній циркуляції

Тема у розділі 'Твердотопливные котлы', створена користувачем андрій бармалей, 15 жов 2020.

  1. Твердотоп Сервис

    Твердотоп Сервис Підмайстер

    Повідомлення:
    71
    Симпатії:
    15
    лепестковый он же гравитационный создан именно для систем ЕЦ
     
  2. юриййй

    юриййй Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.018
    Симпатії:
    1.288
    А якщо утеплений ТА забитий повністю. І пропало світло? І циркуляція не дуже?
     
  3. Твердотоп Сервис

    Твердотоп Сервис Підмайстер

    Повідомлення:
    71
    Симпатії:
    15
    если неисправна автоматика котла, то сначала выкипит ТА и если хватит дров то будет так как в видео

    меня там кстати вспоминают под названием "сервис"
     
  4. gjkzr

    gjkzr Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.677
    Симпатії:
    1.698
    Адреса:
    Украина
    Вам не кажется что глупость сказали
    --- добавлено: 28 лис 2020 у 20:04 ---
    Вы когда нибудь видели как кипит , например , 1000 л воды . А если это еще и под давлением .....:bb:
    --- добавлено: 28 лис 2020 у 20:10 ---
    @Твердотоп Сервис, мне нравятся ваши посты , что ни фраза , то просто шедевр.
    С таким ником не прощается всякая ересь
     
    Останнє редагування модератором: 6 гру 2020
  5. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    @gjkzr, я підняв ТА над котлом. Фотки зараз не маю, але зробив банально: на чотири ноги поставив ТА, труба ніг 76мм, котел висотою 110 см, стоїть між ногами ТА. Обв'язка зі всіма наворотами, але як пропала електрика - саме таке розташування врятувало від кипіння котла. Розкочегарений до 80с котел скинув тепло в ТА, нагрівши його і себе до 95С, без кипіння.
     
    Алекс Иваныч подобається це.
  6. Iven

    Iven Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.125
    Симпатії:
    1.538
    По идее должна - там сопротивление мизерное. Тем-более у шахтника высота небольшая и очаг горения низко.
    --- добавлено: 1 січ 2021 у 19:43 ---
    Но у Вас и котёл с небольшой топкой, насколько я помню. Если это будет шахтник, да ещё и полностью заряженный...
    В очередной раз убеждаюсь, что чем проще и надёжнее система отопления, тем спится спокойнее )
     
    Останнє редагування модератором: 9 січ 2021
  7. Ra.

    Ra. Майстер

    Повідомлення:
    83
    Симпатії:
    40
    Адреса:
    Украина, Мариуполь
    У меня стоит 2 лепесковых в цепи и всё норм пашет. Тащит воду из системы, душит разгон, пока не перекроешь, будет Т болтаться внизу. Перекрываю, даю разгон котлу, потом даю на СО тепло. Менял трубы дымохода вчера вечером, не кормил котёл, чтоб в дыму не монтировать. потом дал топливо, через полчаса пошло тепло.
     
    Останнє редагування модератором: 9 січ 2021
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Перепрошую, не ввів в курс справи.. Я тепер оліхарх по ТП котлах, екслуатую вже три, включно з тим, який ви маєте на увазі. :)
    По першому котлі так і все залишилося, планована доробка акумуляторного розвантажувача при пропаданні примусової циркуляції заморозилась з багатьох причин, одна з яких ДБЖ на 12 вольт.. (просто ліньки).
    Змонтували на виробництві опалення самопальним котлом, який трохи більший від згаданого КЧМ. Так от йому і приробили ТА над ним. Все запрацювало згідно очікувань, конденсату нема навіть на старті при 10С, якось так збалансована потужність котла і гідроопір обв'язки, що і не кипить, і не плаче. Вийшло на голій інтуїції..
    Третій котел - це шедевр мого батька. Батько, ще коли був при зв'язках, надумав замінити старий АОГВ (чи як там його звати) на щось надійніше, на його думку. І на основі своїх спостережень зробив котел для спалювання у ньому газу через пальник з автоматикою Арбат, але щоб при скруті (далекий 1985 рік, ніщо не передбачало краху союзу) можна було перейти на альтернативне паливо. Робив котел з ідеєю, щоб у ньому було мінімально води при номінальній площі теплобміну грубки і газоходу. Робив з 5 мм сталі.
    Років п'ять тому, коли я вже наповну кочегарив на КЧМ, питаю батька, чому ви не палите дровами, адже настав час для вашого котла? В хаті дубак 10С, батько економить газ і говорить: м анав я ці дрова, я до газової ери палив дровами і ще раз у це влізати не хочу..
    Три роки тому батько помер, прийшлося мені перебирати на себе клопоти по опаленні батьківської оселі.
    Для початку перероби в пальник, щоб можна було палити ним на мінімумі і при необхідності на номінальній потужності. Домігся режиму витрати газу 3 м3 на добу при -15С на вулиці і +5С в будинку. Більшої температури мені не треба, в хаті ніхто не живе, тільки щоб не промерзла. Але і 3 м3 для мене забагато, коли навколо хати море всяких дров, як сміття, так і вечезний сад з вербами попри потічок.
    Витягнув газовий пальник, доробив дверки, рушта, попільник, ущільнив шпари для ліквідації паразитного піддвування, викинув з котла турбулятор димогазів, поставив на вихід котла шибер - і запалив дрова.
    Палю другу зиму, котел при старті не плаче від слова зовсім, одна закладка горить в середньому годину (в залежності від породи дров), температура в котлі 80-85С.
    Починає кипіти при показах в межах 90С, припиняю горіння регулюванням шиберу димоходу, прикриваючи його на відповідний кут. Котел в приміщення не димить, так як завантажувальні дверки добре ущільнені і при закриванні димошибера він просто задушується. Планував зробити механічну зв'язку, щоб при вікриванні дверцят автоматично закривався пддіув і відкривався димошибер, але не не дійшли руки, маніпулюю засувками вручну..

    Мені найбільше сподобалось - природня циркуляція: ніяких насосів і залежності від електрики. Взагалі-то це батьківська заслуга, він ще в догазові часи сам змонтував собі систему опалення, палив дровами і вугіллям у самопальному колі, який зробив з вагонних ресиверів, я ще застав цей котел, але його викинули, коли провели газ по селі, а я пішов у перший клас. Система працює і зараз, горизонтальна двотрубна розводка, 4 контури по дві чавунні батареї по 8 ребер, на різьбах (!), тільки вже пізніше з'явилась електрозварка, біля котла, коли котли міняли і добудовували веранду.
    Так ось, батьківський котел, як і система опалення, мені найбільше сподобались з того, що мені зустрічалось в опаленні.
    Робити варто відразу найкраще!.. :)
     
    Владимир В, Ra. та slavko.malynovsky подобається це.
  9. gjkzr

    gjkzr Заслужений майстер

    Повідомлення:
    1.677
    Симпатії:
    1.698
    Адреса:
    Украина
    Может спасти , а может и нет . Видел пару случаев когда не спасло .
    Это кому что нравится .Вернее какие задачи ставятся . Если ставить ТА только для защиты от пропадания электрики , то на мой взгляд нет экономической целесообразности . Бесперебойник с аккумулятором проще и дешевле .
    --- добавлено: Jan 2, 2021 5:42 PM ---
    Сопротивление небольшое , но и сила ЕЦ тоже слабая . Для надежности ставлю клапан под уклон - немного открыт по любому
     
    Останнє редагування модератором: 10 січ 2021
  10. Алекс Иваныч

    Алекс Иваныч Прораб

    Повідомлення:
    538
    Симпатії:
    426
    А вот моя практика показывает, что хлопушку надо ставить немного на закрытие. То есть в обычном положении она всегда закрыта. ЕЦ её открывает, проверял много раз. А вот температура подмеса через трёхходовой с насосом, при заваленой на закрытие хлопушке стала более правильная ( соответствует термопатрону в клапане). Если не ошибаюсь, то три года пользовался хлопушкой установленой горизонтально, температура "гуляла". В прошлом сезоне переделал, и чуток завалил хлопушку на закрытие. Теперь всё отлично. Циркуляция между котлом и ТА идет только в одном направлении. Часто наблюдаю когда низ котла 40, а низ ТА 70. Кстати, а сможет ли заведомо приоткрытая хлопушка остановить циркуляцию после прогорания котла? Я сомневаюсь, что сможет. Во всяком случае на моей системе, при горизонтальной хлопушке, небыло столь явного температурного перепада. А если так тогда зачем она вообще.

    Это мой личный опыт.
     

Поділитися цією сторінкою