Самодельный сварочный аппарат

Тема у розділі 'Своими руками - отчеты', створена користувачем mazzerhaka, 16 кві 2010.

  1. skornyak

    skornyak Підмайстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.Белая Церковь
    При большой надобности соорудить аппарат можно практически из ничего, и будет варить. Другое дело насколько хорошо. Иное дело иметь под рукой аппарат с определенными данными, основываясь на кое каком опыте , имею дома три сварочных аппарата, могу с уверенно судить : для стационарной сварки нужен мощный аппарат на 380В еще лучше 3-Х фазный выпрямитель и варите в любое время суток никто из соседей не будет жаловаться на ,,мигание лампочек,, ,инвертор хорош для монтажных работ, лёгкий удобный правда некоторые модели капризны в отношении питающего тока при заниженном напряжении.К положительным качествам можно отнести и хорошее формирование сварочного шва, но как все малогабаритное имеет ограничение по максимальному току, и немаловажная деталь это стоимость ,а также надежность.Случилось так что товарищу понадобился инвертор , сначала присмотрели ,,китайца,, купили ТИТАН проработал 1,5 часа и сдох. Сдали по гарантии , приехал через месяц попользовались 20 минут выстрелили кондеры пришлось купить отечественный Запорожский за 3800 гр теперь проблем нет. В случае необходимости сваривать нержавейку или чугун то нужен выпрямитель с дросселем и конденсаторами, причем последние желательно набирать из относительно небольших ёмкостей от 2200 до 4700 мкф на рабочее напряжение не ниже 80В , дело в том что у больших ёмкостей 16000-22000 мкф, через клеммы протекают значительные токи часто происходит перегрев клемм приводящее к выгоранию последних.Если для сварки черным электродом качество дуги у инверторов хорошее то для нержавеющих сталей не особо, большое разбрызгивание металла из сварочной ванны. Можно похвалить некоторые аппараты заводского изготовления за то что имеют : тепловую защиту, магнитный шунт, вентилятор для усиленного охлаждения, возможность подключения к сети 220/440В , но при слабой сети варить отказываются, Во многих моделях очень мало ,,железа,, , тонкие провода на обмотках, от перегрева не спасает даже принудительный обдув трансформатора хорошо если имеется тепловая защита сжечь не даст но и работать не комфортно, 3 электрода диам. 3мм спалиш и кури бамбук, пока не остынет.Сегодня вариантов для выбора великое множество.
     
  2. vlad.kov

    vlad.kov Майстер

    Повідомлення:
    185
    Симпатії:
    66
    Адреса:
    Марківка
    1 людині також подобається це.
  3. leshiy_40

    leshiy_40 Заслужений майстер

    Повідомлення:
    8.806
    Симпатії:
    10.846
    Адреса:
    Зах. УкраЇна
    Відповідь: Самодельный сварочный аппарат

    Немає нічого складного в намотці зварювальника. Саме цінне на сьогодні мідний дріт, вторинна може бути і алюміній. За магнітопровод взяти статор єлектродвигуна (чим більше квадратів заліза, тим менше витків). Діодний міст(діоди можуть бути і 50А, головне щоб на радіаторах), дросель з потужного транса і простенька регуліровка по первичці на семісторах. Так зібрав років п"ять тому. Проблем НУЛЬ. Хош нержавійку, хош чугун, а перекинувши полюса можна навіть бляху 1мм. зварювати.
     
  4. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    Доброго :Hi:.
    - при використанні фер. колечка від латра (220в \ 9А) як розрахувати дросель?
    (мене замучила моя постоянка , одні електроди бере , другі ні (липнут))
     
  5. skornyak

    skornyak Підмайстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.Белая Церковь
    Добрий вечір. Вперше чую що в ЛАтРах використовують феритові кільця, тай потужність апаратів на одному кільці малувата, треба використовувати залізо з двох латрів. Річ у тому що єлектроди змінного струму меньш вибагливі до вихідних характеристик апарату ніж електроди для постіного струму , нержавійка ,чавунні, УОНІ,сормайт та інші.Якщо апарат однофазний то до зглажуючого фільтру вимоги досить високі, дросель-35см2 заліза, дріт-25-30мм2,вставка з немагнітного мателіалу 4мм, конденсатор 12-16тис.мкФ, напруга ХХ 75-80В.Хоч виробники інверторів і зазначають що їхніми апаратами можливо зварювати нержавійку, так можна але процесс горіння дуги паганенький, велике розбризкування металу.І як наслідок якість шва досить низька.Інша справа трифазний апарат , якість дуги навіть на самому паганенькому буде завжди вище. До тогож самі електроди із нержавіючої сталі мають вищий електричний опір ніж решта чорних, в процессі зварки стрижень нагрівається, обмазка обсипаеться, чим більша невідповідність параметрів дуги до необхідних тим швидший цей процесс також відбувається часте залипання електрода на зварювану деталь. Щоб створити апарат для простих робіт зовсім не обов,язково використовувати дорогі якісні дроти, шукати компактне залізо, мій родич намотав первинну обмотку звичайним дротом ПВ-3 -6мм2, а втроинну - 25мм2 жилою в гумові оболонці витягши з гнучкого кабелю. Трохи грівся але в дома не на виробнитстві, трохи перекурів, головне щоб роботу зробить та перед сусідом за кожною дрібницею голову не схиляти.

    Добавлено через 9 минут 38 секунд
    Варіант досить цікавий але то не для зварника, треба в електроніці петрати, тай ціна виявиться не дешева.Інвертор вигідний тим що легкий на руки, але в разі виходу з ладу ремонт обийдеться в копіьочку. Для людини не обізнані в електроніці краще простіше, хіба що цей аппарат ходить по халтурах і на себе заробля. А для дому чим простіше тим краще.
     
  6. oleg_bios

    oleg_bios Прораб

    Повідомлення:
    222
    Симпатії:
    446
    Адреса:
    Черкассы
    Свій саморобний намотав на трансформаторі струму, дістав через знайомих в міських електромережах в 90-х. Первинна обмотка - мідна шинка, вторинна шматки гнучкого мідного кабелю. Практично не гріється, не гуде. Важкий, на колесах, надійний,... позичаю друзям.

    Користуюсь інвертором ...
     
  7. orex_

    orex_ Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.987
    Симпатії:
    725
    Адреса:
    Рахів
    Доброго :Hi:
    - та як.. ? , пару постів више писалося , що можна використати жалізо з трасф. ТС-250 ( з старенокого теліка) , а тут кольцо "ОГО" за розмірами , і його мало .
    - в мене напруга (давненька міряв , завтра переміряю) , але в районі 56в (DC)
     
  8. Voyutichi

    Voyutichi Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    16.117
    Симпатії:
    8.913
    Адреса:
    м. Самбір
    Відповідь: Re: Самодельный сварочный аппарат

    залежить від якості електродів для зварки. В мене є декілька електродів на залишку, придбав на базарі як неліквід. Так от ними я нержавійку зварив з першої спроби з повним проваром ( 4 мм) без єдиного "бризку". Чистий рівненький шов.
    Це оглянули і позичили в мене інвертор на завод, нержавійку варити - нічого в них гарного не вийшло - бризки і пори. -Які електроди, питаю.. -З Епіцентру.. -Ясно, говорю..
     
  9. skornyak

    skornyak Підмайстер

    Повідомлення:
    69
    Симпатії:
    19
    Адреса:
    Украина.Белая Церковь
    Re: Відповідь: Re: Самодельный сварочный аппарат

    Можливе все що завгодно, згоден що від елєктродів теж багато чого залежить, але є апарати які не варять хоть убий. Сьогодні випадково на одній фірмі бачив як чоловік варив трансформатором 380/36В без ніяких перемоток, привіталися , чоловік розказав що викиристовує років 15, і для легких робіт іншого і не бажає.
     

Поділитися цією сторінкою