Водяна тепла підлога в штробах існуючої стяжки

Тема у розділі 'Теплые полы', створена користувачем Serhiy_S, 18 сер 2017.

  1. Serhiy_S

    Serhiy_S Стажер

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    2
    Доброго часу доби!

    Є квартира в новобудові, стяжка вже залита. Опалення індивідуальне - газовий котел. Хочемо зробити водяну теплу підлогу на кухні, в ванній, туалеті і на коридорі. В сумі площа цих приміщень 40м2, підігрів буде на площі біля 33м2 (не робитиму під ванною, унітазом, меблями). Підлога буде покрита керамічною плиткою. Поверхом нижче також квартира (тепле приміщення). Тепла підлога лише для комфорту. Для опалення окремо ставимо радіатори.

    Прошу поради з вашого досвіду по таких питаннях:

    1) Є ідея прорізати штроби в існуючій стяжці, вкласти труби для підігріву підлоги і залити штроби цементним розчином. Це з метою економії коштів - зважаючи на площу в 40 м2, має бути суттєво дешевше. Хто робив щось подібне? Які є застереження? Поради? Як працює? Чи не буде з часом руйнуватися стяжка і відставати від неї плитка?

    2) Майстер пропонує для укладки труб знімати стяжку, і заливати потім заново. Але знімати лише в тих місцях, де потрібен підігрів. Чи не краще зняти стяжку повністю в цих приміщеннях і зробити все по технології? Адже в такому випадку можливі тріщини на стику нової стяжки з підігрівом і старої стяжки, яка мертво залита на бетоні, через теплове розширення частини стяжки з підігрівом. Також, думаю, в місцях переходу з нової стяжки на стару може відставати керамічна плитка. Яка ваша думка?
     
  2. Энки

    Энки Модератор Команда форуму

    Повідомлення:
    15.888
    Симпатії:
    15.562
    Адреса:
    Київ
    Обидва варіанти по затратам будуть однакові. До того ж, перший варіант напевно перетвориться на другий, бо після нарізки і довбання того фетучіні, воно само у проміжках повипадає.
    Плитка на теплій підлозі може буде відпадати, а може не буде, залежить від виконання, скоріш не буде.
    Плитка по межі теплої з холодною підлогою може буде відпадати, а може не буде, залежить від виконання, скоріш буде.
    В будь якому разі, поодиноку плитку, що забухала пустотою, можна тихенько розфугувати, легенько вийняти шпателями, пропилососити добре, і закласти назад чітко в своє місце на тоненький шар силікону.
    Або одразу ліпити плитку в складних місцях на еластичний клей.
    По розумному, слід облаштовувати шви термічної компенсації, типу таких, на котрих візочки в магазинах коліщатами гупають.
    Але в хаті то не естетично. Краще вже підгадати розкладку щоб по затирці трісло - менш помітно, або під плиткою, що на еластичній мастиці.
     
    Petko та Keela подобається це.
  3. Дед Хоттабыч

    Дед Хоттабыч Заслужений майстер

    Повідомлення:
    3.445
    Симпатії:
    4.857
    Я бы послушал мастера. Даже если у Вас с низу теплое помещение,все равно нужно утеплять. Что бы тепло не уходило в низ. А Т-расширение я решил простым способом,уложив 6мм реечки.А над ними как раз щель между плитками. А щель заделал темным силиконом. И эластично и ...
     
  4. Serhiy_S

    Serhiy_S Стажер

    Повідомлення:
    2
    Симпатії:
    2
    Дякую за поради. Скоріше за все зніму всю стяжку і зроблю теплу підлогу "по технології"
     
    Keela та Дед Хоттабыч подобається це.
  5. Maestro_S

    Maestro_S Новачок

    Повідомлення:
    4
    Симпатії:
    0
    Адреса:
    м. Львів
    Однозначно знімати всю стяжку, якщо немає можливості постелити ТП поверху стяжки. В мене була подібна ситуація квартира йшла з стяжкою 50 мм, зваживши всі за і проти постелив ТП поверху старої стяжки один мінус прийшлось змиритись з підняттям вхідних дверей на 30 мм і висотою кв. 2680 мм, екструдований пінополістирол або інший утеплювач давати обов'язково навіть якщо в нижньому приміщені буде +20
     
  6. Андрей727

    Андрей727 Майстер

    Повідомлення:
    128
    Симпатії:
    46
    Адреса:
    Днепр
  7. Мальок

    Мальок Новачок

    Повідомлення:
    3
    Симпатії:
    0
    Добрий день. Підскажіть будь ласка чи варто класти керамограніт у спальні як що є водяна тепла підлога? Наперед дякую.
     
  8. Копатич

    Копатич Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    32
    я у себе зробив ТП у вже існуючій стяжці .різав штроби і вкладав труби.Перший поверх знизу підвал .В мене була проблема що цвіли стіни по зовнішній стороні і нічого не можна було зробити .Стяжка була десь 50 мм під нею пінопласт найгіршої якості 20 мм який через рік після здачі квартири забудівником перетворився в пінопласт 5 мм.труби укладав десь з кроком 20 см.Старий ламінат прийшлось викинути і постелити новий.Проблему тепла підлолга вирішила і в кімнаті стало комфортно і сухо.Але тепловтрати дуже великі і я це розумів з самого почату.Якби була фінансова можливість то збивав би стару стяжку і робив все капітально.Найближчими роками прийдеться ще раз переробляти.
     
  9. Мальок

    Мальок Новачок

    Повідомлення:
    3
    Симпатії:
    0
     
  10. Копатич

    Копатич Майстер

    Повідомлення:
    39
    Симпатії:
    32
    у мене ламінат бо це спальня.знаю що мають в спальнях теж плитку.що краще однозначно не можу сказати.Ламінат для ТП по ідеї має бути спеціальний і підкладка теж з якась з маленькими отворами.
     

Поділитися цією сторінкою