Електросамокат: досвід експлуатації і доробки

Тема у розділі 'Тракторы, мотоблоки и другая техника', створена користувачем Ant0ny2a, 18 гру 2020.

  1. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Квітень і травень їздив через повністю безлюдний вокзал. Аж дико! Пасажирських поїздів зовсім нема, тільки товарні возять зерно, яке з'їли миші.
    І ось на початку червня на вокзалі з'явились люди! Перші пенсіонери зранку біжать до поїзда d:)
    А то вже аж рейки почали іржавіти.

    На початку червня в пошуках, "хто тут ще стукає?" добрався і до батареї. Вона знаходиться у деці, тобто у мене під ногами. Дека зроблена з алюмінієвого профіля, посередині великий прямокутний тонель з батареєю, по бокам два майже трикутні, в одному з яких лежить проводка до заднього ліхтаря.
    Батарея з боків прилягає до перегородок профілю з легким ковзанням, а от зверху є невеликий зазор. Тож ніщо не заважає ій там плигати вгору-вниз.:radost:
    Ось яка вона батарея:
    2020-06-07-14-05-57-383.jpg 2020-06-07-14-06-14-712.jpg До речі, червона лейба означає, що гарантія на батарею тю-тю. Тобто це індикатор, цей папірець просочений якоюсь хімією, і від попадання вологи стає червоним.
    Батарея зібрана із 30-ти елементів 18650 по схемі 10S3P, тобто 3 паралельних групи по 10 послідовних. Ще повинна бути BMS плата (захист акумуляторів), але я не відкривав герметичний кожух.
    Для ущільнення батареї обернув її верх і низ в декілька шарів пористим упаковочним пластиком. Підібрав так, щоб входило на місце щільно, але без помічі кувалди. Може доведеться ще коли витягати. А для витягування обмотав верх-зад-низ пару разів широким скотчем, і залишив хвіст спереду.
    2020-06-07-14-23-33-384.jpg 2020-06-07-14-37-32-819.jpg
    Ще одягнув м'який ролик на роз'єми до заднього ліхтаря, вони теж вільно теліпались в своєму тонелі.

    А ось болт і пружина передньої підвіски:
    2020-06-07-14-58-14-966.jpg 2020-06-07-13-58-15-227.jpg М'яка прокладка, в якому порядку вставляв, і куди вона перескочила. Аж на головку болта.

    Ці всі апгрейди дали деякий ефект, шум знизився, але не зник зовсім.
    Для більш м'якої їзди і меншого шуму замовив собі на Алі заднє колесо з пневматикою. До того ж знайшов колесо з барабанним гальмом. До нього ще замовив широку задню вилку, важіль на кермо і трос в оболонці. Ще й нове заднє крило з ліхтарем.

    Додав ще оснащення: дзвоник (розганяти пішоходів) і дзеркало заднього виду з кріпленням на окуляри.
    IMG_20200531_170403.jpg IMG_20200531_170625.jpg Так набагато безпечніше, бачу що там позаду діється.
     
    Останнє редагування: 19 гру 2020
  2. WalterCV

    WalterCV Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.757
    Симпатії:
    4.038
    Адреса:
    CV UA
    У Вас яке авто?
     
  3. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Це до кого питання? Анрі начебто тільки про елктровелосипед згадував.

    Якось переходив по переходу, паралельно йшла дівчина-підліток з Xiaomi. Перейшовши дорогу, вона легко розігналася по плитці, причому безшумно. Намагався їхати з нею в одному темпі, але вона поступово зникала в далині. Я тільки з тугою подивився вслід :) От що значить пневматика проти суцільної гумо-пластмаси.
    Залишається дочекатися китайських посилок.
    Зате по гладкому асфальту, та ще зранку при пустій дорозі можу їхати на 3-й швидкості, розганяюсь до 30 км/год.
    Задумався про захисне екіпірування. Поки що є тільки захист ліктів. Приглядуюсь на Алі до мотоциклетних джинсів із захистом (коліна і бічні частини стегон). На голову теж щось треба.

    Посеред червня довелось забирати зі стоянки акумулятор із машини, щось він здох. Вийшов ось такий наворот:
    2020-06-15_18-42-04_-_scooter.jpg :-D А нічого, можна їхати, але тільки на одній нозі.
     
  4. анрі13

    анрі13 Інженер

    Повідомлення:
    600
    Симпатії:
    937
    Адреса:
    Рівне.
    У нас велодоріжки викладені окремим матеріалом, що різниться з тротуаром При цьому- по руху з гори бруківка з овальними краями, а під гору без овалу. З гори не розженешся по "пралці", а під гору їдеш без вібрації. Там, де велодоріжка виходить на проїжджу частину вона виокремлена або білими квадратами (десь 30см х30) або пофарбована в червоний колір і оторочена білими лініями. Відповідно і знаки стоять
    --- добавлено: 20 гру 2020 у 20:42 ---
    Якщо це до мене, то авто продав. Коли треба беру Славуту братову.
    2 неділі тому взагалі день вийшов невдалий (може через те, що понеділок:)) - якби я не поступався , маючи перевагу в русі, мене 3 рази тупо збили б з дороги. При чому водії авто робили це свідомо. Навіть маючи перевагу притримуюсь правила "меншого"- життя дорожче. Може тому досі Бог милував травмуватись.
    Захисного екіпірування не використовую, але ілюмінація спереду\ззаду присутня і жилет -світловідбивач завжди на мені. Щодо швидкості- 20-25 км\год більше по місту не їжджу. Поза містом 30-35 км\год. На двигуні обмежувач, тому максимум 42 км\год.Лівим поворотом зловживаю- є таке:-[ Справа в тому, що ел. двигун дозволяє в нашому місті відповідати швидкості загального потоку . (на перехрестях).
     

    Вкладення:

    Останнє редагування модератором: 28 гру 2020
  5. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Та навіть окремо від тротуару, класно! А в нас просто від тротуару десь із метр - метр-двадцять білою полосою в найкращому випадку, відгородили, і все, а то пунктиром по різнокольоровій плитці червоною плиткою. Або, це тільки метрів з 400 в центрі, тротуар суцільний з велодоріжкою, тільки сіра плитка на пішоходній частині, червона на велосипедній.
    Це точно, правило ДДД рятує життя. (Дай Дураку Дорогу) :)

    Я так тішився, коли на під'йомах легко обганяв велосипедистів, а якось їду по гладкій дорозі, розігнався до 29-30 км/год., і тут мене легко обганяє електровелосипед :velosipedist: Класно! Його швидкість була 40, а то і більше :)

    Ілюмінацію теж використовую: спереду штатна фара плюс велосипедна біла мигалка, на спині червона мигалка. Приміряв світловідбивний жилет, але на спині він майже весь прикривається чорним наплічником, мало ефекту. Є думки і наміри зробити світловідбивний жилет для наплічника з світловими сигналами. Навіть почав робити, напишу про це окремо.
     
    анрі13 та WalterCV подобається це.
  6. WalterCV

    WalterCV Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.757
    Симпатії:
    4.038
    Адреса:
    CV UA
    Просто без доріжки для велосипедів реально важко в щільному трафіку слідкувати ще за роверами, самокатами і тарантасами... Сам катався не велосипеді і бачмв, що плутаюся не в тему попід колеса...
     
    анрі13 та Ant0ny2a подобається це.
  7. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    На рахунок світловідбивного одягу.
    Я як їзджу на велосипеді і скутері, то обов'язково вдягаю яскраво жовту жилетку. В секондхенді нові часто продаються, для бігу, є без рукавів, є з рукавами 20-50 грн коштують. Вони досить довгі і , навіть коли рюкзак на спині, тт мене видео дуже добре і вдень і вночі. Так звернув увагу, їхав вночі на веліку біля правого бордюра по дорозі, то машини об'їзджали ( перестроювалися ) по крайній лівій полосі руху , по третій . Тобто їхали в моїй ззаду, а об'їзджали через одну полосу - чомусь такий ефект потужний дає яскравий жилет. Можливо думали що поліція на вело, хто зна .
    Про поліцію думка прийшла після того, як декільком учасникам руху я робив зауваження, і вони переляканими очима дивилися і слухняно кивали головою.
     
    анрі13, Ant0ny2a та WalterCV подобається це.
  8. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    Та я залишок сезону після одної пригоди вже їздив більш екіпірований: захист колін і ліктів, перчатки з захистом, шолом, світловідбивний жилет. І не тільки тому, що пригода була, а ще й тому, що з Китаю довго посилки йдуть.
    А пригода сталася в серпні в ясний сонячний день. Саме тому не вмикав червоний ліхтар на спині, бо його на сонці просто не видно. Я їхав вздовж правого краю, так як тут спуск, то трохи розігнався до 25 км/год., і почав пригальмовувати, десь до 20 - 22 км/год. Раптом мене обганяє червона Дачія, і я бачу в нього блимає правий поворот, гальмую ще більше, він повертає направо у той непомітний заїзд, я паралельно його борту теж... І влітаю йому в передні праві двері лівим плечем, головою в бічне дзеркало, самокат під машину. Потім відскакую від дверей, і правим плечем приземляюсь на плитку тротуару.
    Водій тут же й зупинився, в момент зіткнення його швидкість була майже нульова, бо виїхав на тротуар, вискочив переляканий до мене. Я навіть не матюкнувся, не маю звички, до того ж у нього пасажиром сиділа жінка.
    Червоні стрілки - машина, жовті - я:
    Screenshot_511.jpg Screenshot_512.jpg
    Пошкодження: у нього пом'яті двері і збите дзеркало, переляк; у мене: його фарба на передній стійці, зламався пляшкотримач, зігнулась передня вилка і заклинила колесо, забій плеча (причому правого), трохи стегна і буквально крапля крові над бровою.
    IMG_20200913_152607.jpg
    Водій сказав, що мене зовсім не бачив, потім я частково зрозумів чому. У нього навпроти пасажира лобове скло все тріснуте в паутинку, казав що сам головою розбив, сидів пасажиром непристебнутий. Тож праву сторону він бачив дуже погано.
    А двері ще до мене були пом'яті, я тільки додав.

    На моє щастя водій виявився свідомим, одразу признав свою вину, і запропонував допомогу. Так як їхати я не мав змоги (переднє колесо заклинило), то мене відвезли додому. За кермо вже сіла жінка, бо Іван (познайомились!) пообіцяв вийти із стресу тільки після п'янки :) Дав мені грошей на лікування і ремонт, обмінялися телефонами, на тому і розійшлись.

    На другий чи третій день з'їздив до травмпункту, лікар сказав, що випадок не страховий. Пластинка таблеток і тюбик мазі плюс три тижні і все пройшло.

    Прийшов до висновку, що треба бути більш помітним на дорозі, для цього пришвидчити роботу над своїм задумом. Вимушена пауза в поїздках затягнулася на півтора місяця, більшою частиною із-за ремонту. Я його розпочав тільки у вересні.
     
    Останнє редагування: 21 гру 2020
    анрі13 подобається це.
  9. bogdansv

    bogdansv Заслужений майстер

    Повідомлення:
    2.848
    Симпатії:
    1.987
    Адреса:
    Черкассы
    Водій полюбому мав пропустити.
    Як це ,не бачив ? Він же ззаду їхав, потім обігнав і підрізав.
    В ПДР є пункт про те що повинен пропускати і повертати з крайньої правої точки.
    На рахунок що з Китаю довго щось їде, у нас в Україні продавці часто роблять ціну дешевше ніж на Аліекспресі.
    Я колись купив мотоцикл МТ, заходився його ремонтувати і вдосконалювати - декілька місяців лягло - гарний кінь вийшов. Один раз виїхав на дорогу , по місту проїхав , і зрозумів що з увімкнутим світлом мене всеодно багато хто не бачить - виїзджають з перехрестя наче мене немає. Декілька місяців праці - 10км руху - продав мотоцикла . Був у мене тоді страх, залишився після того як я влетів у вантажівку на мотоциклі 10років тому, бо мене не помітили . Купа переломів і т.д. страшно.
     
    анрі13 та Ant0ny2a подобається це.
  10. Ant0ny2a

    Ant0ny2a Бригадир

    Повідомлення:
    166
    Симпатії:
    197
    Адреса:
    м. Суми
    IMG_20200913_160531.jpg
    Отож, першою задачею в ремонті було вирівняти передню вилку. Вилка з 2 мм. сталі, вдома повністю вирівняти не вдалося. Відклав до якогось вихідного, потім поїхав до гаража. Там є великі слюсарні лещата і більш важкі молотки. Вилка сказала, що то гарні аргументи, і перестала пручатися :)

    Коли вирівняв, зачистив фарбу, гарно роздивився зварний шов. І виявив тріщини і не дуже добре приварений шток до підсилювальної накладки - всього 2 точки. Нажаль, не зробив більш якісного фото.
    IMG_20200920_112454s.jpg
    Став шукати зварювальника. Через декілька днів моя жінка згадала, що у її співробітниці чоловік - зварювальник. :vo: Але і цей процес не відбувся швидко.

    Тим часом зайнявся збирати вузол нового заднього колеса. Всі компоненти вже приїхали, була тільки незтиковка вісі колеса і отворів у вилці. В оригіналі вісь входить кінцями в пази на бічних сторонах вилки, і зовні в торці осі закручені болти М6. У мене з колесом приїхала вісь з більш довгими кінцями із зовнішньою різьбою М10х1. Тут або вісь нову точити, або цю підрізати і різати різьбу, або розсвердлювати отвори у вилці. При останньому варіанті ще й потрібно прорізати дропаути у вилці, бо середня частина осі має більший діаметр, і не може бути вставлена у вилку збоку.
    Шукати ще й токаря, і чекати можна довго. :vremya: Тому розсвердлив отвори у вилці і прорізав дропаути.
    IMG_20200926_182408.jpg IMG_20200926_185943.jpg Тепер питання кріпити трос до важеля. У мого тросу на цьому кінці немає нічого. Поки не придумав.
    Тут і вилка повернулась від зварника. А я згадав (дуже вчасно) прослаблені отвори під гвинти М3. Тому взяв трохи довші гвинти, квадратні гайки на М3 і холодну зварку. Приклеїв гайки зсередини, наліпивши на них ще й зверху. Пофарбував :)
    IMG_20201009_184835.jpg
    Вилка в зборі з колесом і крилом і рішення для передньої підвіски:
    IMG_20201014_105430.jpg IMG_20201014_105327.jpg
    Придбав більш довгий болт, і знайшов м'яку пружину. Остання буде знаходитись між опорною шайбою і головкою болта, щоб болт не цокав по шайбі.

    Все зібрав, ще й понаклеював світловідбивних наліпок:
    IMG_20201014_220042.jpg IMG_20201014_220014.jpg

    І одразу поїхав випробовувати. Алілуйя!!! victory Як сто бабок пошептало! Пневматика пом'якшила задню частину, передня підвіска перестала стукати. Я проїхав з кілометр по плитці і потрісканому асфальту - дасіш фантастік! :vo:
     
    анрі13 подобається це.

Поділитися цією сторінкою